to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:11 | 12.07.2013

Πολιτική

Mας πετάνε στο δρόμο, βγαίνουμε στους δρόμους! Συλλαλητήρια ενάντια στο πολυνομοσχέδιο

Τριήμερες κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο των απολύσεων που θέτει στο στόχαστρο δημοτικούς αστυνομικούς, εκπαιδευτικούς και σχολικές φύλακες, και συζητήθηκε αρον άρον στη Βουλή την Τρίτη και την Τετάρτη. Γενική απεργία την Τρίτη, συλλαλητήρια την ίδια μέρα και την Τετάρτη.


 Τετάρτη 17/7

Μερικά βίντεο (του Β. Νούση) από το συλλαλητήριο μπροστά στη Βουλή το βράδυ της Τετάρτης:

 Πλάνα από το συλλαλητήριο μπροστά στη Βουλή

Το ξήλωμα των καγκέλων μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη 

Ένας υπό απόλυση σχολικός φύλακας που «σπάει», η ασπίδα ενός αστυνομικού των ΜΑΤ στην πλάτη του, και στο φόντο το Κοινοβούλιο όπου 153  πρόθυμοι βουλευτές ψηφίζουν βιαστικά «ναι» στην καρατόμηση χιλιάδων εργαζομένων. Αθήνα, 17 Ιουνίου 2013.

23:15 Οι διαδηλωτές παραμένουν στο Σύνταγμα.

 Δείτε ζωντανά τη διαδήλωση στο Σύνταγμα μέσω Reuters: http://www.livestation.com/reuters?source=redirect

23:10 Τα κάγκελα του προαυλίου της Βουλής έπεσαν...

Ολα τα καγκελα κατω #rbnews

Φωτογραφία #rbnews

22:00 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδήλωση.

Φωτογραφία από  

21:50 Έντονη η παρουσία των ΜΑΤ.

21:06 Η ΟΛΜΕ δίνει δυναμικό παρών στο Σύνταγμα.

20:00 Άρχισαν οι προσυγκεντρώσεις

 2η ημέρα συζήτησης στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο:  Ανοιχτή επιστολή της ΟΛΜΕ προς τους βουλευτές για να μην ψηφίσουν το άρθρο  82 του πολυνομοσχεδίου για την κατάργηση 50 ειδικοτήτων εκπαιδευτικών που διδάσκουν στην τεχνική - επαγγελματική εκπαίδευση // «Χαστούκι» από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου

Μεγάλη πορεία της ΟΛΜΕ με συμμετοχή καθηγητών από όλη την Ελλάδα ανεβαίνει την Όθωνος.

Φωτογραφίες dromografos 

12:00 Μαζική η παρουσία δημοτικών αστυνομικών στο συλλαλητήριο (@Δρομογράφος)

11:50 Αρκετά πανό από επαρχία - κατευθύνεται στο Σύνταγμα μέσω σταδίου η πορεία (@Δρομογράφος)

11:30 Σε εξέλιξη η πορεία των εργαζομένων στους δήμους προς τη Βουλή (φωτ. από @Δρομογράφο)

 

Ανοιχτή επιστολή της ΟΛΜΕ προς τους βουλευτές

Τρίτη 16/7: 24ωρη  απεργία, 1η μέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου 

Δείτε: 24ωρη γενική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ (φωτογραφίες και βίντεο) 

Διαβάστε/δείτε φωτογραφίες από την κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα:  Απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα (φωτ. - ενημέρωση) - Mαζική συγκέντρωση και πορεία (και) στην Κατερίνη, ενάντια στις απολύσεις - Όχι στο πολυνομοσχέδιο των απολύσεων και από την Πάτρα - Μυτιλήνη: Μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Στις  8:30 μ.μ., βράδυ Τρίτης, ξεκίνησε νέο πανελλαδικό Συλλαλητήριο, με κάθοδο όλων των δημοτικών υπαλλήλων στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος, και ολονύχτια διαμαρτυρία. Συναυλία συμπαράστασης.

Φωτογραφίες από το Σύνταγμα 

17:00 ΑΔΕΔΥ: Οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές μοχλός ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής 

15:55 Αλλαγές από την κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο

13:22 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με πανό

Οι Νέοι/Νέες ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ στην απεργιακή κινητοποίηση

12:35 Τα ΜΑΤ έκαναν την εμφάνισή τους στο Σύνταγμα, μετά την αποχώρηση του ΠΑΜΕ.

