to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:46 | 03.02.2017

Διεθνή

#MaltaSummit Συνεδρίαση για το μεταναστευτικό: Πλαίσιο δράσεων για τον δρόμο της Κεντρικής Μεσογείου

Οι ηγέτες της ΕΕ επικεντρώθηκαν στον "δρόμο" της Κεντρικής Μεσογείου, αναφέροντας ότι στη διάρκεια του 2016, οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 180.000.


 Ολοκληρώθηκε η πρωινή συνεδρία των ηγετών της ΕΕ στην άτυπη Σύνοδο της Μάλτας, η οποία είχε θέμα της το μεταναστευτικό ζήτημα.

   Στο κείμενο των συμπερασμάτων, υπογραμμίζεται ότι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η ανακοπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, αποτελούν βασικό στοιχείο για μια βιώσιμη πολιτική μετανάστευσης.

   Στο κείμενο σημειώνεται ότι στην Αν. Μεσόγειο, παρά τις πιέσεις που παραμένουν, οι αφίξεις τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2016 ήταν μειωμένες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2015 κατά 98%, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και τις χώρες του "δρόμου" των Δυτ. Βαλκανίων.

   Οι ηγέτες της ΕΕ επικεντρώθηκαν στον "δρόμο" της Κεντρικής Μεσογείου, αναφέροντας ότι στη διάρκεια του 2016, οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 180.000.

   Επισημαίνοντας ότι εκατοντάδες ανθρώπων έχασαν τη ζωή τους το 2017 και ότι η άνοιξη πλησιάζει, οι ηγέτες της ΕΕ εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους για περαιτέρω ενέργειες προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές στην Κεντρική Μεσόγειο και να εξαρθρωθούν τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων, επαγρυπνώντας ταυτόχρονα και για τον "δρόμο" της Αν. Μεσογείου, αλλά και άλλων. 

   Οι ηγέτες της ΕΕ αναφέρουν πως θα συνεργαστούν πρωτίστως με τη Λιβύη απ' όπου φεύγουν κυρίως οι μετανάστες, αλλά και με τις γειτονικές της χώρες συμπεριλαμβανομένων και των υπο-Σαχάριων.

   Στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου της Μάλτας αναφέρεται ότι θα δοθεί προτεραιότητα στους εξής τομείς:

   - Εκπαίδευση, εξοπλισμό και υποστήριξη της Λιβυκής Ακτοφυλακής και άλλων συναφών υπηρεσιών. Συμπληρωματικά προγράμματα εκπαίδευσης από την ΕΕ πρέπει να αναπτυχθούν γρήγορα, με έναρξη εκείνα που ήδη έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης SOPHIA.

   Η χρηματοδότηση και ο προγραμματισμός αυτών των δραστηριοτήτων θα πρέπει να γίνει βιώσιμος και προβλέψιμος, και διαμέσου του Μεσογειακού Δικτύου Seahorse.

   - Αυξημένες προσπάθειες προκειμένου να διαλυθεί η επιχείρηση λαθρεμπορίου ανθρώπινων ζωών, με ευθύνη της Λιβύης και σχετικών διεθνών εταίρων, συμπεριλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, την Europol και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

   - Βελτίωση της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης των τοπικών κοινοτήτων στην Λιβύη, ιδιαίτερα στις παράκτιες περιοχές και στα σύνορα της Λιβύης με τους "δρόμους" μετανάστευσης.

   - Εξασφάλιση επαρκούς ικανότητας υποδοχής και ικανοποιητικών συνθηκών για τους μετανάστες στη Λιβύη από κοινού με την UNHCR και τον ΙΟΜ.

   - Υποστήριξη του ΙΟΜ στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων υποστηριζόμενης οικειοθελούς επιστροφής.

   - Ενίσχυση των εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που απευθύνονται σε μετανάστες στη Λιβύη και τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και διεθνείς οργανισμούς, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών.

   - Συμβολή στη μείωση της πίεσης στα χερσαία σύνορα της Λιβύης, σε συνεργασία τόσο με τις λιβυκές αρχές αλλά και όλους τους γείτονες της Λιβύης, μεταξύ άλλων με την υποστήριξη έργων ενίσχυσης της ικανότητας διαχείρισης των συνόρων τους.

   - Παρακολούθηση των εναλλακτικών διαδρομών και της πιθανής εκτροπή των δραστηριοτήτων των διακινητών, μέσω από κοινού προσπαθειών γειτονικών χωρών στο πλαίσιο εταιρικής σχέσης, με την υποστήριξη των κρατών μελών και όλων των σχετικών οργανισμών της ΕΕ και με τη διάθεση όλων των αναγκαίων μέσων επιτήρησης.

   - Συνεχή υποστήριξη των προσπαθειών και πρωτοβουλιών μεμονωμένων κρατών-μελών που ασχολούνται άμεσα με τη Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ εκφράζει την ικανοποίησή της και είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ιταλία στην εφαρμογή του μνημονίου συμφωνίας που υπεγράφη στις 2 Φεβρουαρίου 2017 από τις ιταλικές αρχές και τον πρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου της Λιβύης Al Serraj.

   - Εμβάθυνση του διαλόγου και της συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης με όλες τις χώρες που συνορεύουν με τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης επιχειρησιακής συνεργασίας με τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων και του Λιμενικού για την πρόληψη αναχωρήσεων και τη διαχείριση των επιστροφών.

