to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:27 | 30.09.2021

Πολιτική

Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου: Σαφής δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταργήσουμε τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη

Η κατάθεση της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες, συνιστά, τόνισε η Τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, μιλώντας στη Βουλή, «μία σαφή δέσμευση πως, όταν θα έχουμε ξανά τη λαϊκή εντολή, θα καταργήσουμε συνολικά το νόμο Χατζηδάκη και όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις αυτής της κυβέρνησης»


Το σκεπτικό της κατάθεσης της σχετικής τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ανέπτυξε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, κατά τη συζήτηση του ν/σ του υπ. Εργασίας σχετικά με την «πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης ανηλίκων». Τόνισε ότι η με την τροπολογία θεσπίζεται ότι οι εργαζόμενοι διανομείς στις ψηφιακές πλατφόρμες θα είναι αποκλειστικά εργαζόμενοι μισθωτοί εξαρτημένης εργασίας, θα ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και θα κατοχυρωθούν εργασιακές συνθήκες υγείας και ασφάλειας.

 

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τόνισε συγκεκριμένα σχετικά με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τους διανομείς στις Πλατφόρμες:

-Η δικαίωση του αγώνα των εργαζομένων διανομέων στην e-food και η μεγάλη κοινωνική συμπαράσταση έδειξε ένα δρόμο ελπίδας και αισιοδοξίας, γιατί κινητοποιήθηκαν δυναμικά οι ίδιοι, παρότι είναι από τους πιο περιθωριοποιημένους εργαζόμενους, χωρίς σταθερές σχέσεις εργασίας, χωρίς οργανωμένα σωματεία και ισχυρά συνδικάτα. Ταυτόχρονα, είδαμε και τη μεγάλη κοινωνική συμπαράσταση μέσα και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένα μεγάλο κύμα κοινωνικής αλληλεγγύης και συμπαράστασης.

- Η αναδίπλωση της εταιρείας -κάτω από αυτή την κοινωνική κατακραυγή και πίεση- σε καμία περίπτωση δεν λύνει το γενικό πρόβλημα. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να υπάρξει η θεσμική κατοχύρωση των σχέσεων εργασίας των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Για αυτό το λόγο, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική συμμαχία έχουμε καταθέσει τροπολογία στο σημερινό νομοσχέδιο προκειμένου:

1. Να θεσπιστεί ότι οι εργαζόμενοι διανομείς στις ψηφιακές πλατφόρμες θα είναι αποκλειστικά εργαζόμενοι μισθωτοί εξαρτημένης εργασίας

2. Οι εργαζόμενοι διανομείς στις ψηφιακές πλατφόρμες να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα

3. Να κατοχυρωθούν εργασιακές συνθήκες υγείας και ασφάλειας, όπως η δυνατότητα στέγασής τους την ώρα της αναμονής, που υπάρχει κενό στη δουλειά τους, και συνθήκες υγιεινής.

Καταθέσαμε αυτήν την τροπολογία ως μία σαφή δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, όταν θα έχουμε ξανά τη λαϊκή εντολή, θα καταργήσουμε συνολικά το νόμο Χατζηδάκη και όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις αυτής της κυβέρνησης, αυτή θα είναι μία συγκεκριμένη ρύθμιση που θα θεσπίσουμε. Ταυτόχρονα, όμως, καλούμε, και προκαλούμε την κυβέρνηση και τον παρόντα Υπουργό Εργασίας να αποδεχτεί να συζητηθεί αυτή η τροπολογία σήμερα, γιατί πιστεύουμε ότι θα συγκεντρώσει την αποδοχή της μεγάλης πλειοψηφίας του σώματος, ακόμη και των συναδέλφων της συμπολίτευσης.

Στην πραγματικότητα, ο αγώνας των διανομέων και η κοινωνική κατακραυγή, ακύρωσαν στην πράξη το άρθρο 69 του νόμου Χατζηδάκη, με το οποίο άνοιξε ο δρόμος για τον εκβιασμό από την εταιρεία e-food εις βάρος της μισθωτής εργασίας.

Σχετικά με την υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ, η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε:

Είναι κακή νομοθέτηση και απαράδεκτο να υπάρχει νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, να το συζητάμε από την προηγούμενη Παρασκευή σε τέσσερις συνεδριάσεις της Επιτροπής και να μην φέρνετε αυτήν την τροπολογία να για συζήτηση στην Επιτροπή. Δεν υπάρχει δικαιολογία χρονική, δεν είναι κάτι επείγον. Αποφεύγετε την ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα ζητήματα του ΟΑΕΔ.

