to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:18 | 01.06.2014

πηγή: avgi.gr

Κοινωνία

Το μακρύ χέρι της εφορίας κατάσχει τις καταθέσεις των καθαριστριών

«Ό,τι χρήματα έβαζαν στο λογαριασμό μου από το υπουργείο Οικονομικών, χάνονταν την ίδια στιγμή» λέει η καθαρίστρια και επισημαίνει την αναλγησία του «προκλητικού και ανάλγητου Χ. Θεοχάρη και της κυβέρνησης που στραγγαλίζει οικονομικά τις οικογένειές μας την ίδια ώρα που χαρίζει χρέη και μοιράζει απλόχερα ασφαλιστικές ενημερότητες στους επιχειρηματίες φίλους του πρωθυπουργού»


Γράφει ο Πέτρος Κατσάκος

Κλιμακώνεται ο αγώνας των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών ενόψει της κρίσιμης ημερομηνίας της 10ης Ιουνίου, οπότε εκδικάζεται στον Άρειο Πάγο το αίτημα του Δημοσίου να ανασταλεί η πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου που τις δικαιώνει και διατάσσει την άμεση επιστροφή τους στην εργασία τους. Οι καθαρίστριες, πιστές στο αγωνιστικό ραντεβού τους, προχώρησαν και χθες σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης, διεκδικώντας την επαναπρόσληψή τους. Παράλληλα συνεχίζεται η καθημερινή προσφορά σπιτικού φαγητού στις αγωνιζόμενες καθαρίστριες από τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς.

«Ο αγώνας πάει καλά και κλιμακώνεται, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας» τόνισε η Ευαγγελία Αλεξάκη, συμπληρώνοντας ότι «δεν έχουν καταλάβει οι κύριοι ότι δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα και δεν θα κουραστούμε μέχρι να νικήσουμε». Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου για επαναπρόσληψη των καθαριστριών, τουλάχιστον έως τις 10 Ιουνίου 2014, με τον νομικό σύμβουλο των καθαριστριών να επιμένει πως «η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή». Από την περασμένη Πέμπτη πάντως, μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εφοριακών (όπου υπάγονται οι καθαρίστριες) κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αθηνών, για την άρνηση του υπουργού Οικονομικών να υλοποιήσει την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών. Με τη μηνυτήρια αναφορά ζητείται «να διερευνηθεί η τυχόν τέλεση αδικημάτων που διώκονται αυτεπαγγέλτως, καθώς και η ποινική ευθύνη παντός υπαιτίου και, αναλόγως της αρμοδίου περί τούτου κρίσης, να διωχθούν οι υπαίτιοι και να τιμωρηθούν, όπως προβλέπει ο νόμος».

Η μηνυτήρια αναφορά ήταν επακόλουθο της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών να καταθέσει στον Άρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης κατά της υπ' αριθμ. 1584/2014 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία έχει διαταχθεί η επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Συγχρόνως, το ΥΠΟΙΚ κατέθεσε και αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ίδιας απόφασης, για την οποία προσδιορίστηκε δικάσιμος στις 10.6.2014.

Ό,τι χρήματα έβαζε στον λογαριασμό το υπουργείο, κατάσχονται

Πίσω από τη δικαστική συνέχεια της υπόθεσης, το επιτελείο Στουρνάρα, σε συνέργεια με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχει καλέσει εδώ και μέρες περίπου 3.000 «διαθεσίμους» να διεκδικήσουν 547 θέσεις βοηθητικού κυρίως προσωπικού σε διάφορους φορείς του Δημοσίου. Η συγκεκριμένη προκήρυξη που παρουσιάστηκε από κυβερνητικούς κύκλους ως κίνηση καλής θέλησης προς τις απολυμένες καθαρίστριες «δεν ήταν τίποτε παραπάνω από κοροϊδία», όπως καταγγέλλει και το Συντονιστικό του αγώνα τους.

Αυτό, όμως, που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των καθαριστριών είναι πως, ενώ όσες απολυμένες συμπλήρωσαν την αίτηση στην λογική της παράτασης της «διαθεσιμότητας» και ευελπιστούν να πάρουν μέρος της προβλεπόμενης αμοιβής, κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματα, αφού ό,τι ποσόν μπει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς θα κατασχεθεί αυτομάτως από την εφορία. «Στην πλειονότητά τους οι απολυμένες καθαρίστριες βρίσκονται στο στόχαστρο τόσο της εφορίας όσο και των τραπεζών» αποκαλύπτει στην "Α" μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εφοριακών.

«Μετά από τόσους μήνες στην ανεργία, οι απλήρωτες δόσεις και οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί έχουν φτάσει στα ύψη» λέει μία από τις απολυμένες καθαρίστριες που το τελευταίο διάστημα έχει πέσει πολλές φορές θύμα αναγκαστικών κατασχέσεων, μιας και είναι εγγυήτρια στο στεγαστικό δάνειο του επίσης άνεργου συζύγου της. «Ό,τι χρήματα έβαζαν στο λογαριασμό μου από το υπουργείο Οικονομικών, χάνονταν την ίδια στιγμή» λέει η καθαρίστρια και επισημαίνει την αναλγησία του «προκλητικού και ανάλγητου Χ. Θεοχάρη και της κυβέρνησης που στραγγαλίζει οικονομικά τις οικογένειές μας την ίδια ώρα που χαρίζει χρέη και μοιράζει απλόχερα ασφαλιστικές ενημερότητες στους επιχειρηματίες φίλους του πρωθυπουργού». Μέλη της Ε.Ε. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών υποστηρίζουν πως οι ΔΟΥ έχουν δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις αναγκαστικών κατασχέσεων και ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε αλλαγή πολιτικής, καθώς, όπως τονίζουν, «δεν μπορούμε να υποχρεωνόμαστε και προχωράμε στην κατάσχεση ακόμη και αυτών των λίγων ευρώ από τις απολυμένες συναδέλφισσές μας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)