12:30 Η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα

 Φωτογραφίες 

12:20 Το ΠΑΜΕ με αλυσίδες στο Σύνταγμα.

 

12:15 Η πορεία κατευθύνεται προς το Σύνταγμα. Εντυπωσιακή η παρουσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Φωτογραφία 

 

Φωτογραφία MakisSinodinos

12:01 Η ΠΟΣΠΕΡΤ στη συγκέντρωση.

12:00 Οι σχολικοί φύλακες και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στη συγκέντρωση.

11:55 Το πανό της ΟΛΜΕ

11:13 Η πορεία των δημοτικών αστυνομικών στη Σταδίου.

Φωτογραφία 

11.10 π.μ.: Σε εξέλιξη η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Οι συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη - Η ΕΡΤ3 στο επίκεντρο

 Έτσι θέλει (πάλι) η ΕΛ.ΑΣ.: Κλειστοί 3 σταθμοί από τις 9.30 το πρωί της Τρίτης -  Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

 

Δευτέρα 15/7

Με συλλαλητήριο και συναυλία στην πλατεία Συντάγματος συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ τη Δευτέρα το βράδυ. 

10 μ.μ.: Συναυλία πραγματοποιήθηκε  στο Σύνταγμα στα πλαίσια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ. Κλειστοί με εντολή της αστυνομίας 3 σταθμοί του Μετρό (Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ευαγγελισμός)

Φωτογραφία από τη Συναυλία το βράδυ της Δευτέρας: 

@sapienchia

Embedded image permalink

Μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποίησαν οτο πρωί στο κέντρο της Αθήνας οι δημοτικοί αστυνομικοί, διαμαρτυρόμενοι για την ένταξή τους στο πρόγραμμα κινητικότητας. Νωρίτερα, οι δημοτικοί αστυνομικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΝΔ στην λεωφόρο Συγγρού, όπου είχαν συνάντηση με στελέχη της ΝΔ. Την ίδια ώρα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ συνεχίζει τις κινητοποιήσεις, που θα κορυφωθούν την Τρίτη με την γενική απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Κλειστός παραμένει ο ΧΥΤΑ Φυλής στα πλαίσια της διαμαρτυρίας της ΠΟΕ  - ΟΤΑ. Εν τω μεταξύ, το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στην παρουσία βουλευτών της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής σε Γενικές Συνελεύσεις, Συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις των Συλλόγων-Μελών της Ομοσπονδίας. ΣΥΡΙΖΑ: Μόνη απάντηση στο πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα οι μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Παράλληλα, το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλο (14:00) και τους υπουργούς Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, Εσωτερικών Γ.Μιχελάκη και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ.Μητσοτάκη (16:00). Οι δήμαρχοι θα θέσουν τις προτάσεις τους για το σχέδιο κινητικότητας, εν όψει της ψήφισής του, στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου το βράδυ της Τετάρτης.

Tο πρόγραμμα των κινητοποιήσεων (σύμφωνα με τις ανακοινώσεις ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΑΔΕΔΥ):

Δευτέρα 15/7

12.00,  Πλατεία Καραϊσκάκη: μηχανoκίνητη πορεία

20:00 Πανελλαδικό Συλλαλητήριο από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες μέλη της, στην Πλατεία Συντάγματος και  συναυλία καλλιτεχνών 

Τρίτη 16/7

24ωρη Πανεργατική Απεργία από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Συγκέντρωση εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις 10.30 το πρωί, Πλατεία Καραϊσκάκη

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς στη Γενική Απεργία της Τρίτης

11.00 π.μ., Πλ. Κλαυθμώνος, συγκέντρωση ΑΔΕΔΥ

20:30 Πανελλαδικό Συλλαλητήριο με κάθοδο όλων των Δημοτικών Υπαλλήλων στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος, και ολονύχτια διαμαρτυρία.

Συναυλία συμπαράστασης   

Τετάρτη17/7 (ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας (αναμένεται ο προσδιορισμός του τόπου συγκεντρωσης) και πορεία στη Βουλή

Σε κινητοποιήσεις καλεί και η ΟΛΜΕ ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις 2500 εκπαιδευτικών της ΤΕΕ

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων

1. Συλλαλητήριο τη Δευτέρα 15/7/13 στο Σύνταγμα με συναυλία και ολονυκτία (μαζί με τους εργαζόμενους στους δήμους), με προσυγκέντρωση τα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού και Κορνάρου 2) στις 7.30 μμ. Οι ΕΛΜΕ που βρίσκονται κοντά στην Αττική, εφόσον δεν οργανωθεί συγκέντρωση στην περιοχή τους να οργανώσουν τη συμμετοχή των συναδέλφων στην συγκέντρωση της Αθήνας.

