to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:20 | 11.04.2022

Διεθνή

Μακρόν και Λεπέν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών - Ιστορική επίδοση για τον Ζαν Λικ Μελανσόν

Ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Εμανουέλ Μακρόν όπως αναμενόταν επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία που διεξήχθη χθες Κυριακή, ακολουθούμενος από την επικεφαλής της γαλλικής άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, με την οποία θα αναμετρηθεί στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο της 24ης Απριλίου


Ο Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε το 27,6% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής έναντι 23,4% της Μαρίν Λεπέν με βάση τα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων που ολοκλήρωσαν την καταμέτρηση των ψήφων και τα οποία αντιπροσωπεύουν το 97% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Ο Μακρόν θα αντιμετωπίσει έτσι την ακροδεξιά υποψήφια στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν συγκέντρωσε 21,9% των ψήφων ενώ ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ 7%. 

Οι δύο μονομάχοι κάλεσαν αμέσως σε συσπείρωση. Ο Εμ. Μακρόν ευχαρίστησε όσους εκ των ατυχησάντων υποψηφίων κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να εγγυηθούν ότι η άκρα δεξιά θα ηττηθεί. Η κυρία Λεπέν κάλεσε «όλους όσοι δεν ψήφισαν» τον απερχόμενο κεντρώο φιλελεύθερο πρόεδρο να «συνταχθούν» με εκείνη.

Ενόψει δεύτερου γύρου, οι πρώτες δημοσκοπήσεις, χθες βράδυ, φέρουν τον κ. Μακρόν να επικρατεί, είτε οριακά (51-49% κατά το IFOP-Fiducial), είτε καθαρά (54-46% σύμφωνα με το Ipsos), ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, πολύ λιγότερο θριαμβευτικά από το 2017, όταν έλαβε πάνω από το 66% των ψήφων.

Στις χθεσινές εκλογές, κάτω από 5%, που είναι μεταξύ άλλων και το όριο για την οικονομική αποζημίωση ενός σημαντικού τμήματος των προεκλογικών δαπανών κάθε υποψηφίου, βρίσκονται η κεντροδεξιά Βαλερί Πεκρές με 4,79 % και ο Γιαννίκ Ζαντό (Οικολόγοι) με 4,58 %. Ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά οι άλλοι πέντε υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων και οι υποψήφιοι του Σοσιαλιστικού και του Κομμουνιστικού Κομματος Αν Ινταλγκό και Φαμπιέν Ρουσέλ.

Image

Τα επίσημα αποτελέσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών

Διαβάστε σχετικές αναλύσεις:

Ράνια Σβίγκου: Συμπεράσματα από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία

Πέτρος Παπακωνσταντίνου: Οι γαλλικές εκλογές ανέδειξαν την κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων και των εταιρειών δημοσκοπήσεων

Οι πρώτες αντιδράσεις των μονομάχων

«Αυτό που κρίνεται την 24η Απριλίου είναι μια επιλογή για την κοινωνία και τον πολιτισμό», αναμετρώνται «δύο οράματα» για το «μέλλον» της χώρας, είπε η κυρία Λεπέν, δεσμευόμενη να «αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία της Γαλλίας» και να «ξαναφέρει την τάξη».

«Ας μην παρασυρόμαστε, τίποτε δεν κρίθηκε», προειδοποίησε από την πλευρά του ο Εμ. Μακρόν, «ο διάλογος που θα κάνουμε τις επόμενες 15 ημέρες θα είναι αποφασιστικός για τη χώρα μας και την Ευρώπη».

Οι μονομάχοι έχουν μπροστά τους δυο μεγάλες προκλήσεις. Η πρώτη είναι η αποχή, που πλησίασε το 30%. Η δεύτερη είναι η προσέλκυση των ψήφων των αναποφάσιστων, την ώρα που πολλοί Γάλλοι αντιμετωπίζουν με δυσπιστία ως αγανάκτηση την πολιτική του Εμ. Μακρόν, για κάποιους εξ αυτών του «προέδρου των πλουσίων».

Το σημερινό εξώφυλλο της Liberation για τα αποτελέσματα των εκλογών

Ιστορική επίδοση του Ζαν - Λικ Μελανσόν 

Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν ήρθε τρίτος, με ποσοστό 21,9%. 

Ο Μελανσόν με ευκρινείς θέσεις για τα υγειονομικά μέτρα, το λαϊκό εισόδημα, τον πόλεμο και τον αντιφασισμό εξέφρασε ένα μαζικό ρεύμα το οποίο αφενός καταγράφηκε εντυπωσιακά σε κάποιες περιοχές όπως αυτή της πρωτεύουσας και αφετέρου «κοιτούσε στα μάτια» τη Λεπέν μέχρι το τέλος.

