to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:38 | 23.06.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Μαλαισία: Απαγορεύθηκε τελεσίδικα σε καθολική εφημερίδα να χρησιμοποιεί τη λέξη «Αλλάχ»

Το ανώτατο δικαστήριο της Μαλαισίας επικύρωσε απόφαση η οποία απαγορεύει σε καθολική εφημερίδα να χρησιμοποιεί τη λέξη «Αλλάχ».


Τέσσερις από τους επτά δικαστές του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου δήλωσαν ότι το εφετείο απαγόρευσε στην εβδομαδιαία εφημερίδα The Herald Catholic να χρησιμοποιεί τη λέξη «Αλλάχ».

Ο προεδρεύων Αριφίν Ζακάρια δήλωσε ότι η απόφαση του εφετείου τον Οκτώβριο ήταν νόμιμη και λογική.

Η απόφαση ανέφερε ότι «η χρήση (της λέξης) Αλλάχ δεν αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της χριστιανικής πίστης», επομένως δεν είναι δικαιολογημένη η επιμονή της Herald να τη χρησιμοποιεί.

Ο Ιμπραχήμ Άλι, ηγέτης των μουσουλμανικών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Μαλαισίας, χαιρέτισε την απόφαση, ενώ ο εκδότης της εφημερίδας, καθολικός ιερέας Λόρενς Άντριου, άφησε να εννοηθεί ότι θα ασκήσει έφεση επί της απόφασης του ομοσπονδιακού δικαστηρίου.

«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από αυτή την απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου. Χρειαζόμαστε χρόνο για διαβουλεύσεις μέχρι να αποφασίσουμε το επόμενο βήμα. Δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι 'ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει', αλλά για την αλήθεια ενός Θεού», δήλωσε.

Η αντιδικία ξεκίνησε το 2008 όταν η κυβέρνηση απαγόρευσε στο καθολικό έντυπο να χρησιμοποιεί τη λέξη «Αλλάχ» και η Εκκλησία προσέφυγε στη δικαιοσύνη αμφισβητώντας την απόφαση.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2009, το Ανώτατο Δικαστήριο της Κουάλα Λουμπούρ ήρε την απαγόρευση επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία έχει το συνταγματικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί τη λέξη στις εκδόσεις της με το αιτιολογικό ότι η άσκηση της λατρείας άλλων θρησκειών πέραν του Ισλάμ μπορεί να γίνεται με ειρήνη και αρμονία. Στη συνέχεια η κυβέρνηση προσέβαλε την απόφαση αυτή.

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα The Malaysian Insider προειδοποίησε ότι η απόφαση δεν θα περιοριστεί στην The Herald, αλλά θα ενθαρρύνει τις τοπικές ισλαμικές θρησκευτικές αρχές να συνεχίσουν να κατάσχουν τη χριστιανική Βίβλο στη μαλαισιανή γλώσσα που χρησιμοποιεί τη λέξη «Αλλάχ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)