to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:46 | 27.01.2013

Διεθνή

Μάλι: Προς το Τιμπουκτού κινούνται οι γαλλικές δυνάμεις

Προς το Τιμπουκτού, στο βόρειο τμήμα της χώρας, κινούνται πλέον οι γαλλικές και οι αφρικανικές δυνάμεις συνεχίζοντας την επίθεση κατά των ισλαμιστών ανταρτών που ελέγχουν το βόρειο Μάλι.


 Προς το Τιμπουκτού κινούνται οι γαλλικές δυνάμεις


Το Σάββατο εξασφάλισαν τον έλεγχο του Γκάο, στα βορειοανατολικά, από τις λίγες σημαντικού μεγέθους πόλεις στην περιοχή. Στο Γκάο βρίσκονται, πέρα από τις μαλινέζικες δυνάμεις, στρατιώτες από τον Νίγηρα και το Τσαντ.

Βορειότερα από το Γκάο και το Τιμπουκτού, το Μάλι είναι εξαιρετικά αραιοκατοικημένο, αποτελώντας ιδανικό καταφύγιο για τους ισλαμιστές αντάρτες οι οποίοι εύκολα θα μπορούσαν να διασκορπιστούν και να κρυφτούν στην έρημο.

Στο διπλωματικό πεδίο, οι ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης συναντώνται στην Αιθιοπία για να αποφασίσουν την αποστολή περισσότερων στρατιωτών στη χώρα.

Η Ένωση έχει συστήσει ακόμη να υπάρξει επιτήρηση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα εδάφη που περιέρχονται και πάλι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης μετά από καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Συνολικά 5.700 στρατιώτες από αφρικανικές χώρες θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση αλλά για την ώρα μόνο ένα μικρό μέρος τους έχει φτάσει στο Μάλι. Σε 3.700 ανέρχονται οι Γάλλοι στρατιώτες που μετέχουν στην επιχείρηση Serval (είναι το όνομα μιας αγριόγατας της ερήμου), από τους οποίους οι 2.500 είναι στο Μάλι.

Ωστόσο οι δυτικές χώρες συμμετέχουν μόνο σε επικουρικούς ρόλους έχοντας αποκλείσει την αποστολή και δικών δυνάμεων στην αφρικανική χώρα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός, οι ΗΠΑ δέχτηκαν να ανεφοδιάζουν με καύσιμα τα αεροσκάφη της γαλλικής δύναμης στο Μάλι. 

Το Παρίσι είχε ζητήσει πριν από δύο εβδομάδες από την Ουάσινγκτον να θέσει στη διάθεση των γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών που συμμετέχουν στην αποστολή στο Μάλι τα δικά της αεροπλάνα ανεφοδιασμού και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίο Πανέτα αποδέχτηκε το αίτημα. Συζήτησε ακόμη με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, τους τρόπους της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης με στόχο να απωθηθούν οι ισλαμιστές αντάρτες από το Μάλι.

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν επίσης και στο σχέδιο αμερικανικής βοήθειας στη μεταφορά αφρικανικών δυνάμεων, ειδικά από το Τσαντ και το Τόγκο, που κλήθηκαν να πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις στο Μάλι.

Εκτός από τα αεροσκάφη C-17, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν στη Γαλλία στήριξη στον τομέα των πληροφοριών μέσω των δορυφόρων και των αναγνωριστικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τους.



Πηγή: Το Βήμα
tags: Γαλλία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)