to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:57 | 13.07.2017

Οικονομία

Μακρόν: Το ευρώ είναι δυσλειτουργικό νόμισμα προς όφελος της Γερμανίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε σήμερα ότι η Γερμανία «πρέπει να κινηθεί» για να διορθώσει «τις δυσλειτουργίες» της ευρωζώνης και της προσφέρει «το μέλλον που αξίζει», σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα λίγες ώρες πριν το κοινό συμβούλιο μεταξύ Γάλλων και Γερμανών υπουργών.


«Η Γερμανία έκανε φοβερές μεταρρυθμίσεις, διαθέτει ισχυρή οικονομία, αλλά έχει δημογραφικές αδυναμίες, οικονομική και εμπορική ανισότητα με τους γείτονές της και κοινή ευθύνη να προσφέρει στην ευρωζώνη το μέλλον που της αξίζει», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που σήμερα προεδρεύει του 19ου γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου μαζί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο Παρίσι.

«Δεν επέκρινα ποτέ τη Γερμανία επειδή είναι ανταγωνιστική», τόνισε. «Όμως μέρος της ανταγωνιστικότητάς της οφείλεται στις δυσλειτουργίες της ευρωζώνης και την αδυναμία άλλων οικονομιών», υπογράμμισε ο Μακρόν, για να προσθέσει ότι «το Ευρώ είναι ένα δυσλειτουργικό νόμισμα, γεγονός που ωφελεί τη Γερμανία».

Ανανεώνοντας την έκκλησή του για μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι «αυτή η Ευρώπη δεν είναι πλήρης. Το ερώτημα δεν είναι αν θα αλλάξει, αλλά πότε και πως».

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η ευρωζώνη έχει ανάγκη «πιο ισχυρών μηχανισμών αλληλεγγύης, οι οποίοι θα περνούν από τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης».
Ωστόσο ο Μακρόν επανέλαβε ότι δεν τάσσεται υπέρ της άποψης να μετατραπούν τα εθνικά χρέη των χωρών της ευρωζώνης σε χρέη της ευρωζώνης.

«Η Ευρώπη χρειάζεται τις ΗΠΑ», απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους που ρώτησαν «αν η Ε.Ε. μπορεί να βασιστεί στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ», ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Παρίσι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters, ΕΡΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)