to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:04 | 14.12.2022

Οικονομία

Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου: Ο αντικοινωνικός προϋπολογισμός του 2023 θα ακυρωθεί από την λαϊκή πλειοψηφία με την πολιτική αλλαγή στις εκλογές

«Είναι ένα σχέδιο προϋπολογισμού που εν μέσω κρίσης δεν στηρίζει τους εργαζόμενους, δεν στηρίζει τους συνταξιούχους, δεν στηρίζει τους ανέργους, δεν στηρίζει τους μικρομεσαίους και μειώνει και τον κοινωνικό προϋπολογισμό όσον αφορά την πρόνοια. Είναι ένας προϋπολογισμός που καταψηφίζουμε, αλλά και ένας προϋπολογισμός που δεν θα υλοποιηθεί», τόνισε η Μαρ. Ξενογιαννακοπουλου ως ειδική εισηγήτρια στη συζήτηση του Προϋπολκογισμού του 2023 στην ολομέλεια


«Συζητάμε το σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2023 μέσα σε ένα ιδιαίτερα σκοτεινό και ζοφερό περιβάλλον, εξαιτίας της αντιδημοκρατικής εκτροπής του σκανδάλου των υποκλοπών, των προσπαθειών της κυβέρνησης Μητσοτάκη να το συγκαλύψουν, αλλά και τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές, οι οποίες συστηματικά πλήττουν την κοινωνική πλειοψηφία, ανατροφοδοτούν τη μεγάλη κρίση ενέργειας και ακρίβειας και πολλαπλασιάζουν τα αρνητικά αποτελέσματα στην κοινωνία»,  τόνισε εισαγωγικά η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και Ειδική Εισηγήτρια στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023, στην εν εξελίξει συζήτηση στη Βουλή.

- Η πραγματικότητα είναι ότι, αυτή τη στιγμή, οι εργαζόμενοι στη χώρα μας έχουν ήδη χάσει το 19% της αγοραστικής τους δύναμης. Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, με αναδεικνύουν τις μισθολογικές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης σε όλη την Ευρώπη με τη χώρα μας στη χειρότερη θέση, καθώς εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό δίνει δύο μισθούς, προκειμένου να καλύψει μόνο το κόστος ενέργειας.

Η ομιλία της Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου στη Βουλή

- Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ένας στους τρεις Έλληνες  κινδυνεύει από ακραία φτώχεια, εξαιτίας της μείωσης της αγοραστικής δύναμης, της αυξανόμενης ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Ένα νοικοκυριό το οποίο έχει εισόδημα κάτω από 750 ευρώ, έχει χάσει το 40% της αγοραστικής του δύναμης είτε είναι εργαζόμενοι είτε είναι συνταξιούχοι. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.

- Σε αυτήν την πραγματικότητα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κάνει τίποτα. Κάνει επικοινωνιακές φιέστες με το «Καλάθι του νοικοκυριού», αρνείται πεισματικά να μειώσει τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης -εμείς έχουμε προτείνει εδώ και μήνες  μείωση στο 6% - και συνεχίζει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια στην ενέργεια.

-- Επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχώς ισχυρίζεται ότι στην Ευρώπη δεν αναφέρονται στη μείωση του ΦΠΑ, ισχύει αντίθετο, ιδιαίτερα στις χώρες εκείνες που πραγματικά θέλουν να στηρίξουν το εισόδημα των εργαζομένων.

Είναι ενδεικτική η έκθεση του ILO, του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας που προβάλει την ανάγκη να μειωθεί ο ΦΠΑ. Ο ILO καλεί τις κυβερνήσεις να μειώσουν τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης για δύο λόγους. Πρώτα απ’ όλα, για να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι πιο ευάλωτοι αυτόν τον δύσκολο χειμώνα και για να υπάρξει αποτελεσματική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

- Ταυτόχρονα, υπάρχει επιδείνωση όλων των στοιχείων για την ανεργία. Ακόμη και στο σχέδιο Προϋπολογισμού όσον αφορά την ανεργία προβλέπεται στασιμότητα. Τι εννοούν από την πλευρά της κυβέρνησης ως στασιμότητα; Εννοούν επιδείνωση όσον αφορά την ανεργία.

