to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:48 | 21.08.2018

Διεθνή

Μαρόκο: Yποχρεωτική η θητεία για όλους τους νέους και τις νέες κάτω των 25 ετών

Το υπουργικό συμβούλιο του Μαρόκου ενέκρινε τη Δευτέρα σχέδιο νόμου με το οποίο γίνεται εκ νέου υποχρεωτική η θητεία στον βασιλικό στρατό για όλους τους νέους και τις νέες στη χώρα, για πρώτη φορά μετά το 2006.


«Οι πολίτες, άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 19 και 25 ετών, είναι υποχρεωμένοι να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις για 12 μήνες», ανέφερε ανακοίνωση που ανέγνωσε ο εκπρόσωπος του παλατιού Αμπντελχάκ Λαμρίνι.

Το σχέδιο νόμου, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ όταν δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης, θα προβλέπει εξαιρέσεις, θα αναφέρεται στα δικαιώματα και τις ευθύνες των στρατεύσιμων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Η στράτευση έχει στόχο να προωθήσει τον πατριωτισμό στις τάξεις των νέων» αλλά και να τους ενσταλάξει τη συσχέτιση «των δικαιωμάτων με τις ευθύνες» όσων έχουν την ιδιότητα του πολίτη του βασιλείου, συνεχίζει το κείμενο.

Το Μαρόκο κλυδωνίζεται από σειρά διαδηλώσεων στις οποίες πρωτοστατούν νέοι, ειδικά στις οικονομικά πιο περιθωριοποιημένες περιοχές, όπως η Ριφ, στον βορρά, και η Τζεράντα, στην ανατολή, τους τελευταίους μήνες. Ορισμένοι επικριτές της κυβέρνησης βλέπουν τον νόμο ως μια απόπειρα να ποδηγετηθούν οι νέοι που αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Του υπουργικού συμβουλίου προεδρεύει ο μονάρχης Μοχάμεντ, ο οποίος είναι ταυτόχρονα αρχηγός του γενικού επιτελείου των βασιλικών ένοπλων δυνάμεων του Μαρόκου.

Μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην οποία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο, ο μονάρχης σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε απευθείας από την μαροκινή τηλεόραση προέτρεψε την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να μειωθεί η ανεργία και να βελτιωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα και η επαγγελματική κατάρτιση. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα να παράγει άνεργους», είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Μαρόκο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)