to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μαρτυρία στο NEWS 24/7: "Μπήκαμε στην Ελλάδα χωρίς καν θερμομέτρηση"

Μέλος αθλητικού οργανισμού που είχε υποχρέωση στην Ελλάδα, εν μέσω καθολικού lockdown, αποκαλύπτει πως κατά την άφιξη της αποστολής δεν έγινε καν θερμομέτρηση. Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την εφαρμογή των μέτρων την περασμένη χρονιά. Τι απαντά στο ΝΕWS 24/7 ο Νίκος Χαρδαλιάς.


Από την 1η Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Ένωση εναρμόνισε τους κανονισμούς εισόδου ταξιδιωτών στις χώρες μέλη της. Έως τότε, το κάθε κράτος-μέλος ακολουθούσε τους δικούς του κανόνες, βάσει των αποφάσεων που έπαιρνε η κάθε κυβέρνηση, σχετικών με τον Covid-19. Μετά το δημοσίευμα της 'Εφημερίδας των Συντακτών' για την είσοδο εμπύρετων μελών της Φενέρμπαχτσε στην Ελλάδα, με “εντολή Χαρδαλιά” -τον Οκτώβρη του 2020, παραμονή του αγώνα με τον Παναθηναϊκό, για την 5η αγωνιστική της Euroleague-, ερευνήσαμε το αν το περιστατικό με τη Φενερ, ήταν το μοναδικό ή αν υπήρχαν και άλλες περιπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως η είσοδος των εμπύρετων μελών της αποστολής της Φενέρ έγινε δυο εβδομάδες πριν επιβληθεί το καθολικό lockdown στην Ελλάδα. Δηλαδή, την περίοδο που οι ανώτεροι αξιωματούχοι της χώρας (ο Πρωθυπουργός, ο Yπουργός και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ.κ. Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς) επέκριναν τους πολίτες, γιατί -όπως έλεγαν- δεν δίναμε δεκάρα για αυτό που λέγεται 'ατομική ευθύνη'. Ως παράδειγμα, χαρακτηριστικό της 'απειθαρχίας' μας, είχαν χρησιμοποιήσει το αντιφασιστικό συλλαλητήριο, για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.

Πριν την επιβολή του δεύτερου lockdown, όποιος ταξιδιώτης ερχόταν από 'πράσινη χώρα' δεν έμπαινε καν στη διαδικασία της θερμομέτρησης. Αρκούσε η συμπλήρωση του εντύπου, με το οποίο ενημέρωνε πού βρισκόταν και τι έκανε (Passenger Locator Form). Με τυχαία επιλογή κάποιοι καλούνταν για να κάνουν Rapid Antigen Test και είχαν την υποχρέωση να μπουν σε καραντίνα, έως ότου τους ανακοινωθεί το αποτέλεσμα -χωρίς ωστόσο, να λειτουργεί ελεγκτικός μηχανισμός, για το αν τηρούσαν την καραντίνα.

Επί ημερών του δεύτερου lockdown που έγινε στις αρχές του Νοεμβρίου του 2020, οι ταξιδιώτες που προσγειώνονταν στην Ελλάδα, υποβάλονταν σε θερμομέτρηση και πάλι, με τυχαία επιλογή κάποιοι από κάθε πτήση έκαναν και τεστ. Ο αριθμός είχε να κάνει και με το αν η πτήση είχε 'σηκωθεί' από 'πράσινη' ή 'κόκκινη' χώρα. Βέβαια, πολλοί έφευγαν από 'κόκκινες χώρες' και έφταναν στην Ελλάδα μέσω 'πράσινων' -και ως εκ τούτου δεν υποβάλλονταν στην παραμικρή διαδικασία. Πάντα χρήσιμο ήταν 'καθαρό' τεστ, των τελευταίων 72 ωρών.

Το NEWS 24/7 εξασφάλισε μαρτυρία, σύμφωνα με την οποία ομάδα μπάσκετ που ήλθε στην Ελλάδα για αγώνα της Euroleague εν καιρώ αυστηρού lockdown δεν υποβλήθηκε καν σε θερμομέτρηση. Τα μέλη παρουσίασαν τα 'καθαρά' τεστ και πέρασαν 'μπάι', με εκπρόσωπο της ελληνικής ομάδας που τους περίμενε στο αεροδρόμιο, να φροντίζει ώστε να απλοποιηθούν όλες τις διαδικασίες.

