to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:45 | 23.02.2021

Πολιτική

ΜΑΤ στο ΑΠΘ: Άγρια καταστολή και 31 συλλήψεις φοιτητών - Νέες κινητοποιήσεις σήμερα (ενημέρωση)

Δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν το μεσημέρι της Δευτέρας στην κατειλημμένη Πρυτανεία του ΑΠΘ - 31 συλλήψεις, ενώ η φοιτητική πορεία συμπαράστασης κατέληξε στο Άγαλμα Βενιζέλου νωρίς το απόγευμα - Ο πρύτανης επικαλέστηκε παρεμπόδιση της... διδασκαλίας (εν μέσω τηλεκπαίδευσης!) - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Τα πανεπιστήμια επί ΝΔ θυμίζουν Τουρκία του Ερντογάν - Στις 11 στο ΑΠΘ συγκέντρωση αλληλεγγύης και πορεία στα Δικαστήρια


Γεγονότα ακραίας αστυνομικής καταστολής συνέβησαν νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στην Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία βρισκόταν υπό συμβολική κατάληψη από το πρωί από φοιτητές των τμημάτων της Σχολής Θετικών Επιστημών, της Πολυτεχνικής και της Σχολής Πολιτικών Επιστημών. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ μετέβησαν στο κτίριο και προχώρησαν σε άγρια βία και χρήση χημικών, χωρίς να καταφέρουν να εκκεννώσουν την φοιτητική κατάληψη. Βασικό αίτημα των φοιτητικών συλλόγων είναι να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως. 

-> Στον εισαγγελέα σήμερα οι 31 συλληφθέντες στο όργιο καταστολής στο ΑΠΘ - Συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 11 π.μ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις αφού εισέβαλαν στον χώρο διαμαρτυρίας των φοιτητών, προχώρησαν σε συλλήψεις μέσα στην Πρυτανεία. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΓΑΔΘ οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις και ανέρχονται σε 31. Οι συλληφθέντες παραμένουν στο αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Όσο ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση καταστολής στο σημείο συγκεντρώθηκαν και καθηγητές του πανεπιστημίου, οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν επίσης από τα ΜΑΤ. Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται η βία των αστυνομικών απέναντι σε φοιτητές, καθηγητές του ΑΠΘ, καθώς και δημοσιογράφους που κάλυπταν τα γεγονότα.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για λιποθυμία  μιας φοιτήτριας την ώρα που τη συλλάμβαναν τα ΜΑΤ. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει αναρτηθεί πληθώρα οπτικοακουστικού υλικού που μαρτυρά με ανατριχιαστικό τρόπο την ωμή αστυνομική βία που δέχτηκαν οι φοιτητές του ΑΠΘ. Στο βίντεο φαίνεται η άγρια επίθεση των αστυνομικών σε φοιτητή και η ρίψη χημικών σε όσους βρίσκονταν γύρω. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι οι αστυνομικοί προσπαθούν να σχηματίσουν αλυσίδα γύρω από τον φοιτητή για να μην φανεί τι ακριβώς συμβαίνει: 

(Πηγή βίντεο: Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης/Facebook)

Θεσσαλονίκη - απθ

(ΑΠΕ - ΜΠΕ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ)

Η στιγμή που οι αστυνομικοί προσαγάγουν μια φοιτήτρια με πατερίτσες εν μέσω διαμαρτυριών

Μαζική φοιτητική πορεία ενάντια στην αστυνομική καταστολή προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης

Οι φοιτητές προχώρησαν σε μαζική πορεία μέχρι το Άγαλμα Βενιζέλου πριν λίγη ώρα με βασικό αίτημα να αφεθούν ελέυθεροι οι φοιτητές που προσήχθησαν. 

Συγκέντρωση στη ΓΑΔΘ

Μετά τη βίαιη αστυνομική καταστολή των φοιτητών στο προαύλιο του ΑΠΘ, ο Ενιαίος Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών και Υποψηφίων Διδακτόρων και Διδακτορισσών του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών (ΕΣΜΦΥΔ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου ζητεί «την άμεση απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ», καταγγέλλοντας «την εισαγγελική παρέμβαση που διατάχθηκε με εντολή του Πρύτανη του ΑΠΘ απέναντι στην σημερινή κινητοποίηση».

Βίντεο από την άγρια καταστολή που δέχτηκαν οι φοιτητές

Ο πρύτανης επικαλέστηκε παρεμπόδιση της... διδασκαλίας (εν μέσω τηλεπαίδευσης!)

