to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:57 | 19.02.2018

Οικονομία

Eurogroup: «Εξαιρετικά τα νέα» για την Ελλάδα - «Τεχνικής φύσης» τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα

«Τώρα η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σημειώνοντας ότι μόλις οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση και των δύο τελευταίων προαπαιτούμενων, θα προχωρήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, εκταμίευση η οποία, σύμφωνα με τον Κλ. Ρέγκλινγκ, θα μπορέσει να υλοποιηθεί μετά τα μέσα Μαρτίου


Για «εξαιρετικά νέα» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο,κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης, επιβεβαιώνοντας ότι μόνο δύο από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολογησης μένουν ανοιχτά (σ.σ.: αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το Ελληνικό), η ολοκλήρωση των οποίων δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση. Όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει «τεράστιες προσπάθειες» για την εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, επιδεικνύοντας «ισχυρή κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων αυτών.

«Τώρα η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι μόλις οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση και των τελευταίων προαπαιτούμενων, θα προχωρήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ.

Επίσης, τόνισε ότι είναι ώρα να προχωρήσει το επόμενο στάδιο, υπενθυμίζοντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει.

Για το θέμα των πλειστηριασμών ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο τόνισε ότι οι θεσμοί θα το αξιολογήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει, από νομικής πλευράς, τις αναγκαίες δράσεις για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και πρέπει να αξιολογηθεί πώς θα εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα.

Ερωτηθείς αν υπήρξε έντονη συζήτηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι για το θέμα των πλειστηριασμών (σ.σ.: υπήρξαν σχετικά δημοσιεύματα και σε ελληνικά media, τα οποία επικαλούνται κοινοτικές πηγές), ο Μάριο Σεντένο απάντησε ότι κάποιες φορές στο Eurogroup γίνονται έντονες συζητήσεις, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο δεν συνέβη σήμερα. Από πλευράς του, ο Επίτροπος Μοσκοβισί είπε ότι μερικές φορές οι δημοσιογράφοι υπερεκτιμούν ανταλλαγές απόψεων δίνοντάς τους διάσταση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το tweet του Μ. Σεντένο μετά το τέλος της συνεδρίασης

«Καλά τα νέα για την Ελλάδα. Ανταποκρίθηκαν σε όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα και το Eurogroup στρέφεται τώρα στην τελική αξιολόγηση του προγράμματος του ESM. Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να συνεχιστεί πέραν του προγράμματος» ανέφερε ο Μάριο Σεντένο, σε ανάρτησή του στο twitter:

Π. Μοσκοβισί: Είμαστε βέβαιοι ότι και τα δύο προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν εγκαίρως, πριν το επόμενο Eurogroup

Το Eλληνικό και η λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι τα δύο προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την αποδέσμευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, επιβεβαίωσε ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup σήμερα στις Βρυξέλλες. Όπως σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί από τα 110 προαπαιτούμενα η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα 108 και τα δύο προαπαιτούμενα που εκκρεμούν είναι τεχνικής φύσεως, ενώ η ολοκλήρωσή τους δεν εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση. "Είμαστε βέβαιοι ότι και τα δύο προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν εγκαίρως πριν το επόμενο Eurogroup, προκειμένου να αποδεσμευθεί η δόση των δανείων προς την Ελλάδα», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Όσον αφορά την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ που εκκρεμεί , ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι θα μπορέσει να αποδεσμευτεί μετά τα μέσα Μαρτίου. Ο Κ. Ρέγκλινγκ υπενθυμισε ότι από το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ, τα 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για την κάλυψη δανειακών αναγκών της χώρας , τα 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος και τα 0,5 δισ. ευρώ για την αποπηρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες.

Εξάλλου, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να μεταβούν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος. Όπως είπε ο Γάλλος Επίτροπος, στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε ένα σχέδιο ολοκλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων δράσεων ως το Μάιο, ούτως ώστε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να ληφθούν συνολικές αποφάσεις. Επιπλέον, οι θεσμοί θα συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση το σχέδιο «αναπτυξιακής στρατηγικής» της χώρας για τα επόμενα χρόνια, το οποίο θα έχει την κυριότητα της Ελλάδας και αναμένεται να είναι έτοιμο περί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Συνεχίζοντας, ο Π . Μοσκοβισί ανέφερε ότι έχουν ήδη αρχίσει οι τεχνικές συζητήσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητείται και ο Μηχανισμός που συνδέει τα μέτρα του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

«Όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα σε έξι μήνες από τώρα πρέπει να είναι ένα κανονικό μέλος της ευρωζώνης, όσον αφορά τις διαδικασίες», ανέφερε ο Π . Μοσκοβισί.

Τι ανέφεραν πηγές του ελληνικού ΥΠΟΙΚ πριν από τη συνεδρίαση

Στο σημερινό Eurogroup αναμενόταν να συζητηθεί η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου 2018, ανέφεραν πριν τη συνεδρίαση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, αναμενόταν υπάρξει ενημέρωση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα, θα επαληθευόταν και η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί στα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, 108 εκ των οποίων έχουν κλείσει, όπως προαναφέρθηκε

Τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα (που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το Ελληνικό) είναι τεχνικής φύσης. Κυβέρνηση και Θεσμοί, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ίδιες πηγές, αναμένουν ολοκλήρωσή τους και τυπικά μέσα στο προσεχές διάστημα. Η εκταμίευση της δόσης ακολουθεί αμέσως μετά.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το μεγάλο παζάρι για τον «γαλλικό μηχανισμό»

Η δόση των 5,7 δισ. ευρώ

Από τη δόση των 6,7 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από τον ESM, λόγω της ολοκλήρωσης της γ' αξιολόγησης, αρχικά θα εκταμιευθούν 5,7 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 3,3 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας για το διάστημα Φεβρουαρίου- Ιουνίου 2018, το 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος (cash buffer) και το 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ αφορά επίσης στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Για την εκταμίευσή του, η χώρα πρέπει να έχει εκκαθαρίσει οφειλές συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ και παράλληλα να διαπιστωθεί ότι λειτουργούν απρόσκοπτα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Σημειώνεται ότι στις 26 Φεβρουαρίου αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και στις 26 Φεβρουαρίου οι επικεφαλής (Πίτερ Ντόλμαν- ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο- Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο Ντρούντι- ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι- ESM), σηματοδοτώντας την έναρξη της δ' αξιολόγησης. Η παραμονή των επικεφαλής θα είναι ολιγοήμερη και στις συζητήσεις θα τεθούν η ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων επαφών. Οι επικεφαλής των κλιμακίων προγραμματίζεται να επανέλθουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες του «ελληνικού προγράμματος» που θα εφαρμοστεί μετά το μνημόνιο, οι ρυθμίσεις για το χρέος, καθώς και το είδος της εποπτείας μετά την- χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή- έξοδο από το πρόγραμμα.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ τις δηλώσεις πριν τη συνεδρίαση: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)