to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:52 | 11.03.2013

πηγή: https://left.gr/94

Διεθνή

Μάρτιν Σουλτς: Σώσαμε τις τράπεζες, αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε μία γενιά

Ενώ η Ευρώπη έχει ήδη ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ για να διασώσει τις τράπεζές της, κινδυνεύει να χάσει μία γενιά, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Βουλής Μάρτιν Σουλτς μιλώντας στο Reuters


«Μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ΕΕ είναι να χάσει ο κόσμος πλήρως την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα της Ένωσης να λύσει τα προβλήματά του» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σουλτς.

Ο γερμανός ευρωβουλευτής δηλώνει πως εάν η νεότερη γενιά χάσει την εμπιστοσύνη της στην Ευρώπη, «τότε στα μάτια μου η ΕΕ θα βρεθεί σε πραγματικό κίνδυνο».

«Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία έχουν ίσως την καλύτερα μορφωμένη νέα γενιά στην ιστορία τους, οι γονείς έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στην εκπαίδευση των παιδιών τους» αναφέρει, προσθέτοντας στη συνέχεια: «Τα έκαναν όλα όπως έπρεπε και τώρα όταν είναι έτοιμοι να δουλέψουν, η κοινωνία τους λέει "δεν έχουμε θέση για εσάς"». «Δημιουργούμε μία χαμένη γενιά», επισημαίνει.

Στη συνέχεια, τονίζει ο Σουλτς: «Είμαστε πρωταθλητές στις περικοπές αλλά έχουμε λίγες ιδέες για να τονώσουμε την ανάκαμψη».

Σε σχετική ερώτηση για το ποια θα ήταν η λύση, ο Σουλτς απαντά πως μέρος της είναι ο περιορισμός της κοινοτικής γραφειοκρατίας ώστε τα χρήματα να τοποθετούνται άμεσα εκεί που πρέπει.

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα, μία επένδυση στην ηλιακή ενέργεια στην Ελλάδα. Κανονικά, είπε, θα λαμβανόταν μία απόφαση στις Βρυξέλλες, τα κεφάλαια θα κινητοποιούνταν κάπου αλλού, θα σχεδιαζόταν ένα επενδυτικό πρόγραμμα, τα χρήματα θα εκταμιεύονταν στην ελληνική κυβέρνηση, μετά σε διάφορα υπουργεία και θα καταλήξουν σε τοπικές αρχές για να επενδυθούν. «Μέχρι τότε, θα είμαστε αρκετά γηραιότεροι» δήλωσε, χαρακτηρίζοντας ως επιτακτικότερη παρά ποτέ την άμεση σύνδεση κοινοτικών οργάνων και περιφερειακών αρχών.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως τονίζει, η πίεση που δημιουργεί η μεγάλη ανεργία σε χώρες όπως η Ελλάδα «είναι απειλή για την κοινωνική συνοχή, η οποία εάν καταρρεύσει σε αυτές τις χώρες, αυτές θα εκραγούν». «Κάτι τέτοιο είναι απειλή για την ΕΕ συνολικά» κατέληξε.

Πληροφορίες: tovima.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)