1. Εργαζόμενοι τουρισμού - επισιτισμού

Όσον αφορά το άρθρο 12 της τροπολογίας, είναι σε σωστή κατεύθυνση η ρύθμιση για τα 50 ένσημα. Είναι μία ανάγκη. Το κάνετε όμως με τρόπο ανεπαρκή, πρέπει να συμπληρώσετε τη διάταξη, γιατί υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα στους εργαζόμενους στο χώρο του επισιτισμού και του τουρισμού:

α) Υπάρχουν πάρα πολλοί από τους εργαζόμενους, χιλιάδες, οι οποίοι ήταν σε αναστολή εργασίας το Μάιο και τον Ιούνιο. Αυτοί οι εργαζόμενοι είναι ξεκρέμαστοι. Τα ένσημά τους δεν φαίνονται στον ΕΦΚΑ. Φανταστείτε ότι δεν έχουν φανεί τα ένσημα ούτε των εργαζομένων στον επισιτισμό και τουρισμό του 2020 που ήταν σε αναστολή εργασίας. Ανοίγω μία μεγάλη παρένθεση, αυτό πρέπει να λυθεί γιατί αυτοί οι άνθρωποι στερούνται βασικών δικαιωμάτων: δεν μπορούν να έχουν επίδομα λοχείας, εγγραφή των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή θεμελίωση σύνταξης. Στο άρθρο 12, είναι ανάγκη να κάνετε μία προσθήκη, προκειμένου να μη χάσουν το δικαίωμα αυτοί οι εργαζόμενοι να λάβουν επίδομα ανεργίας.

β) Τίθεται και ένα άλλο σοβαρό θέμα για τους νέους εργαζόμενους, που για πρώτη φορά, φέτος το καλοκαίρι, δούλεψαν στις επιχειρήσεις τουρισμού και επισιτισμού. Καλύπτονται από τα 50 ένσημα; Θέλουμε μία σαφή απάντηση, γιατί φαίνεται ότι δεν καλύπτονται και χρειάζεται να έχουν 100 ένσημα. Άρα, χρειάζεται και για αυτούς να υπάρξει ρύθμιση.

γ) Υπάρχουν χιλιάδες αόρατοι εργαζόμενοι στον τουρισμό επισιτισμό, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν στηρίζονται από πουθενά. Επίδομα ανεργίας δεν μπορούν να πάρουν και δεν έχουν και καμία κάλυψη από το κράτος. Και για αυτήν την κατηγορία πρέπει να φέρετε συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

2. Θέματα του ΟΑΕΔ. Με την υπουργική τροπολογία προβλέπεται η πρόσληψη εργασιακών συμβούλων στον ΟΑΕΔ. Τίθενται σοβαρά ερωτήματα:

- Γιατί, με το άρθρο 1, τα καθήκοντα του εργασιακού συμβούλου είναι απόφαση μόνο του διοικητή; Γιατί δεν προβλέπετε μία κανονική διαδικασία, με ανακοίνωση των θέσεων, αίτηση των εργαζομένων και διαφάνεια;

- Γιατί, σύμφωνα με το άρθρο 2, οι προσλήψεις των εργασιακών συμβούλων αφορούν συμβασιούχους και όχι μόνιμες θέσεις, ενώ είναι διαρκής η ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας;

Να επισημάνω ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν εγκριθεί 750 μόνιμες θέσεις εργασιακών συμβούλων στον ΟΑΕΔ, τις οποίες δεν προχώρησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και επίσης να υπενθυμίσω ότι είχαν ήδη προσληφθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 360 μόνιμοι εργασιακοί σύμβουλοι.

- Γιατί στο άρθρο 5 παράγραφος 4 για τον καθαρισμό των προσόντων των εργασιακών συμβούλων, προβλέπεται μόνο με υπουργική απόφαση. Θα ήταν πιο σωστό και διαφανές να γίνεται με από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ, που συμμετέχουν και κοινωνικοί φορείς;

- Γιατί επί δύο χρόνια κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας κάνετε συνεχείς παρατάσεις στην εφαρμογή του νέου οργανογράμματος του ΟΑΕΔ; Γιατί δεν θέτετε σε υλοποίηση και εφαρμογή το προεδρικό διάταγμα με το οργανόγραμμα που είχε εκπονηθεί από την περίοδο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ; μία εξήγηση δυστυχώς υπάρχει, δεν θέλετε να γίνουν κανονικές κρίσεις διευθυντών και προϊσταμένων με το νέο οργανόγραμμα για να προχωράτε συνεχώς σε τοποθετήσεις με αναθέσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)