Οι υποστηρικτές του Ζαν-Λικ Μελανσόν άλλωστε ως πολύ αργά το βράδυ παρέμεναν συγκεντρωμένοι στο εκλογικό κέντρο του κόμματος στο Παρίσι, ελπίζοντας πως το 10% των εκλογικών κέντρων της χώρας που δεν είχε ακόμη δώσει τελικά αποτελέσματα θα ανέτρεπε τα δεδομένα, φέρνοντας τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς στη δεύτερη θέση. Πράγμα που δεν έγινε για μερικές χιλιάδες ψήφους.

Πρώτη η αριστερά στη μάχη κατά της άκρας δεξιάς - Ποιοι στηρίζουν τη Λεπέν

Η γαλλική αριστερά χωρίς εξαίρεση τάχθηκε εναντίον της υποψήφιας της άκρας δεξιάς, με πρώτο τον κ. Μελανσόν. «Δεν πρέπει να πάει ούτε μια ψήφος στη Μαρίν Λεπέν», επανέλαβε τρεις φορές στους υποστηρικτές του. Κομμουνιστές, σοσιαλιστές, οικολόγοι απηύθυναν την ίδια έκκληση, ομοίως η υποψήφια της παραδοσιακής δεξιάς Βαλερί Πεκρές (4,8%), παρότι κατ’ αυτή «ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε με τη φωτιά».

Θεωρητικά, οι υποψήφιοι οι ψήφοι υπέρ των οποίων μπορούν να θεωρούνται δεξαμενή για την κυρία Λεπέν είναι δύο, με σημαντικότερο τον Ερίκ Ζεμούρ (γύρω στο 7%). Ο ακροδεξιός υποψήφιος, που για ορισμένους αναλυτές έκανε «πιο εκλέξιμη» την κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν, κάλεσε τους υποστηρικτές του χθες «να ψηφίσουν την Μαρίν Λεπέν». Ο δεύτερος είναι ο εθνικιστής Νικολά Ντιπόν-Ενιάν (γύρω στο 2%), που απηύθυνε την ίδια πρόσκληση στους οπαδούς του.

Ενδεχόμενη επικράτηση της Μαρίν Λεπέν θα είχε μεγάλο διεθνή αντίκτυπο -έχει παρομοιαστεί με το Brexit, ή την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ το 2016 στις ΗΠΑ- με δεδομένες τις θέσεις της, τη διακηρυγμένη εχθρότητά της έναντι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ή την πρόθεσή της να αποσύρει τη Γαλλία από το στρατιωτικό σκέλος του NATO, για παράδειγμα. Θα ήταν διπλή πρωτιά: θα σηματοδοτούσε την πρώτη επικράτηση ακροδεξιάς υποψήφιας στις κάλπες και την πρώτη ανάδειξη γυναίκας στην προεδρία.

Κλειδί το ντιμπέιτ

Στιγμή-κλειδί του επόμενου δεκαπενθημέρου προεξοφλείται πως θα είναι η παραδοσιακή τηλεμαχία των δύο υποψηφίων την 20ή Απριλίου.

Το 2017, ο κ. Μακρόν σάρωνε το γαλλικό πολιτικό σκηνικό και την αντίπαλό του (66,1% στον δεύτερο γύρο), όμως φέτος η κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν -του πρώτου υποψήφιου της άκρας δεξιάς που πέρασε στον δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, το 2002- φάνηκε καλύτερα προετοιμασμένη. Επικέντρωσε την προεκλογική της εκστρατεία στην αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο των Γάλλων -τη βασική ανησυχία του εκλογικού σώματος, κατά τις δημοσκοπήσεις- την ώρα που ο κ. Μακρόν, σε μεγάλο βαθμό αφοσιωμένος στη διπλωματία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, δεν φάνηκε να δίνει την απαιτούμενη βαρύτητα στον πρώτο γύρο. Το άνετο προβάδισμά του, που έφθανε ως και τις 10 μονάδες κατά ορισμένες δημοσκοπήσεις μόλις έναν μήνα πριν από τις εκλογές, συρρικνώθηκε θεαματικά.

Κατάρρευση των παραδοσιακών δυνάμεων - Σκληρή κριτική από τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ

Η χθεσινή ψηφοφορία επιβεβαίωσε την κατάρρευση των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας στη Γαλλία, με την κυρία Πεκρές των Ρεπουμπλικανών να μην ξεπερνά καν το 5% και την Αν Ινταλγκό, την υποψήφια των Σοσιαλιστών του πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ, να καταγράφει ακόμη πιο απογοητευτική επίδοση, μένοντας κάτω από το 2% (στο 1,7%).

Την οργή της για την επίδοση του κόμματος της εξέφρασε με μήνυμα της η πρώην προεδρική υποψήφια των σοσιαλιστών το 2007. Η κ. Ρουαγιάλ συνεχάρη τον Ζαν Λικ Μελανσόν, παρατήρησε ότι μια ενδεχόμενη απόσυρση της Ινταλγκό και στήριξη του θα τον έστελνε στον δεύτερο γύρω, κατηγόρησε τους συντρόφους της για εγωισμό και έκλεισε το σχόλιο της με τη φράση: «Νάνοι» θα έλεγε ο Φρανσουά Μιτεράν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)