to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μακεδονική γλώσσα και ΚΚΕ

Αν η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ πιστεύει ότι δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα, δεν έχει παρά να επισκεφθεί το χωριό Νίκος Μπελογιάννης, στην Ουγγαρία


Ολα περίμενα να τ' ακούσω για την ιστορική συμφωνία επίλυσης του Μακεδονικού, που πέτυχε η σημερινή κυβέρνηση με πρωτεργάτη τον Νίκο Κοτζιά και εμπνευστή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, με ξάφνιασε ειλικρινά η θέση της σημερινής ηγεσίας του ΚΚΕ, ιδιαίτερα όταν απορρίπτει τη συμφωνία επειδή δι’ αυτής αναγνωρίζεται μακεδονική εθνότητα και γλώσσα.

Κατ’ αρχάς, η συμφωνία πουθενά δεν αναφέρεται σε μακεδονικό έθνος, η ηγεσία της Ν.Δ. το «ανακάλυψε». Παλαιότερα, το ΚΚΕ μιλούσε για διαδικασία μακεδονικής εθνογένεσης, επικαλούμενο και την επανάσταση του Ιλιντεν κατά του οθωμανικού ζυγού.

Οσο για τη γλώσσα, από πότε δεν αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ τις αποφάσεις του ΟΗΕ; Μήπως αρνούνται ότι έργα κομμουνιστών λογοτεχνών, του Γιάννη Ρίτσου συμπεριλαμβανομένου, είχαν μεταφραστεί και κυκλοφορήσει στα Σκόπια επί ενιαίας ΓιουγκοσλαβίαςΣε ποια γλώσσα είχε συμβεί αυτό;

Μήπως στη βουλγαρική, όπως ισχυρίζονται οι δεξιοί και ακροδεξιοί της Ελλάδας, συντασσόμενοι με τον βουλγαρικό εθνικισμό στο ότι η γλώσσα της ΠΓΔΜ είναι βουλγαρική;

Αυτό ισχυριζόταν ο πρώτος μετακομμουνιστής και αντικομμουνιστής πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ, συναντώμενος με τον Κίρο Γκλιγκόροφ, το 1992.

Επιπλέον, αν η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ πιστεύει ότι δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα, δεν έχει παρά να επισκεφθεί το χωριό Νίκος Μπελογιάννης, στην Ουγγαρία.

Στη βιβλιοθήκη του χωριού αυτού, το οποίο έχω επισκεφθεί τουλάχιστον δύο φορές, φυλάσσεται αρχείο της εφημερίδας Λαϊκός Δρόμος, που εξέδιδε ο Σύλλογος Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων Ουγγαρίας σε δύο γλώσσες, ελληνικά και μακεδονικά.

Προσθέτω ότι διαδοχικοί πρόεδροι του χωριού Νίκος Μπελογιάννης ήταν Σλαβομακεδόνες και, για να συμβαίνει αυτό, πολλοί κάτοικοί του θα ήταν τουλάχιστον ομόγλωσσοί τους, θα ήθελαν οι ίδιοι και τα παιδιά τους να μαθαίνουν και να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα, μαζί με τα ελληνικά και τα ουγγρικά.

Τέλος, να διαλυθεί η σύγχυση ότι η εθνότητα ταυτίζεται με τη γλώσσα, που μόνο ανιστόρητοι μπορεί να το πιστεύουν. Αν ίσχυε αυτός ο ισχυρισμός, τότε πολλοί λαοί, που χθες και σήμερα μιλούν την αγγλική, θα έπρεπε να θεωρούνται Αγγλοι ή Αμερικανοί.

Μεταξύ αυτών, οι Σκοτσέζοι, οι Ουαλοί, οι Αυστραλοί και οι Νεοζηλανδοί. Μήπως έχει διαφύγει της ηγεσίας του ΚΚΕ, αλλά και «μακεδονολόγων» ότι η γειτονική χώρα έχει δύο επίσημες γλώσσες, την αλβανική και τη μακεδονική, ότι της Κυπριακής Δημοκρατίας οι επίσημες γλώσσες είναι τρεις, ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά, ενώ της Νότιας Αφρικής έντεκα παρακαλώ, με απόφαση του Νέλσον Μαντέλα!

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)