to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:23 | 10.12.2013

Διεθνή

Ματέο Ρέντσι: Ο 39χρονος που θέλει να κάνει την Κεντροαριστερά... Amazon

Δεν είναι ο ΓΑΠ, είναι ο «Τόνι Μπλερ της Ιταλίας», ο άνθρωπος στον οποίο πάνω από 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι εναπέθεσαν την Κυριακή τις ελπίδες τους. Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι, εξελέγη προχθές πανηγυρικά πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, πρώτης πολιτικής δύναμης της χώρας και βασικού πυλώνα της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα.


Tης Ευρυδίκης Μπερσή, από την Καθημερινή

Ενα μήνα πριν κλείσει τα 39 του χρόνια, ο Ρέντσι αναδεικνύεται σε υποψήφιο πρωθυπουργό μιας χώρας στην οποία ώς τώρα κυριαρχούσαν πολιτικοί προηγούμενων γενεών. Ο Ρέντσι αυτοπροσδιορίζεται ως «il rottamatore» (ο μπουλντόζας), αλλά οι εργασίες κατεδάφισης θα πρέπει να περιμένουν.

Την περασμένη εβδομάδα το συνταγματικό δικαστήριο της Ιταλίας ακύρωσε την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία, ανατρέποντας τους εκλογικούς υπολογισμούς του Ρέντσι, ο οποίος ζύγιζε την ιδέα προσφυγής στις κάλπες πριν από τις ευρωεκλογές. (Η κυβέρνηση επιδιώκει ψήφιση νόμου που να δίνει μεγάλη πλειοψηφία εδρών στο πρώτο κόμμα. Το δικαστήριο έκρινε ακόμη και το τωρινό «πριμ» προς το πρώτο κόμμα αντισυνταγματικό).

Αυτό σημαίνει ότι, παρά το θριαμβευτικό ποσοστό 68% που απέσπασε την Κυριακή, ο Ρέντσι δεν έχει τη δυνατότητα να εκβιάσει την κυβέρνηση Λέτα με το φόβητρο των άμεσων εκλογών, προκειμένου να επιβάλει την ατζέντα του. Ποια είναι όμως αυτή η ατζέντα; Πίσω από τον επικοινωνιακό καταιγισμό, τις δυναμικές και ακούραστες εμφανίσεις από στούντιο σε στούντιο και από συγκέντρωση σε συγκέντρωση, πίσω από το ρεσιτάλ του πολιτικού μάρκετινγκ και την απαστράπτουσα εικόνα, τι υπόσχεται ο Ρέντσι; Στο κεντρικό ζήτημα, αυτό που «καίει», όχι και πολλά. Οσοι αναζητούν στο φρέσκο πρόσωπο νέες απαντήσεις στη βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει την Ιταλία, θα πρέπει να περιορίσουν τις προσδοκίες τους ή τουλάχιστον να οπλιστούν με υπομονή.

Για το δημόσιο χρέος ο Ρέντσι προτείνει ιδιωτικοποιήσεις σιδηροδρόμων και ταχυδρομείων, σχέδιο που θα μπορούσε ίσως να φέρει αποτελέσματα αν το χρέος της Ιταλίας δεν έφθανε στο 133% του ΑΕΠ.

Ως δήμαρχος της Φλωρεντίας, ο Ρέντσι μείωσε στο μισό τον αριθμό των δημοτικών υπαλλήλων και χαμήλωσε τα δημοτικά τέλη, μοντέλο που επιδιώκει να εφαρμόσει και στη δημόσια διοίκηση. Με άλλα λόγια, μαζικές «κεντροαριστερές» απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ η οικονομία βρίσκεται δύο χρόνια σε ύφεση και η ανεργία των νέων φθάνει το 41%...

Η ρητορική της «αποτελεσματικότητας», του «ικανού μάνατζερ» που θα εισβάλει δυναμικά στο τοπίο, παραπέμπει ευθέως στα πρώτα χρόνια του μπερλουσκονισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μπερλουσκόνι, που συνήθως εκτοξεύει λιβέλους εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, έχει επαινέσει τον Ρέντσι. Οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι ο δήμαρχος από την Τοσκάνη -ο πρώτος ηγέτης της Κεντροαριστεράς που δεν ξεκίνησε την καριέρα του στις τάξεις του πάλαι ποτέ ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος- έχει επιρροή και στους ψηφοφόρους της Κεντροδεξιάς.

«Το κόμμα πρέπει να γίνει σαν την Amazon» λέει ο 39χρονος, προξενώντας απορία σε όσους γνωρίζουν την υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών στο μεγαλύτερο ηλεκτρονικό πολυκατάστημα βιβλίων στον κόσμο. Συμπτωματικά, η μόνη δικαστική καταδίκη που έχει στο ιστορικό του ο Ρέντσι αφορά την παραβίαση εργασιακής νομοθεσίας υπαλλήλων του Δήμου της Φλωρεντίας. Ο Ρέντσι και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες έχουν ασκήσει έφεση.

Χθες, πρώτη ημέρα μετά την εκλογή του, ο νέος επικεφαλής της ιταλικής Κεντροαριστεράς διόρισε ομάδα συνεργατών με μέσο όρο ηλικίας 35 ετών, στην οποία πλειοψηφούν οι γυναίκες. «Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε λεπτό» δήλωσε. Η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές, που θα θέσουν το ιταλικό πολιτικό σύστημα -μαζί και την «ανανεωμένη» εκδοχή του δημοκρατικού κόμματος- στη μεγαλύτερη δοκιμασία των τελευταίων ετών, έχει αρχίσει.

* * *

Επί τη ευκαιρία, ας σημειώσουμε πως σήμερα στην Ιταλία είχε μεγάλη κινητοποίηση το κίνημα του... πηρουνιού - το Twitter βρίθει σχετικών αναφορών στο hashtag 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)