to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:17 | 12.04.2022

Διεθνή

Ρωσικές δυνάμεις κατευθύνονται στο Ντονμπάς - Μαίνονται οι μάχες στην Ουκρανία - Καταγγελίες Ζελένσκι για χημικά όπλα

Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκαν για σήμερα για την απομάκρυνση των αμάχων με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς, περιλαμβανομένης της πολιορκημένης Μαριούπολης - Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε στο βραδινό διάγγελμά του ότι η χώρα του δεν διαθέτει τα απαιτούμενα όπλα για να απελευθερώσει την πολιορκημένη Μαριούπολη - Καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων - Ρωσικές δυνάμεις κατευθύνονται προς το Ντονμπάς σύμφωνα με τον CNN


Μεγάλη ρωσική φάλαγγα κατευθύνεται στο Ντονμπάς

Φωτογραφίες και βίντεο που έχουν δημοσιευτεί στο Telegram και φαίνεται να έχει επιβεβαιώσει το CNN αποτυπώνουν μια μεγάλη ρωσική φάλαγγα να κατευθύνεται στην περιοχή του Ντονμπάς, όπου η Μόσχα έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα επικεντρώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της.

Σύμφωνα με το αμερικανικό κανάλι, μια μεγάλη φάλαγγα ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων είναι εν κινήσει κοντά στο Ματφέεφ Κουργκάν, έναν οικισμό στην περιοχή του Ροστόφ της Ρωσίας.

 Μεγάλη ρωσική φάλαγγα κατευθύνεται στο Ντονμπάς | tanea.gr

Επιθέσεις και νεκροί σε Ντόνεσκ και Χάρκοβο

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν σήμερα από ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, νωρίτερα, σφοδρό βομβαρδισμό είχε δεχθεί το Χάρκοβο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά θύματα -- μεταξύ αυτών ένα παιδί -- σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Ίχορ Τερέχοφ σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που δέχθηκε χθες Δευτέρα το Χάρκοβο, έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα παιδί.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο μιας νέας ρωσικής επίθεσης στην περιοχή, για τον οποίο προειδοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, ο Τερέχοφ είπε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε εγρήγορση και έτοιμες να υπερασπιστούν την πόλη. «Δεν υπάρχει πανικός στην πόλη», σημείωσε ο Τερέχοφ.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονασένκοφ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι καταστράφηκαν ακόμη 78 στρατιωτικοί στόχοι στην Ουκρανία, την ώρα που οι αρχές στο Κίεβο συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να απομακρύνουν αμάχους από πολλές πόλεις υπό πολιορκία στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η Μόσχα μοιάζει να επικεντρώνει πλέον τις επιχειρήσεις της.

 Ο ρωσικός στρατός ολοκληρώνει την ήττα του ουκρανικού  εθνικού τάγματος «Ντονμπάς»

Επίσης χθες, το ουκρανικό γενικό επιτελείο προειδοποίησε ότι ρωσικά στρατεύματα τα οποία σταθμεύουν στη Μολδαβία ενδέχεται να κινηθούν για να εξαπολύσουν επίθεση από δυσμάς. «Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε προκλήσεις από το έδαφος της Υπερδνειστερίας», στη Μολδαβία, τόνισε.

Ότι οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία θα ενταθούν τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες αν η Ρωσία συνεχίσει να εστιάζει τις προσπάθειές της εκεί, αναφέρει σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας σε τακτικό ενημερωτικό μήνυμά του στο Twitter.

Οι ρωσικές επιθέσεις παραμένουν εστιασμένες στις ουκρανικές θέσεις κοντά στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ με περαιτέρω μάχες γύρω από την Χερσώνα και το Μικολάγιφ και μια ανανεωμένη προώθηση προς το Κραματόρσκ, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

Russian attacks and troop locations map 11/04/22

Καταγγελίες του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του ακροδεξιού τάγματος Αζόφ για χρήση χημικών όπλων

Στην Ουκρανία κυκλοφόρησαν χθες Δευτέρα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες περί χρήσης χημικών όπλων στην πολιορκημένη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στον νότιο τμήμα της χώρας.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο βραδινό διάγγελμά του ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, χωρίς να πει ότι χρησιμοποιήθηκαν ήδη τέτοια.

