to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:02 | 24.11.2014

Διεθνή

Μαρόκο: Τουλάχιστον 17 νεκροί από την κακοκαιρία

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 φέρονται ως αγνοούμενοι από την κακοκαιρία που έπληξε το Σαββατοκύριακο το νότιο Μαρόκο, σύμφωνα με τον τελευταίο προσωρινό απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι αρχές.


Σφοδρές καταιγίδες προκάλεσαν πλημμύρες και την υπερχείλιση ποταμών σε μεγάλο μέρος του νότου της χώρας, στους πρόποδες της οροσειράς Ατλας, ορισμένες κορυφές της οποίας ξεπερνούν σε ύψος τα 4.000 μέτρα. Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης που είχε εκδώσει η μετεωρολογική υπηρεσία παραμένει σε ισχύ μέχρι απόψε, ωστόσο οι σφοδρές βροχοπτώσεις σταμάτησαν νωρίτερα σήμερα. 

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 17, εκ των οποίων 13 μόνο από την περιοχή Γκελμίμ, 200 χλμ. νοτίως του Αγκαντίρ. Έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους μια εννιάχρονη μικρούλα, παρασύρθηκαν από τα νερά του ποταμού Ταμσούρτ. Έρευνες διεξάγονται για τον εντοπισμό των 18 αγνοουμένων, οι 15 είναι από την ίδια επαρχία που βρίσκεται στην αρχή της ερήμου της Σαχάρας, με 130 οχήματα διάσωσης παντός εδάφους και 335 φουσκωτά σκάφη zodiac και πλοιάρια. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι επιχειρήσεις επέτρεψαν τη διάσωση 200 ανθρώπων "η ζωή των οποίων βρισκόταν σε κίνδυνο", από τους οποίους 40 διασώθηκαν με τη βοήθεια ελικοπτέρων των ενόπλων δυνάμεων και της χωροφυλακής.

Το κράτος ανέλαβε τα έξοδα κηδείας και ταφής των θυμάτων, ενώ θα καταβάλει επίδομα περίθαλψης στους τραυματίες. Οι μαροκινές εφημερίδες έχουν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους εντυπωσιακές φωτογραφίες, με τα ορμητικά νερά των ποταμών να παρασύρουν δέντρα, αυτοκίνητα και να πλημμυρίζουν δρόμους και γέφυρες. Οι υλικές ζημιές είναι σοβαρές: περί τα 100 σπίτια καταστράφηκαν, δεκάδες δρόμοι κόπηκαν, εκ των οποίων έξι εθνικές οδοί. 

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο 2Μ, οι τελευταίες βροχοπτώσεις ήταν ιδιαίτερα σφοδρές --έως 250 χιλιοστόμετρα μέσα σε ώρες σε ορισμένες οροσειρές-- με το νερό να πέφτει στη συνέχεια στις πλαγιές και να φθάνει στις σχεδόν ερημικές πεδιάδες του μαροκινού νότου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 
tags: Μαρόκο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)