to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:59 | 10.05.2012

Διεθνή

Μακεδονία: Ο εθνικισμός δεν είναι διέξοδος

Με έκλπηξη διαβάσαμε αυτές τις μέρες τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του αντιπολιτευόμενου κόμματος SDSM της ΠΓΔΜ, Αντρέι Πετρόφ, σε αντιδιαστολή με την επικρατούσα μέχρι τώρα εθνικιστική υστερία. Είναι σίγουρο πως αν είχε γίνει στη χώρα μας παρόμοια δήλωση ή μια οποιαδήποτε νίξη για συνεργασία με τη γειτονική Μακεδονία θα είχαν ενεργοποιηθεί αυτομάτως όλα τα εθνικιστικά αντανακλαστικά των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων και των ΜΜΕ που εκφράζουν τις απόψεις τους. Έχει όμως τη σημασία της μια τέτοια δήλωση. Ειδικά εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που καταδικάζει λαούς και κοινωνίες σε φτώχεια και ανεργία και στερεί βασικές κρατικές δομές. Σε αυτές τις συνθήκες οι κοινωνίες δεν στρέφονται απαραίτητα σε εθνικιστικές και φασιστικές νοοτροπίες, αλλά μπορούν να αναζητήσουν συμμαχίες με άλλους λαούς, συνεργασία και από κοινού αγώνα για αλλαγή των συσχετισμών.


«Άναψαν» φωτιές στην ΠΓΔΜ, οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του αντιπολιτευόμενου κόμματος SDSM, Αντρέι Πετρόφ, πως, εφόσον οι σοσιαλιστές κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, θα «αποκαθηλώσουν» τα αγάλματα και τα μνημεία για τον Μέγα Αλέξανδρο, ενώ θα προχωρήσουν και σε νέου μετονομασίες του αεροδρομίου  και του κεντρικού οδικού άξονα της χώρας, που φέρουν το όνομα του Μακεδόνα στρατηλάτη.
Οι δηλώσεις Πετρόφ, κατά τη συνενωτική του στην εφημερίδα Vest, προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από το κυβερνητικό κόμμα VMRO, όσο και από ακραίες εθνικιστικές οργανώσεις της χώρας, που τον κατηγόρησαν ευθέως για «προδοσία».
Για «φλερτ με γειτονικές χώρες», υπονοώντας την Ελλάδα, κατηγόρησε το VMRO το αντιπολιτευόμενο SDSM, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μνημεία που συνάδουν με την ιστορία της χώρας.
Ο Γ.Γ του SDSM, Αντρέι Πετρόφ, επεσήμανε πως θα γίνουν όλες εκείνες οι αναγκαίες κινήσεις, «προς το συμφέρον της χώρας και των πολιτών, προκειμένου να διασφαλιστεί μια αξιοπρεπής ζωή για όλους».
Η φτώχεια και η ανεργία, αγγίζει πλέον το 32%, «καλπάζουν» με υψηλούς ρυθμούς, της Μακεδονίας την ώρα που η κυβέρνηση Γκρούεφσκι «δανείζεται» από το εξωτερικό για να ολοκληρώσει το φαραωνικό σχέδιο «Σκόπια 2014», που μετατρέπει την πρωτεύουσα σε απέραντη Disneyland, στο πλαίσιο «αρχαιομακεδονοποίησης» της χώρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)