2. Συλλαλητήριο Τρίτη 16/7/13 στην Αθήνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 11:30 π.μ. (ημέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, όπου θα συζητιέται στη βουλή το νέο νομοσχέδιο-φονιάς που θα επικυρώνει τη συμφωνία κυβέρνησης και τροϊκανών για τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις μαζί με άλλα βάρβαρα μέτρα στο πλαίσιο των μνημονίων). Την ίδια ημέρα καλούμε τις ΕΛΜΕ σε συντονισμό με σωματεία της περιοχής τους να οργανώσουν αντίστοιχες κινητοποιήσεις. Οι ΕΛΜΕ που βρίσκονται κοντά στην Αττική, εφόσον δεν οργανωθεί συγκέντρωση στην περιοχή τους να οργανώσουν τη συμμετοχή των συναδέλφων στην συγκέντρωση της Αθήνας.

3. Συλλαλητήριο την Τρίτη 16/7/13 στο Σύνταγμα με συναυλία και ολονυκτία (μαζί με τους εργαζόμενους στους δήμους), με προσυγκέντρωση τα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού και Κορνάρου 2) στις 8 μμ. Οι ΕΛΜΕ που βρίσκονται κοντά στην Αττική, εφόσον δεν οργανωθεί συγκέντρωση στην περιοχή τους να οργανώσουν τη συμμετοχή των συναδέλφων στην συγκέντρωση της Αθήνας.

4. Πανελλαδικό Συλλαλητήριο την Τετάρτη 17/7/13 στο Σύνταγμα, με προσυγκέντρωση τα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού και Κορνάρου 2) στις 7 μ.μ.  Καλούμε τα ΔΣ των ΕΛΜΕ να οργανώσουν την μετάβαση των εκπαιδευτικών με πούλμαν. Η ΟΛΜΕ θα καλύψει τη δαπάνη, γι αυτό να επικοινωνήσουν τα ΔΣ των ΕΛΜΕ με την ομοσπονδία.

Συνεχής ενημέρωση:

Σάββατο 13 Ιουλίου

Στο Μουσείο της Ακρόπολης σήμερα το πρωί η διαμαρτυρία των δημοτικών αστυνόμων, ενώ σε αποχή από κάθε εργασία βρίσκονται το Σαββατοκύριακο οι εργαζόμενοι στους δήμους. Κλείσιμο των δήμων από τη Δευτέρα ως την Τετάρτη αποφάσισε η ΚΕΔΕ, με το μεγάλο ραντεβού για να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο των απολύσεων και της διαθεσιμότητας να δίνεται για την Δευτέρα το απόγευμα στο Σύνταγμα (το σχετικό κάλεσμα-ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ) ενώ για την Τρίτη 16 Ιουλίου έχει προκηρυχθεί γενική απεργία από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Η κυβέρνηση προωθεί άρον άρον το πολυνομοσχέδιο, κάνοντας πως δεν ακούει ακόμα και τις αμφισβητήσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. Την ίδια στιγμή, δημοσιοποιεί λίστες διαθεσιμότητας εκπαιδευτικών πριν ακόμα περάσει από τη Βουλή ο σχετικός νόμος (σχετική ανακοίνωση της ΟΛΜΕ)

«Μπράβο, απολύστε τους» από την Ανγκελα Μέρκελ προς την ελληνική μνημονιακή κυβέρνηση

Παρασκευή 12/7

18:30 Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το πολυνομοσχέδιο 

 Ξεκίνησε χθες, Πέμπτη 11 Ιουλίου, η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το προωθούμενο νομοσχέδιο με τα «προαπαιτούμενα» μέτρα για την καταβολή της δόσης των 6,8 δισ. Ο υπ. Οικονομικών ζήτησε να ολοκληρωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου, που οδηγεί στη διαθεσιμότητα και την απόλυση χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, έως την Τετάρτη, προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικά, ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) ανέφερε πως «οι διαδικασίες αυτές ευτελίζουν τη Βουλή και επιβεβαιώνουν ότι το πολίτευμα της Ελλάδας είναι ένα: δικτατορία της τρόικας με κυβέρνηση ανδρεικέλων. Θα δώσετε λόγο για τα εγκλήματα και τερατουργήματα που κάνετε». Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αμφισβήτησε κατ' αρχήν το «success story» που επικαλείται η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως βάσει των τελευταίων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, η βιομηχανική παραγωγή έχει πέσει στην Ελλάδα.

