to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μακριά από εμάς (;)

Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό θα επιχειρήσει σήμερα να δώσει λύσεις και να δρομολογήσει πολιτική αντιμετώπισης των προβλημάτων που σχετίζονται με τα κύματα προσφύγων που φτάνουν ή περνούν από τη χώρα μας.


Εννοείται να αντιμετωπίσει τα άμεσα ή τα πιο οξυμμένα από αυτά τα προβλήματα, αφού τρόπος για να αντιμετωπιστεί το σύνολο των προβλημάτων δεν υπάρχει, για τον απλούστατο λόγο ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να σηκώσει το βάρος που αντιστοιχεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες γνωστοποίησε χθες ότι μέχρι τον Ιούλιο είχαν φτάσει στην Ευρώπη διαμέσου της Μεσογείου 224.000 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 124.000 καταμετρήθηκαν στην Ελλάδα και οι 98.000 στην Ιταλία (οι δύο χώρες συγκεντρώνουν σχεδόν το σύνολο).

Όταν η Βρετανία υψώνει αστυνομικό φράγμα για να μην περάσουν στο έδαφός της 3.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στο Καλέ της Γαλλίας, στις δήθεν "ανοιχτές" σκανδιναβικές χώρες προκαλείται κοινωνική αναταραχή στην προοπτική ο αριθμός των μεταναστών να ξεπεράσει τα 5.000 άτομα και οι καλύτερες ιδέες που πέφτουν σε ολόκληρη σύνοδο κορυφής είναι ο "βομβαρδισμός" των καϊκιών στα αφρικανικά παράλια από δυνάμεις του ΝΑΤΟ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο για να αντιμετωπιστεί από τη μικρή και φτωχή Ελλάδα, όσο καλά οργανωμένη και αν ήταν, που δεν είναι. Εδώ δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει κοτζάμ Ιταλία, με τον Ρέντζι να ωρύεται σε ώτα μη ακουόντων και να απειλεί την Ευρωζώνη.

Παρά ταύτα, κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση και πάσης φύσεως αρχές της χώρας οφείλουν να κινητοποιηθούν για να αντιμετωπίσουν τα άμεσα προβλήματα επιβίωσης ανθρώπων που δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι, καθώς επίσης άμεσα προβλήματα που σχετίζονται με την κοινωνική ζωή και δραστηριότητα της επικράτειάς τους, εν συνόλω ή εν μέρει. Προφανώς δεν γίνεται να αναμένονται εις το διηνεκές οι ευρωπαϊκές αποφάσεις. Μια αναγκαία προϋπόθεση για να έχει κάποιο αποτέλεσμα η κινητοποίηση των αρχών είναι καθείς από τους αρμόδιους να αναλάβει την ευθύνη και το βάρος που του αναλογεί. Όταν, παραδείγματος χάριν, ομοφωνούν οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες ότι πρέπει να δημιουργηθούν "χώροι φιλοξενίας", να υποδεικνύουν τέτοιους χώρους στην περιοχή τους και να μη δείχνουν τον διπλανό τους. Και όταν η κυβέρνηση αναζητεί τέτοιους χώρους, ας αρχίζει από τους έτοιμους που έχει στη διάθεσή της και ας ονομάζεται -πρώην- "στρατόπεδο".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)