to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:37 | 31.01.2017

Διεθνή

Το Μαρόκο επανεντάχθηκε στην Αφρικανική Ένωση έπειτα από 33 χρόνια απουσίας

Ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ Στ’ παραβρέθηκε σήμερα στην τελετή λήξης της συνόδου της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα, μία ημέρα αφού η χώρα του έγινε και πάλι δεκτή στο μπλοκ αυτό έπειτα από 33 χρόνια απουσίας.


Το Μαρόκο χαιρέτισε την επανένταξή του στην Αφρικανική Ένωση, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική απόφαση» και διπλωματική νίκη, όμως αναπάντητο παραμένει το ερώτημα πώς θα διαχειριστεί το Ραμπάτ τη συνύπαρξή του με το Μέτωπο Πολισάριο.

Το βασίλειο είχε αποσυρθεί το 1984 από την Αφρικανική Ένωση για να διαμαρτυρηθεί για την ένταξη της Λαϊκής Αραβικής Δημοκρατίας της Σαχάρας, την οποία κήρυξαν οι αυτονομιστές του Μετώπου Πολισάριο της Δυτικής Σαχάρας, μιας πρώην ισπανικής αποικίας την οποία το Ραμπάτ ελέγχει και θεωρεί δικό του έδαφος.

Οι ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης επικύρωσαν χθες Δευτέρα την επανένταξη του Μαρόκου έπειτα από μια τεταμένη, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση.

Τριάντα εννέα χώρες σε σύνολο 54 τάχθηκαν υπέρ της επανένταξης του βασιλείου χωρίς όρους, παρά την αντίθεση και τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν κάποια άλλα μέλη, με πρώτες την Αλγερία και τη Νότια Αφρική, παραδοσιακούς συμμάχους του Μετώπου Πολισάριο.

«Ιστορική απόφαση», «Νικηφόρα επιστροφή», «Ευχαριστούμε, μεγαλιότατε!» ήταν κάποια από τα πρωτοσέλιδα του μαροκινού Τύπου σήμερα.

Εικόνες που αναρτήθηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τη μαροκινή αντιπροσωπεία στην Αντίς Αμπέμπα υπό τον υπουργό Εξωτερικών Σαλαχεντίν Μεζουάρ να ψέλνει θριαμβευτικά τον εθνικό ύμνο.

Στους δρόμους του Ραμπάτ δεν υπήρχαν δημόσιες εκδηλώσεις ικανοποίησης, όμως οι περισσότεροι κάτοικοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η χώρα ξαναβρήκε τη «φυσική» της θέση στην ήπειρο.

Το Μαρόκο θα γίνει επισήμως το 55ο μέλος της Αφρικανικής Ένωσης «όταν καταθέσει τα έγγραφα επικύρωσης», σύμφωνα με την αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Αντίς Αμπέμπα.

«Η Δημοκρατία των Σαχραουί καλωσορίζει το Μαρόκο», το οποίο πλέον «θα κάθεται στο πλάι μας», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Αραβικής Δημοκρατίας της Σαχάρας Μοχάμεντ Σάλεμ Ουλντ Σάλεκ.

Η συγκατοίκηση αυτή όμως πρόκειται να οξύνει τις αντιπαραθέσεις σχετικά με το θέμα της δυτικής Σαχάρας, την ώρα που το Ραμπάτ αρνείται να παρακαθήσει σε οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό παρίσταται η Λαϊκή Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)