to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:21 | 22.09.2020

Πολιτική

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Χωρίς εγγυήσεις το καθεστώς υποχρεωτικής τηλεργασίας της Κυβέρνησης

«Ο Υπουργός Εργασίας όφειλε από την αρχή της πανδημίας να έχει διαμορφώσει ένα αυστηρό πλαίσιο εφαρμογής και ελέγχου της τηλεργασίας στην οποία έχει υποχρεωτικά τεθεί λόγω των συνθηκών ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων»


Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Εργασίας στη Βουλή σχετικά με τα «Έκτακτα προσωρινά μέτρα για την Περιφέρεια Αττικής ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας» έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Υπουργός Εργασίας όφειλε από την αρχή της πανδημίας να έχει διαμορφώσει ένα αυστηρό πλαίσιο εφαρμογής και ελέγχου της τηλεργασίας στην οποία έχει υποχρεωτικά τεθεί λόγω των συνθηκών ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων.

Σήμερα, άλλη μια φορά εκ των ενόντων, φέρνει τροπολογία στη Βουλή, στο πλαίσιο των έκτακτων υγειονομικών μέτρων που θα ισχύσουν στην Περιφέρεια Αττικής έως τις 4 Οκτωβρίου, με την οποία στο 40% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα τίθενται σε υποχρεωτικό σύστημα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας, εφόσον  η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως, χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις που αποτρέπουν την καταχρηστική εφαρμογή του μέτρου και την καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας.

Είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που να ρυθμίζει την εξ αποστάσεως εργασία που να διασφαλίζει:

1.Την άμεση εφαρμογή του θεσπισμένου επιδόματος τηλεργασίας για την κάλυψη των εξόδων του εργαζομένου για την εργασία στο σπίτι.

2.Τη διασφάλιση του ωραρίου εργασίας και το δικαίωμα στην αποσύνδεση. Ο εργαζόμενος δεν έχει υποχρέωση να απαντά σε εταιρικά email εκτός του χρόνου εργασίας του.

3.Κάθε ώρα δουλειάς από το σπίτι πρέπει να αναγνωρίζεται και να αμείβεται. Υποχρέωση ηλεκτρονικής καταγραφής στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» του χρόνου εργασίας και πρόσβαση του ΣΕΠΕ σε αυτά τα δεδομένα για έλεγχο.

4.Η χρήση κάμερας (webcam) να επιτρέπεται αυστηρά στις περιπτώσεις που αιτιολογείται από τις ανάγκες της εργασίας.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)