to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μάνη: Ανεμογεννήτριες ή περιβάλλον;

Αντίθετοι στα σχέδια κατασκευής αιολικών πάρκων κατά μήκος της χερσονήσου της Μάνης, δήλωσαν σήμερα στην Αθήνα 32 σύλλογοι και φορείς της περιοχής, σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσαν στην Αθήνα.


Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φορέων, η εγκατάσταση περισσότερων από 250 ανεμογεννήτριες, ύψους 120 μέτρων με πτερύγια διαμέτρου 70 μέτρων καθώς και τα αναγκαία συνοδευτικά οδικά έργα και εργοτάξια, θα οδηγήσουν σε περιβαλλοντολογική και αισθητική υποβάθμιση.

Σύμφωνα με το δικηγόρο κ. Π. Βρετάκο, έχει ήδη κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης δύο αποφάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τις οποίες επιτρεπόταν η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη. Στο σκεπτικό της προσβολής των αποφάσεων είναι η παραβίαση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και η μη τήρηση των ελαχίστων αποστάσεων που προβλέπει η νομοθεσία από παραδοσιακούς οικισμούς, αφού η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων βρίσκεται σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Υψηλής Προστασίας.

Οι εκπρόσωποι των κατοίκων υπενθύμισαν ότι εκτός των αρνητικών συνεπειών στο φυσικό τοπίο και τον τουρισμό, υπάρχουν και σοβαρές περιβαλλοντικές προεκτάσεις, καθώς η Νότια Μάνη είναι μια από τις τέσσερις περιοχές της Ελλάδας που έχει θεσμοθετηθεί ως μεταναστευτική στενωπός, δηλαδή περιοχή όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση πτηνών λόγω σύγκλισης μεταναστευτικών διαδρομών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)