- Τα στοιχεία είναι καθοριστικά και συγκεκριμένα. Ήδη τον Αύγουστο που, υποτίθεται ότι είναι η αιχμή της απασχόλησης, είχαμε τον χειρότερο Αύγουστο των τελευταίων 20 ετών με μείωση, με αρνητικό ισοζύγιο στην απασχόληση και 33.000 απολύσεις και αποχωρήσεις. Τον περασμένο Οκτώβριο είχαμε μείωση, αρνητικό ισοζύγιο, με 116.000 απολύσεις και αποχωρήσεις.

- Αυτά είναι τα μεγέθη όσον αφορά την ανεργία και οφείλονται  στο μεγάλο κόστος που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι ο κατεξοχήν εργοδότης του μεγαλύτερου μέρους του εργατικού δυναμικού της χώρας, και οι οποίες δεν έχουν καμία ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση.

- Ένα άλλο στοιχείο, που δείχνει τα αρνητικά αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης, είναι ότι συνεχώς αυξάνεται η μερική απασχόληση και η περιστασιακή απασχόληση εις βάρος των θέσεων πλήρους απασχόλησης.

Στην αρχή της χρονιάς, τον Ιανουάριο του 2022, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης αφορούσαν το 61% των προσλήψεων. Από τον Ιούνιο και μετά, έχουμε αντιστροφή αυτής της σχέσης και πλέον το 55% της απασχόλησης αφορά θέσεις μερικής απασχόλησης και περιστασιακές, ενώ οι θέσεις πλήρους απασχόλησης είναι η μειοψηφία των προσλήψεων, μόλις στο 45%.

Άρα λοιπόν εδώ έχουμε να κάνουμε αφενός με το πρόβλημα της οικονομίας και των μικρομεσαίων, οι οποίοι απολύουν εργαζόμενους σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, κλείνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και αφετέρου με την πλήρη εφαρμογή της αντεργατικής νομοθεσίας Χατζηδάκη, η οποία δημιουργεί ασυδοσία στο χώρο της αγοράς και της εργασίας.

- Όσον αφορά τα αποτελέσματα της απασχόλησης, τα στοιχεία είναι πολύ συγκεκριμένα και ενδεικτικά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, η χώρα μας είναι στη δεύτερη χειρότερη θέση στην ανεργία στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ, όχι μόνο των ευρωπαϊκών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κατέχουμε τη δεύτερη χειρότερη θέση όσον αφορά συνολικά την ανεργία, τη δεύτερη χειρότερη όσον αφορά τους νέους και τη χειρότερη, θλιβερή θέση, όσον αφορά την ανεργία των γυναικών.

- Σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση και χωρίς καμία στήριξη είναι οι άνεργοι. Πέραν του ότι ο κ. Χατζηδάκης άλλαξε το νόμο του ΟΑΕΔ, τον απαξίωσε  μετατρέποντάς τον σε δημόσια υπηρεσία ΔΥΠΑ, θέσπισε μέχρι και ποινολόγιο στους ανέργους -τιμωρώντας τους αντί να τους στηρίζει, στερώντας τους ακόμα και το επίδομα ανεργίας. Τα 250€ τα οποία πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση τώρα στις γιορτές, στην ουσία, θα καλύψουν μόνο 100.000 από τους 525.000 ανέργους που αυτή τη στιγμή είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ. Δηλαδή, 425.000 άνεργοι δεν θα έχουν καμία στήριξη σε αυτό τον τόσο δύσκολο χειμώνα.

- Στους συνταξιούχους η κατάσταση είναι εξίσου τραγική. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε τη 13η σύνταξη, δεν έδωσε όπως είχε υποσχεθεί τα αναδρομικά  σε 1.200.000 συνταξιούχους, που αφορούν την επικουρική σύνταξη  και τα δώρα. Επίσης, απαξίωσε τον ΕΦΚΑ. Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης προχωρά και στην υλοποίηση της αντισυνταγματικής ρύθμισης για μετακλητούς Γενικούς Διευθυντές. Πριν λίγες μέρες αποφάσισε η διοίκηση του ΕΦΚΑ προκήρυξη για τους 24 Γενικούς Διευθυντές ,που πέραν του ότι είναι αντισυνταγματικό, είναι ταυτόχρονα και απαράδεκτο σε προεκλογική περίοδο τέτοιου είδους επιλογές που είναι εκτός ΑΣΕΠ καθαρά για πελατειακές σχέσεις.

