to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:28 | 10.03.2023

Διεθνή

Μακρόν και Σούνακ χαιρετίζουν το «νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις Βρετανίας-Γαλλίας

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη χρηματοδότηση ενός νέου κέντρου κράτησης στη Γαλλία, για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τους Βρετανούς κ`αι θα διοικείται από τους Γάλλους


Για «επανένωσης» κάνουν λόγο οι ηγέτες Βρετανίας και Γαλλίας που συναντήθηκαν στο Παρίσι παρουσιάζοντας νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης από τη Μάγχη. Το χορτοφαγικό σούσι και το ράγκμπι φαίνεται πως έφεραν κοντά τους δύο ηγέτες μετά από χρόνια διαμάχης για το Brexit.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησαν την Παρασκευή την πρώτη διμερή σύνοδο κορυφής των δύο χωρών εδώ και πέντε χρόνια, εν μέσω θερμών λόγων και ευχών για στενότερη συνεργασία μετά το Brexit, όπως μεταδίδει το POLITICO.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική σύνοδο κορυφής, μια στιγμή επανένωσης και επανασύνδεσης, που καταδεικνύει ότι θέλουμε να μιλάμε καλύτερα ο ένας στον άλλον», δήλωσε ο Μακρόν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας στη συνέχεια «έχουμε τη βούληση να συνεργαστούμε σε μια Ευρώπη που έχει νέες ευθύνες».

Το πιο αξιοσημείωτο από την άποψη του Λονδίνου, η συμφωνία σε ένα νέο πολυετές χρηματοδοτικό πλαίσιο για την από κοινού αντιμετώπιση της άφιξης παράτυπων μεταναστών με μικρές βάρκες μέσω της Μάγχης - χρηματοδοτώντας εν μέρει ένα νέο κέντρο κράτησης στη Γαλλία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία μοιράζονται έναν ιδιαίτερο δεσμό και μια ιδιαίτερη ευθύνη», δήλωσε ο Σούνακ. «Όταν απειλείται η ασφάλεια της ηπείρου μας, θα είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισής της».

Ο Μακρόν συνεχάρη τον Σουνάκ για τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πλαίσιο του Γουίντσορ, που έθεσε τέλος σε μια μακρά διαμάχη Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ για τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία, και τόνισε ότι σηματοδοτεί μια «νέα αρχή στενότερης συνεργασίας με την ΕΕ».

Ο Σούνακ δήλωσε «πολύ τυχερός που υπηρετώ στο πλευρό σας και είμαι απίστευτα ενθουσιασμένος για το μέλλον που μπορούμε να οικοδομήσουμε μαζί. Merci mon ami».

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που οι ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας ήταν τόσο δημόσια άνετοι μεταξύ τους. Ο Σουνάκ και ο Μακρόν συνδέθηκαν με το ράγκμπι, ενόψει του σαββατιάτικου αγώνα μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας, και αντάλλαξαν μπλουζάκια υπογεγραμμένα από τις αντίστοιχες ομάδες τους.

Αργότερα, συναντήθηκαν μόνοι τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων για περισσότερο από μία ώρα, ενώ μόνο στο τέλος της συνάντησης, η οποία περιγράφηκε ως «θερμή και παραγωγική» από τον επίσημο εκπρόσωπο του Σουνάκ, προσήλθαν οι προσωπάρχες τους. Το δύο ηγέτες που μιλούσαν στα αγγλικά, είχε προγραμματίσει αρχικά μια συντομότερη κατ' ιδίαν συνάντηση, αλλά αποφάσισαν να την παρατείνουν, όπως δήλωσε εκπρόσωπος.

Μιλώντας στο Eurostar καθ' οδόν προς το Παρίσι, ο Σουνάκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αυτή είναι η αρχή ενός «νέου κεφαλαίου» στη γαλλοβρετανική σχέση.

Σε μια επίδειξη καλής θέλησης από τους Γάλλους, οι οποίοι πίεζαν δυναμικά για μια σκληρή γραμμή κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για το Brexit, ο Μακρόν δήλωσε ότι θέλει να «διορθώσει τις συνέπειες του Brexit» και άνοιξε την πόρτα για στενότερη συνεργασία με τους Βρετανούς στο μέλλον.

Αντιμετώπιση των μικρών σκαφών

Σύμφωνα με τους όρους της νέας συμφωνίας για τη μετανάστευση, η Βρετανία θα καταβάλει 141 εκατ. ευρώ στη Γαλλία το 2023-24, 191 εκατ. ευρώ το 2024-25 και 209 εκατ. ευρώ το 2025-26.

Τα χρήματα αυτά θα καταβληθούν σε δόσεις και θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση ενός νέου κέντρου κράτησης στη Γαλλία, ενός νέου γαλλοβρετανικού κέντρου διοίκησης, 500 επιπλέον αστυνομικών στις γαλλικές παραλίες και καλύτερης τεχνολογίας για την περιπολία τους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αεροσκαφών επιτήρησης.

Το νέο κέντρο κράτησης, που θα βρίσκεται στην περιοχή της Δουνκέρκης, θα χρηματοδοτείται από τους Βρετανούς και θα διοικείται από τους Γάλλους και θα συμβάλει στην αντιστάθμιση της έλλειψης χώρου σε άλλα κέντρα κράτησης στη βόρεια Γαλλία, σύμφωνα με έναν από τους βοηθούς του Μακρόν.

Σύμφωνα με Βρετανούς και Γάλλους αξιωματούχους, η Γαλλία αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά μεγαλύτερη χρηματοδότηση - έως και πενταπλάσια του ποσού που συνεισφέρουν οι Βρετανοί - προς το σχέδιο, αν και το Ελιζέ αρνήθηκε να δώσει ακριβή στοιχεία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)