Η πρόθεση για κατάληψη στο κτίριο διοίκησης είχε γίνει γνωστή στο διαδίκτυο και ήδη, από χθες το βράδυ, ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου ενημέρωσε για τον σχεδιασμό τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Σήμερα το πρωί, ο πρύτανης του ΑΠΘ επικοινώνησε ξανά με τον εισαγγελέα και τον ενημέρωσε αναλυτικά για τα γεγονότα από το πρωί και για την παρεμπόδιση των εργαζομένων να προσέλθουν στην εργασίας τους. «Η προστασία της εργασίας συνιστά συνταγματική επιταγή, όπως και η ελευθερία στη διδασκαλία. Η προσήλωσή μας στη νομιμότητα και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα. Η απεργία είναι σεβαστή, όπως και κάθε ειρηνική διαμαρτυρία. Αυτά είναι κατακτήσεις της Δημοκρατίας και είναι απόλυτα σεβαστά και πλήρως κατοχυρωμένα εντός του Πανεπιστημίου, όπως και οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Όμως η βία και η απειλή χρήσης βίας, όπως και φθορά δημόσιας περιουσίας για την προώθηση οιωνδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, ακόμη και των πιο δίκαιων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου. 

Σφοδρές αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για την επίθεση της αστυνομίας στους φοιτητές του ΑΠΘ

«Οι σημερινές εικόνες ξυλοδαρμών φοιτητών από τα ΜΑΤ του κ. Χρυσοχοΐδη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης γυρίζουν τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω.

Οι φοιτητές ζητούσαν να ανοίξουν οι σχολές τους, ενώ η αστυνομία τις κλείνει με άγρια καταστολή. Παράλληλα, εξέφραζαν την αντίθεσή τους στον νόμο της κυβέρνησης που διαλύει ακαδημαϊκά κεκτημένα δεκαετιών και γι αυτό το λόγο αντιμετωπίστηκαν με ακραία αστυνομική βία, και συλλήψεις.

Είχαμε από πολύ νωρίς επισημάνει πως ο νέος νόμος έχει ως στόχο τα ελληνικά πανεπιστήμια να θυμίζουν Τουρκία του Ερντογάν. Η κυβέρνηση βιάστηκε να μας επιβεβαιώσει.

Οι Μητσοτάκης, Χρυσοχοΐδης και Κεραμέως σήμερα μας έδειξαν με μια αστυνομική επιχείρηση ντροπής για ένα ευρωπαϊκό κράτος το πώς αντιλαμβάνονται την προστασία της ελευθερίας της ακαδημαϊκής έκφρασης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλλει την σημερινή αστυνομοκρατία στο ΑΠΘ

«Σήμερα το πρωί με απόφαση των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ φοιτητές/τριες προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ με στόχο να δηλώσουν την εναντίωση τους στον αυταρχικό νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοίδη για την εκπαίδευση που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Πριν λίγη ώρα και ενώ οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποιούσαν τη δράση τους, μετά απο παρέμβαση του πρύτανη ΑΠΘ,  ισχυρές δυνάμεις  ΜΑΤ και ΔΕΛΤΑ εισέβαλαν στο χώρο της πρυτανείας, εγκλώβισαν τους/τις φοιτητές στο χώρο, επιτέθηκαν με βία και προχώρησαν σε αναίτιες προσαγωγές φοιτητών/τριών μεταξύ των οποίων και του γραμματέα της Νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α Θεσσαλονίκης, Θανάση Πάντσιου.

Δεν μας τρομοκρατούν. Οι νέοι/ες θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει βάλει στο στόχαστρο τη νέα γενιά.

Καλούμε φοιτητές/φοιτήτριες αλλά και αλληλέγγυους/αλληλέγγυες να παραστούν στις 4μμ στον χώρο της πρυτανείας για το συντονιστικό κατάληψης και στις 5μμ σήμερα στη γαδθ ζητώντας της άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθεντων.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
ΕΞΩ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΓΗΣ: Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: «Οι εικόνες των ξυλοδαρμών είναι το όραμα της κυβέρνησης για τα ελληνικά πανεπιστήμια»

  • Σωτήρης Αλεξίου: «Δεν μας τρομοκρατούν, μας εξοργίζουν»

Ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Αλεξίου, δήλωσε για τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Θεσσαλονίκη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο:

«Η κυβέρνηση έλυσε τα χέρια της εγκληματικής συμμορίας "ΔΡΑΣΗ" και άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου της βίας και του ξυλοδαρμού στα Πανεπιστήμια.

