to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:14 | 04.02.2020

Κοινωνία

Μαρία Καραμεσίνη: Η ΝΔ δεν έχει ως προτεραιότητα την άσκηση ενεργητικής πολιτικής στην απασχόληση

Με αφορμή την απεργιακή κινητοποίηση εργαζόμενων στον ΟΑΕΔ καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν μίλησε Στο Κόκκινο η Μαρία Καραμεσίνη, καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην διοικήτρια του ΟΑΕΔ η οποία αναφέρθηκε και στο πως αντιμετωπίζει το ζήτημα της ανεργίας η κυβέρνηση ΝΔ.


Η Μαρία Καραμεσίνη επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή υλοποιούνται ή προκηρύσσονται προγράμματα τα οποία είχε προγραμματίσει και δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εντούτοις αυτές οι καθυστερήσεις δεν είναι «άμοιρες συνεπειών».

Η κ. Καραμεσίνη εξήγησε ότι η καταπολέμηση της μαζικής ανεργίας που στην Ελλάδα είναι 17%, καθώς η Ελλάδα διατηρεί ένα πολύ υψηλό ποσοστό, και δεν είναι εύκολο να γίνει απλώς από την αύξηση στον τουρισμό ή σε άλλες εποχικές δραστηριότητες, ούτε μπορούμε να πούμε ότι θα αφήσουμε την οικονομία να βγάλει πέρα μόνη της και αν μας έρθουν επενδύσεις έχει καλώς, αν όχι δεν έχει καλώς.

Χρειάζεται, σύμφωνα με την κα Καραμεσίνη, να υπάρχει παράλληλα «ενεργητική πολιτική απασχόλησης» και αυτή ήταν δική τους μέριμνα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό προς στιγμήν δεν υπάρχει από τη ΝΔ, τόνισε, παρά μόνο σαν συνέχιση της προηγούμενης πολιτικής και απλώς γίνεται και κάποια κάλυψη προσδοκιών.

Η κα Καραμεσίνη τόνισε ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι προτεραιότητα της ΝΔ το να ασκήσει ενεργητική πολιτική απασχόλησης και γι’ αυτό και έχει μειώσει τις δαπάνες, το πλαφόν των δαπανών για προγράμματα το 2020 κατά 20% με 25% από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

Η κα Καραμεσίνη τόνισε δεν γνωρίζουμε το πως θα εξελιχθεί το διεθνές περιβάλλον δηλαδή η διεθνής και η ευρωπαϊκή οικονομία που βρίσκονται σε πολύ κρίσιμο σημείο και δεν ξέρουμε αν θα μπούμε σε μια ύφεση ή αν θα υπάρξουν αναπροσαρμογές στη μακροοικονομική πολιτική ώστε να μπορέσει η ευρωπαϊκή οικονομία να αποφύγει την στασιμότητα και την ύφεση.

Σε αυτή τη συγκυρία ο δυναμισμός της βαριάς μας βιομηχανίας, δηλαδή του τουρισμού, δεν ξέρουμε αν θα μπορέσει αν αντισταθμίσει τις απώλειες σε άλλους τομείς της οικονομίας σημείωσε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι δεν βλέπουμε την κυβέρνηση να δραστηριοποιείται στον τομέα της ενεργητικής πολιτικής για την απασχόληση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)