   Οι ηγέτες της ΕΕ αναφέρουν ότι ορισμένες από τις προαναφερόμενες δράσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου της ΕΕ για την Αφρική με 1,8 δισ. από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και 152 εκατομμύρια από τις συνεισφορές των κρατών.

   Προκειμένου να καλυφθούν οι πλέον επείγουσες ανάγκες της παρούσης αλλά και για όλο το 2017, η Σύνοδος της Μάλτας καλωσορίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμβάλλει, ως πρώτο βήμα, με επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική και να δώσει προτεραιότητα στα προγράμματα που αφορούν στην μετανάστευση και σχετίζονται με τη Λιβύη.


«Η διαχείριση της κρίσης δεν έχει άσπρο ή μαύρο, υπάρχουν και ενδιάμεσες οδοί έτσι ώστε να μπορέσουμε να κινηθούμε προς το μέλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας

Την πεποίθηση ότι υπάρχει ένας μεγάλος βαθμός σύγκλισης των 28 σε σχέση με ότι η ΕΕ έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην παγκόσμια κονίστρα και τώρα πρέπει να ηγηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Μπορέσαμε από κοινού να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα. Η διαχείριση της κρίσης δεν έχει άσπρο ή μαύρο, υπάρχουν και ενδιάμεσες οδοί έτσι ώστε να μπορέσουμε να κινηθούμε προς το μέλλον», είπε ο κ. Μούσκατ, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ιταλία και τη συμφωνία με τη Λιβύη».

«Ξέρουμε ότι η Λιβύη είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση και ότι η κυβέρνησή της αντιμετωπίζει προκλήσεις, αλλά αυτό δεν είναι μια δικαιολογία για να μην εμπλακεί στη συμφωνία. Πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο την κυβέρνηση της Λιβύης για να πάμε προς τα εμπρός», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία Ιταλίας και Λιβύης προβλέπει και τη βοήθεια προς την κυβέρνηση της Λιβύης.

Ο κ. Μούσκατ ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια του γεύματος έγινε μια ανοικτή συζήτηση σε σχέση με τις εξελίξεις στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. «Φυσικά υπήρχε ανησυχία μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρώπης των 28 σχετικά με κάποιες θέσεις οι οποίες έχουν εκφραστεί από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση και σε σχέση με ορισμένες συμπεριφορές, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση. Παρά ταύτα δεν υπήρχε κανένα αίσθημα αντιαμερικανισμού, δεν υπήρχε κανένα αίσθημα ότι εμείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο τις ΗΠΑ», είπε και προσέθεσε:

«Θέλουμε να ακολουθήσουμε μια στάση κατά την οποία δεν θα μείνουμε σιωπηλοί και όπως συμβαίνει σε οποιεσδήποτε υγιείς σχέσεις, εμείς θα μιλήσουμε με σαφήνεια για συγκεκριμένες αρχές που πρέπει να ακολουθηθούν», είπε.

Τέλος, προσέθεσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, υπήρξε σύγκλιση στο γεγονός ότι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ και ο τρόπος με τον οποίο αυτή η μεγάλη δύναμη επιλέγει το δικό της ρόλο στον κόσμο, επιδρά και τον ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο.

Τη συνεργασία των νομαδικών φυλών της Λιβύης θα επιδιώξει η ΕΕ για να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδιώξει τη συνεργασία των νομαδικών φυλών της νότιας Λιβύης για να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ιταλία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής στη Βαλέτα, ο Μουσκάτ είπε ότι ο στόχος αυτός θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι να λήξει η εξάμηνη προεδρία της χώρας του, τον Ιούνιο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έθεσαν δέκα προτεραιότητες όσον αφορά τη Λιβύη, απ' όπου αναχωρούν 9 στους 10 Αφρικανούς μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ιταλία. Μεταξύ άλλων "να σπάσουν το οικονομικό μοντέλο" των διακινητών, να ασφαλίσουν τα σύνορα της χώρας και να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους μετανάστες που έχουν αποκλειστεί εκεί.

"Υπάρχει επίσης τώρα μια άμεση επαφή με τις φυλές της νότιας Λιβύης που μέχρι σήμερα συνεργάζονταν με τους διακινητές και κέρδιζαν 5-6 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα χάρη σ' αυτό. Όλα αυτά συνιστούν μια εξαιρετικά θετική ένδειξη. Το αν θα είναι αρκετή, θα το δείξει ο χρόνος", είπε ο Μουσκάτ.

Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τις "υποχρεώσεις" που έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι απέναντι στις νομαδικές φυλές. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, είναι αδύνατον να περιοριστούν οι ροές των μεταναστών που μπαίνουν στη Λιβύη από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής χωρίς τη συμβολή αυτών των φυλών που ελέγχουν μεγάλο μέρος των οδών πρόσβασης.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο ανησυχεί πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις που φοβούνται ότι οι μετανάστες θα πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης στη Λιβύη. Ωστόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο αυτό θα εφαρμοστεί "με πλήρη σεβασμό" στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι περισσότεροι από τους 500.000 μετανάστες που έφτασαν στα ιταλικά παράλια τα τρία τελευταία χρόνια είχαν αναχωρήσει από τη Λιβύη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)