Ειρηνικοί φοιτητές στο ΑΠΘ, όπου δάρθηκαν άγρια και προσείχθησαν είναι οι μόνοι που βαφτίζονται εγκληματίες από την κυβέρνηση, που όταν πρόκειται για παιδόφιλους βιαστές κάνει τα πάντα για να συγκαλύψει τις υποθέσεις τους, όταν πρόκειται για νέους ανθρώπους που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, προσπαθεί να τους τσακίσει, να τους τρομοκρατήσει και να τους φιμώσει άμεσα.

Δεν μας τρομοκρατούν, μας εξοργίζουν
Οι νέοι άνθρωποι αποτελούν και θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στον αγώνα για να φύγει αυτη η ακράια αυταρχική και ακροδεξιά κυβέρνηση».

Στο παρακάτω βίντεο που ανάρτησε στον λογαριασμό του ο Σωτήρης Αλεξίου, φαίνεται η βιαιότητα της αστυνομίας απέναντι στους φοιτητές, αλλά και η προσαγωγή του Θανάση Πάντσιου, γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

​ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Αστυνομοκρατία και βία δεν έχουν θέση στα Πανεπιστήμια - Να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες φοιτητές

  • Κοινή ανακοίνωση βουλευτών Α', Β' Θεσσαλονίκης και του Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Χρ. Σπίρτζη  

Σε κοινή ανακοίνωση προχώρησαν ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Χρ. Σπίρτζης και οι βουλευτές Α', Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αμανατίδης Γιάννης, Αυγέρη Δώρα, Γιαννούλης Χρήστος, Ζουράρης Κωνσταντίνος, Νοτοπούλου Κατερίνα, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φάμελλος Σωκράτης:

«Αποτροπιασμό προκαλεί στους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας η πρώτη απόπειρα εφαρμογής του αντιεκπαιδευτικού  και αντιδημοκρατικού νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Η προσαγωγή φοιτητών που διαμαρτύρονταν για τον απαράδεκτο νόμο της κυρίας Κεραμέως, η δυσανόλογη σε σχέση με τον αριθμό των φοιτητών δύναμη αστυνομικών των σωμάτων καταστολής που κινητοποιήθηκε  και η απαράδεκτη χρήση ακραίας αστυνομικής βίας αποδεικνύουν τόσο ότι στον πυρήνα της πολιτικής της ΝΔ είναι η επιβολή του τρόμου και της πάταξης όσο και ο ολισθηρός, αντιδημοκρατικός κατήφορος που έχει πάρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η χρήση βίας και χημικών εντός του πανεπιστημίου απέναντι σε φοιτητές που εξέφραζαν την αντίθεση τους στην κυβερνητική πολιτική και η προσαγωγή των φοιτητών αυτών αλλά και όσων εξέφρασαν τη στήριξή τους στον αγώνα τους φανερώνει ξεκάθαρα ποια είναι τα πραγματικά σχέδια της κυβέρνησης: Επιβολή του φόβου ως μέσο χειραγώγησης των πολιτών, στοχοποίηση της νέας γενιάς, απαξίωση των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας.

Οι δυνάμεις καταστολής της κυβέρνησης Μητσοτάκη έφτασαν στο σημείο να προχωρήσουν σε προσαγωγή φοιτητριών από το νοσοκομείο στο οποίο είχαν μεταφερθεί καθώς λιποθύμησαν από την γενικευμένη και αναίτια χρήση χημικών από τους άνδρες των ΜΑΤ.

Οι νέοι και οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας δεν θα επιτρέψουν την εφαρμογή αυτού του σχεδίου και θα συνεχίσουν να μάχονται για την προάσπιση της δημοκρατίας, της κοινωνικής ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του οράματος για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από ακροδεξιές πρακτικές και πολιτικές που γυρίζουν τη χώρα δεκαετίες πίσω.

Η στοχοποίηση των νέων ανθρώπων και των πολιτών που δεν ανέχονται τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών δεν θα γίνει δεκτή ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ούτε από τον ελληνικό λαό». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παιδαγωγικό και Πολιτικό του ΑΠΘ καταδικάζουν την επίθεση των ΜΑΤ στους φοιτητές

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)