Επ' αυτής, σε επικοινωνία του με το NEWS 24/7, o κύριος Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι "κατόπιν συνεννόησης με τους επιδημιολόγους, δεν περιλάβαμε ποτέ την θερμομέτρηση ως μέτρο για όσους μπαίνουν στη χώρα, γιατί όπως μας είπαν δεν είναι ενδεικτική της όποιας κατάστασης", καθώς με ένα αντιπυρετικό φάρμακο μπορούν να την παρακάμψουν. Δεν σχολίασε τα της διευκόλυνσης των αποστολών κατά την είσοδο τους στη χώρα και μας παρέπεμψε στην επίσημη ανακοίνωση που είχε εκδοθεί λίγο νωρίτερα.

Σε αυτήν ξεκαθαρίζεται -μεταξύ άλλων- πως "η μόνη εμπλοκή της Πολιτικής Προστασίας αφορά στην έγκριση του αιτήματος της ομάδας του Παναθηναϊκού και της αεροπορικής εταιρείας FreeBird, για κατ' εξαίρεση έγκριση της εισόδου της Fenerbahce στη χώρα που υπεβλήθη στις 8 Οκτωβρίου 2020, εξαιτίας της απαγόρευσης πτήσεων από Τουρκία προς Ελλάδα την περίοδο εκείνη και η οποία δόθηκε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και τις υποχρεώσεις προς Euroleague και της FIBA".

Άλλη μαρτυρία μας, αναφέρει πως στις αρχές της άνοιξης, παίκτης αντιπάλου ελληνικής ομάδας μπήκε στη χώρα με πυρετό (γεγονός που δεν διαπιστώθηκε, αφού δεν ελέγχθηκε), αγωνίστηκε εμπύρετος (η ομάδα του παρεμπιπτόντως, νίκησε) και λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα προστέθηκε στα κρούσματα του συλλόγου του.

Οι πληροφορίες του NEWS 24/7 θέλουν παίκτη που προσγειώθηκε σε 'πράσινη' χώρα (που δεν ήταν η Ελλάδα) να είχε πυρετό, κατά τη θερμομέτρηση που έγινε στο εκεί αεροδρόμιο -βάσει των κανονισμών της κυβέρνησης του συγκεκριμένου έθνους. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο εμπύρετος έπρεπε να μπει σε ένα δωμάτιο και να μείνει για τουλάχιστον 20 λεπτά εκεί, ώστε να γίνουν δυο ακόμα μετρήσεις -μια ανά δεκάλεπτο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως μετά την τρίτη μέτρηση, ο υπεύθυνος των υγειονομικών αρχών στο αεροδρόμιο ενημέρωσε τον επικεφαλής του, που με τη σειρά του ειδοποίησε την Euroleague. Ακολούθως, η διοργανώτρια αρχή φέρεται να ζήτησε την είσοδο του παίκτη στη χώρα, εξηγώντας ότι είχε Covid-19 έξι μήνες νωρίτερα και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να έχει ξαναμολυνθεί. Στη θερμομέτρηση πριν μπει στο γήπεδο επίσης, είχε πυρετό, με την ομάδα του να υποστηρίζει πως αυτό συνέβη γιατί φορούσε για ώρα καπέλο. Σε κάθε περίπτωση, ο παίκτης έπαιξε με πυρετό. Ο οργανισμός στον οποίον ανήκει δεν τον ανέφερε ποτέ ως κρούσμα -παρ' όλα αυτά είχε κάποιες απουσίες από ματς 'με πρόβλημα στους προσαγωγούς'.

Σε αυτό το σημείο θα ήταν χρήσιμο να πούμε πως από τη στιγμή που η Euroleague είχε ενημερώσει για το πώς θα διεξαχθεί η αγωνιστική περίοδος 2020-21, είχε θέσει ως βασική προϋπόθεση να αναλάβουν οι ομάδες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, την ευθύνη να πείσουν τα κράτη τους να επιτρέψουν την είσοδο των αντιπάλων και τη διεξαγωγή αγώνων, τη δική τους έξοδο για τις χώρες του κάθε αντιπάλου και τα δέοντα για να μείνουν υγιείς. Όλοι είχαν συναινέσει. Μετά κάθε σύλλογος έδωσε τον αγώνα του, ώστε να μην προκύψει πρόβλημα που θα αποτελούσε τροχοπέδη για τη διοργάνωση. Ο καθένας λειτούργησε στο μέτρο και στο βαθμό που επέτρεπε η κυβέρνηση της χώρας -βάσει πάντα των μαρτυριών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)