- Όσον αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, η κυβέρνηση τους δίνει 250€ έκτακτη ενίσχυση για τις γιορτές, που αφορά ένα πολύ μικρό μέρος των συνταξιούχων και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προσεγγίσουν συνολικά, όσα δίνετε - σε συνταξιούχους, ευάλωτους και μακροχρόνια ανέργους - τα 980 εκατ. € της 13ης σύνταξης που καταργήσατε. Όσον δε αφορά την αύξηση των συντάξεων που πανηγυρίζετε, αυτή οφείλεται στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2017.

- Το σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει αυξημένο ποσό απονομής συντάξεων. Πρόκειται για έναν ακόμα εμπαιγμό. Ο κ. Χατζηδάκης, με το σύστημα fast track των συντάξεων στην ουσία επιχείρησε να δείξει ότι μειώνονται οι εκκρεμότητες στις κύριες συντάξεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι μία στις τρεις συντάξεις που βγαίνουν με αυτό το καινούργιο σύστημα έχει είτε λάθη είτε με μειωμένη σύνταξη. Αλλά οι εκκρεμότητες παραμένουν στο ακέραιο όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις που είναι 120.000, τα εφάπαξ που είναι 55.000 και  φυσικά τις παράλληλες συντάξεις που ξεπερνούν τις 70.000.

- Ο εμπαιγμός συνεχίζεται και όσον αφορά τους μικρομεσαίους, που τόσο υποτίθεται η Κυβέρνηση ότι κόπτεται. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα; Το ιδιωτικό χρέος αυξάνει, τα ληξιπρόθεσμα αυξάνουν. Και τι κάνει η Κυβέρνηση; Δημιουργεί ένα κλίμα ότι θα κάνει προχωρήσει σε παραγραφή των οφειλών στον ΕΦΚΑ. Στην πραγματικότητα μόνο όσοι δεν έχουν βεβαιωμένες οφειλές θα δουν αυτήν την δεκαετή παραγραφή. Αφορά μόνο  250 εκατ. στα 43 δις, για να έχουμε μια εικόνα. Όσον δε αφορά τα χρέη των μικρομεσαίων και επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ, κάνει το αυτονόητο, αλλά με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, δηλαδή αυξάνει τις 12 σε 24 δόσεις. Αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να βοηθήσει τους μικρομεσαίους και επαγγελματίες.

Εμείς προτείνουμε ότι χρειάζεται μια γενναία ρύθμιση 120 δόσεων, όπως είχε κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ του 2019, με μείωση ενός μέρους του κεφαλαίου και με κατοχύρωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

- Το τρίτο στοιχείο του εμπαιγμού των μικρομεσαίων είναι το θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Υποτίθεται ότι υπάρχει μια μόνιμη πλέον μείωση 3%. Τι αποκρύπτεται; Ότι από 1/1 της επόμενης χρονιάς θα υπάρχει αύξηση των εισφορών για μικρομεσαίους και επαγγελματίες της τάξης του 9,9%.  Αυτή είναι η αλήθεια και ο  κυβερνητικός εμπαιγμός. Εμείς προτείνουμε πάγωμα της αύξησης λόγω της κρίσης.

- Είναι ένα σχέδιο προϋπολογισμού που εν μέσω κρίσης δεν στηρίζει τους εργαζόμενους, δεν στηρίζει τους συνταξιούχους, δεν στηρίζει τους ανέργους, δεν στηρίζει τους μικρομεσαίους και μειώνει και τον κοινωνικό προϋπολογισμό όσον αφορά την πρόνοια.

Είναι ένας προϋπολογισμός που καταψηφίζουμε, αλλά και ένας προϋπολογισμός που δεν θα υλοποιηθεί.

Γιατί είναι σίγουρο ότι στις εκλογές, που απ’ ό,τι φαίνεται θα επισπευστούν, θα υπάρξει μια ισχυρή πλειοψηφία πολιτικής αλλαγής και μία ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)