to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:40 | 07.03.2017

Διεθνή

Μαλαισία: Αστυνομικές αρχές έχουν αποκλείσει την πρεσβεία της Β. Κορέας

Οι αστυνομικές αρχές της Μαλαισίας θα ανακρίνουν τους ύποπτους για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ, του ετεροθαλούς αδελφού του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, που κρύβονται στην πρεσβεία της χώρας τους στην Κουάλα Λουμπούρ «ακόμη κι αν χρειαστούν πέντε χρόνια», ανακοίνωσε σήμερα ο διοικητής της αστυνομίας της χώρας.


 Η αστυνομία έχει δημιουργήσει μια περίμετρο ασφαλείας γύρω από τη βορειοκορεάτικη πρεσβεία, αφού η Πιόνγκγιανγκ ανακοίνωσε ότι απαγορεύει σε όλους τους Μαλαίσιους που ζουν στη Βόρεια Κορέα να την εγκαταλείψουν, ένα μέτρο στο οποίο απάντησε αμέσως η Κουάλα Λουμπούρ λαμβάνονται αντίστοιχη απόφαση.

 

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, ετεροθαλής αδελφός του Κιμ Γιονγκ Ουν του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, δηλητηριάστηκε με VX, ένα ισχυρό νευροτοξικό αέριο στις 13 Φεβρουαρίου στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ.

Η Σεούλ αμέσως κατηγόρησε την Πιόνγκγιανγκ ότι οργάνωσε τη δολοφονία. Έκτοτε η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει οξυνθεί, με τη Βόρεια Κορέα να απορρίπτει την έρευνα και να ζητεί την επιστροφή της σορού του Κιμ Γιονγκ Ναμ.

Οκτώ Βοριεοκορεάτες φέρονται να εμπλέκονται στη δολοφονία. Τέσσερις εξ αυτών έφυγαν από τη Μαλαισία την ίδια ημέρα και ένας πέμπτος αφέθηκε ελεύθερος την προηγούμενη εβδομάδα καθώς δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία εναντίον του.

Σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας, τον Χάλιντ Αμπού Μπακάρ, τρεις ακόμη ύποπτοι κρύβονται στη βορειοκορεάτικη πρεσβεία.

«Θα περιμένουμε έξω ακόμη κι αν χρειαστούν πέντε χρόνια. Κάποιος τελικά θα βγει», σχολίασε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η αστυνομία έχει κλείσει με οχήματά της την πρόσβαση και στον δρόμο οδηγεί στην πρεσβεία και περίπου 10 αστυνομικοί με αλεξίσφαιρα γιλέκα έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ κάλεσε σήμερα τη Βόρεια Κορέα να απελευθερώσει άμεσα τους πολίτες της Μαλαισίας που βρίσκονται στο έδαφός της, μετά την απόφαση της Πιονγιάνγκ να απαγορεύσει την αναχώρησή τους.

“Αυτή η αποτρόπαια πράξη για την κράτηση των πολιτών μας ως ομήρων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το διεθνή νόμο, αλλά και την διπλωματική πρακτική,” τόνισε χαρακτηριστικά ο Νατζίμπ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι ζήτησε την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας του.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι έχει δώσει οδηγίες στην αστυνομία, “προκειμένου να απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα όλων των πολιτών της Βόρειας Κορέας, μέχρι να υπάρξουν διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια όλων των πολιτών της Μαλαισίας που βρίσκονται στη Βόρεια Κορέα.”

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)