to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:31 | 20.10.2020

Κοινωνία

Μάρω Δούκα: Να ξεριζώσουμε από μέσα μας τον μεσίτη και τον κοσμηματοπώλη

Για τον πυρήνα του καθημερινού φασισμού που οδήγησε και στην δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου μίλησε η Μάρω Δούκα Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη.



«Το λιντσάρισμα του Ζακ σηματοδοτεί μια εποχή όπου απελευθερώθηκε ο φασισμός που κουβαλάει ο καθένας μέσα του. Τη συνδέω με την δολοφονία του Λουκμάν που σφάχτηκε και του Παύλου Φύσσα. Ο μέσος πολίτης είναι διαποτισμένος από ξενοφοβία, ομοφοβία και ρατσισμό. Ο φασισμός δεν τελείωσε ποτέ, αλλά ο πιο επικίνδυνος έιναι ο καθημερινός φασισμός. Το παθητικό και το αβουλο, όπως ο κόσμος που παρακολουθούσε χωρίς να αντιδρά. Αυτός ο κόσμος είναι ικανός να δικαιολογήσει τα πάντα». Καταιγιστική η Μάρω Δούκα,  μίλησε Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη για τον πυρήνα του καθημερινού φασισμού που οδήγησε και στην δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. 

«Εύχομαι αύριο να δικαιωθεί η μνήμη του. Σκέφτομαι συνέχεια όλο αυτόν τον καιρό τη μητέρα του. Έχω τρεις μάνες μπροστά μου, την ταπεινή, σιωπηλή μητέρα του Λουκμάν, την μαχητική, γενναία ανυψωμένη μάνα του Παύλου Φύσσα που είναι μια μάνα πρότυπο και αρχέτυπο και έχω και την πονεμένη και σιωπηλή μάνα του Ζακ. Από τις τρεις αυτές μάνες, η μάνα του Ζακ είναι η μόνη που ίσως δε μπορεί να βγει και να πανηγυρίσει». 

Υπογράμμισε ότι «η δολοφονία του Ζακ είναι κάτι που μας σημαδεύει, αποκαλύπτει το ανθρωποφαγικό της κοινωνίας». Παρομοίασε την Zackie O, με σαιξπηρική μορφή, όπως οι γυναικείοι ρόλοι που παίζονταν από άνδρες και λέγονταν Queen. «Ο Ζακ αυτό το είχε επιλέξει για να απελευθερώσει τη δυναμική που έκρυβε μέσα του, με την επινόηση μιας περσόνας, της Zackie Ο. Ήταν ένας τρόπος όχι μόνο για να ζήσει αλλά και για να ισορροπήσει μέσα του» 

Εξέφρασε την ελπίδα να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι στην δίκη. «Αυτοί οι δύο, ο μεσίτης και ο κοσμηματοπώλης είναι τα αποκρουστικά πρόσωπα που ίσως κρύβουμε και μέσα μας. Πρέπει να σκεφτόμαστε ανά πάσα στιγμή μήπως τους κουβαλάμε κι εμείς και πρέπει να τους εξουδετερώσουμε», κατέληξε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)