to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:01 | 26.01.2018

Διεθνή

Μάλι: Έκρηξη νάρκης στοίχισε τη ζωή σε 26 πολίτες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά

Το αυτοκίνητο που ανατινάχθηκε όταν χτυπήθηκε από τη νάρκη είχε μόλις περάσει τα σύνορα με τη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο


Η πυροδότηση μιας νάρκης είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 26 πολίτες, ανάμεσά τους έξι γυναίκες και τέσσερα παιδιά, που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο στο κεντρικό τμήμα του Μάλι, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της βίας στην αφρικανική χώρα σε πάνω από 40 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες, την ώρα που ο ΟΗΕ έδωσε στα μέρη που είχαν υπογράψει τη συμφωνία ειρήνης του 2015 προθεσμία δύο μηνών για να επιδείξουν καλή θέληση και να την εφαρμόσουν, επί ποινή κυρώσεων εάν δεν συμμορφωθούν.

Το αυτοκίνητο που ανατινάχθηκε όταν χτυπήθηκε από τη νάρκη είχε μόλις περάσει τα σύνορα με τη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο και περνούσε από μια περιοχή όπου είναι γνωστό πως δρουν τζιχαντιστές που ορκίζονται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Ντιαράν Κονέ, εκπρόσωπο του στρατού του Μάλι.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, πολλά από τα θύματα ήταν υπήκοοι της Μπουρκίνα Φάσο. Η έκρηξη έγινε κοντά στο χωριό Μπονί, όχι μακριά από την μεσαιωνική ισλαμική πόλη Μόπτι, άλλοτε δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης. Μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας του Μάλι κατέστησε υπεύθυνους «τους τρομοκράτες που χρησιμοποιούν νάρκες για να σπέρνουν τον τρόμο».

Η δράση ισλαμιστικών οργανώσεων, πλέον πολύ πιο κοντά στον νότο και την πρωτεύουσα Μπαμακό, εγείρει φόβους για την ασφάλεια των προεδρικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν στο Μάλι μεταξύ του Ιουλίου και του Νοεμβρίου.

Παράλληλα, ο στρατός του Μάλι ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του δέχθηκαν επίθεση στην πόλη Γιουαρού, αλλά την απώθησαν. Οι στρατιώτες «εξουδετέρωσαν επτά τρομοκράτες και κατέσχεσαν εξοπλισμό που εγκατέλειψαν οι δράστες της επίθεσης», σύμφωνα με μια ανακοίνωσή του. Οι ένοπλες δυνάμεις υπέστησαν δύο απώλειες.

Το Μάλι και η Σενεγάλη σχεδιάζουν να αναπτύξουν σύντομα 1.000 στρατιώτες στο κεντρικό Μάλι για να αποκατασταθεί η ειρήνη και να περιοριστεί η δράση των τζιχαντιστών, που μέχρι πρότινος περιοριζόταν σε τμήματα της ερήμου της Σαχάρας, στον βορρά.

Ωστόσο αναλυτές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την επιτυχία οποιασδήποτε στρατηγικής θα βασίζεται σε αποκλειστικά στρατιωτικά μέσα. Οι ισλαμιστές εκμεταλλεύονται τη δυσαρέσκεια των κτηνοτρόφων της φυλής Φουλάνι και τις διενέξεις τους με κτηματίες στο κεντρικό Μάλι για τους βοσκότοπους προκειμένου να αποκτήσουν ερείσματα. Οι εκστρατείες των αρχών εναντίον φερόμενων ως τζιχαντιστών συχνά τείνουν να στοχοθετούν Φουλάνι, ωθώντας μέλη αυτής της φυλής στην αγκαλιά των τζιχαντιστών.

Την Τετάρτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προέτρεψε τα μέρη που είχαν υπογράψει τη συμφωνία ειρήνης του 2015, την κυβέρνηση και διάφορες ένοπλες οργανώσεις, να την εφαρμόσουν, διαμηνύοντας ότι θα επιβάλλει κυρώσεις εάν δεν συμμορφωθούν.

Το βόρειο Μάλι είχε πέσει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2012 στα χέρια τζιχαντιστικών οργανώσεων που συνδέονταν με την αλ Κάιντα. Εκδιώχθηκαν έπειτα από μια διεθνή στρατιωτική επέμβαση που άρχισε τον Ιανουάριο του 2013 με πρωτοβουλία της Γαλλίας, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Μολαταύτα, μεγάλα τμήματα της χώρας είναι εκτός του ελέγχου των δυνάμεων του Μάλι και των ξένων στρατευμάτων, που γίνονται συχνά στόχοι επιθέσεων. Η συμφωνία ειρήνης, που είχε θεωρηθεί πως θα απομόνωνε τους τζιχαντιστές, καθυστερεί να εφαρμοστεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Μάλι

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)