Το ουκρανικό τάγμα Αζόφ επίσης κατήγγειλε χθες Δευτέρα ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών όπλων στην πολιορκημένη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας στο νότιο τμήμα της εμπόλεμης χώρας.

«Άγνωστη ουσία ερρίφθη από τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) στην πόλη, όπου μαίνονται μάχες», ανέφερε το τάγμα των ουκρανών ακροδεξιών μέσω Telegram χθες. Τα θύματα αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και διαταραχή του συντονισμού της κίνησης, κατά την ίδια πηγή.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας ανέφερε ότι η χώρα της «συνεργάζεται επειγόντως» με «εταίρους» της στο πεδίο προκειμένου «να επαληθεύσει τις λεπτομέρειες» για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων.

«Οποιαδήποτε χρήση τέτοιων όπλων θα αποτελούσε απάνθρωπη κλιμάκωση σε αυτή τη σύρραξη και θα φροντίσουμε ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν και το καθεστώς του να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας μέσω Twitter.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επίσης ανέφερε ότι είναι ενήμερη για τις αναφορές από τη Μαριούπολη περί χρήσης χημικού όπλου στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: οι δυνάμεις της χώρας δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο οπλισμό για να υπερασπίσουν τη Μαριούπολη

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε στο βραδινό διάγγελμά του ότι η χώρα του δεν διαθέτει τα απαιτούμενα όπλα για να απελευθερώσει την πολιορκημένη Μαριούπολη, που θεωρείται πως οδεύει να πέσει στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων.

«Αν είχαμε μαχητικά αεροσκάφη και αρκετά βαριά τεθωρακισμένα, το απαραίτητο πυροβολικό, θα τα καταφέρναμε», είπε.

«Είμαι σίγουρος πως θα λάβουμε σχεδόν όλα όσα χρειαζόμαστε. Αλλά δεν χάνεται μόνο χρόνος. Χάνονται ζωές Ουκρανών. Ζωές που δεν θα γυρίσουν πίσω», πρόσθεσε.

Παράλληλα άρατα μάχης γερμανικής κατασκευής ενδέχεται σύντομα να χρησιμοποιούνται από τον ουκρανικό στρατό στη σύρραξη με τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς η κατασκευάστριά τους Rheinmetall ανακοίνωσε ότι μπορεί να ετοιμάσει περίπου πενήντα προς παράδοση στο Κίεβο.

«Το πρώτο Leopard 1 θα μπορούσε να παραδοθεί σε έξι εβδομάδες», σημείωσε ο Άρμιν Πάπεργκερ, ο επικεφαλής της βιομηχανίας όπλων με έδρα το Ντίσελντορφ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Handelsblatt. Η παράδοσή τους υπόκειται στην έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης.

Επιχείρηση της Europol βάζει στο στόχαστρο τους πόρους Ρώσων στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις από την ΕΕ εξαιτίας του πολέμου

Europol - Wikipedia

Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (Europol) άρχισε επιχείρηση με σκοπό την κατάσχεση πόρων προσώπων, θεσμών και επιχειρήσεων στη Ρωσία που αντιμετωπίζουν κυρώσεις της ΕΕ εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Europol, με έδρα τη Χάγη, θα φέρει σε πέρας την «Επιχείρηση Όσκαρ» σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές των κρατών μελών, τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης (Eurojust) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX).

Η επιχείρηση θα συμβάλει στις έρευνες για τους πόρους των προσώπων που βρίσκονται στο στόχαστρο και να ασκηθούν ποινικές διώξεις στις περιπτώσεις που οι κυρώσεις παρακάμπτονται. Η διάρκειά της θα είναι καταρχήν ένα έτος και έχει αρκετές διακριτές πτυχές, διευκρίνισε η Ευρωπόλ στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)