Οι τρεις αρμόδιοι υπουργοί κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου-μίνι μνημονίου στην αρμόδια Επιτροπή (φωτ.: ΑΠΕ)

«Έχετε διαλύσει τις φορολογικές υπηρεσίες και ακόμα περιμένουμε ένα νομοσχέδιο αναδιοργάνωσής τους. Στο ζήτημα του κατώτερου μισθού πηγαίνετε πιο πίσω και από τις πλέον νεοφιλελεύθερες χώρες, αναθέτοντας τον καθορισμό του σε πέντε εκπροσώπους υπουργείων» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος. Όσο για την υπόθεση της διοικητικής μεταρρύθμισης, «δεν υπάρχει εδώ καμία αξιολόγηση, αλλά το ζητούμενο είναι το πώς θα διώξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ανθρώπους. Είστε οι τελευταίοι οπαδοί του θατσερικού δόγματος ότι "δεν υπάρχει κοινωνία" και δεν καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι η δημοτική αστυνομία για την προστασία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος της γειτονιάς» σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. (πηγή: Kathimerini.gr)

Ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις


Σϋμφωνα με δημοσιεύματα, το προωθούμενο νομοσχέδιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των βουλευτών των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση - ενδεικτική είναι και η τοποθέτηση της Ντ. Μπακογιάννη πως θα ψηφίσει το νομοσχέδιο «\με εξαιρετικά βαριά καρδιά γιατί ξέρω ότι η κυβέρνηση είναι κολλημένη στον τοίχο και ότι είμαστε ως χώρα υπό εκβιασμό». Θυμίζουμε βέβαια πως οι βουλευτές του «ναι σε όλα» έχουν και στο παρελθόν προσπαθήσει να κερδίσουν νωρίτερα πρόσκαιρες εντυπώσεις με αντίστοιχους λεονταρισμούς.

Σημειώνεται πως το ΚΚΕ ζήτησε η ψηφοφορία την Τετάρτη το βράδυ να είναι ονομαστική.

Απεργία την Τρίτη, κλειστοί οι δήμοι από τη Δευτέρα

Το κλείσιμο των δήμων από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη το βράδυ αναμένεται να αποφασίσει η διάσκεψη των δημάρχων (ΚΕΔΕ) που διεξάγεται από το πρωί. «Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο ακόμη και ακραίων παρεμβάσεων, όπως οι μαζικές παραιτήσεις δημοτικών συμβουλίων σε όλη τη χώρα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. 

Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο

Μεταξύ των άρθρων του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνεται η κατάργηση της κατηγορίας των σχολικών φυλάκων και όλοι οι υπάλληλοι που απασχολούνταν σε αυτή περνούν στη διαθεσιμότητα.

Ταυτόχρονα υπάρχει η πρόβλεψη για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία θα γίνει το Σεπτέμβριο.

Σημαντική θεωρείται η διάταξη για τις προσωρινές διαταγές, που αφορούν συμβασιούχους, οι οποίοι παραμένουν στο Δημόσιο με δικαστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο πολυνομοσχέδιο, τα ασφαλιστικά μέτρα θα πρέπει να εκδικαστούν έως την 1η Νοεμβρίου 2013 και οι αποφάσεις να εκδοθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2013.

Στην περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί απόφαση με υπαιτιότητα των συμβασιούχων τότε εκείνοι θα απολύονται αυτόματα.

Ταυτόχρονα απελευθερώνεται το πλαφόν της αποζημίωσης των δημοσίων υπαλλήλων και αφορά φωτογραφικά όσους εργάζονταν στην ΕΡΤ.

Στο πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται η αναδιάρθρωση των Αμυντικών Συστημάτων παρά το γεγονός ότι έχει αρχίσει η συζήτηση για το εάν θα προβλεφθεί και εκεί η απελευθέρωση του πλαφόν αποζημιώσεων.

Σε ότι αφορά σε άλλες διατάξεις, περιλαμβάνεται η διαδικασία με την οποία θα καθορίζεται ο κατώτερος μισθός από το 2017, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ακόμη προβλέπεται η δημιουργία Ενιαίου Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ως πρώτο βήμα για την ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Διαβάστε αναλυτικά: Η αιτιολογική έκθεση - το πολυνομοσχέδιο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)