to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:39 | 28.07.2013

Κοινωνία

Μαίνεται η πυρκαγιά στη Ρόδο, υπό μερικό έλεγχο στη Φαιστό

Δασικές εκτάσεις εξακολουθεί να καίει η πυρκαγιά στη νότια Ρόδο, για την κατάσβεση της οποίας έχουν σπεύσει δυνάμεις και από την ηπειρωτική χώρα.


Το μέτωπο της φωτιάς φτάνει συνολικά τα δύο χιλιόμετρα, αλλά είναι διασπασμένο. Θετικό είναι το γεγονός ότι οι άνεμοι έχουν κοπάσει από το βράδυ του Σαββάτου και οι φλόγες δεν απειλούν πλέον κατοικίες. 

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι Δημοτικές Ενότητες Νότιας Ρόδου και Λίνδου.

Έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα, τέσσερα ελικόπτερα, περισσότεροι από 250 πυροσβέστες με 30 και πλέον οχήματα, «παλεύουν» από τα ξημερώματα για να ελέγξουν τα μέτωπα στη Νότια Ρόδο.

Περιμετρικά των χωριών στη Νότια Ρόδο έχουν ανοιχτεί ζώνες πυρασφάλειας, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις του δασαρχείου, της πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από χθες το απόγευμα, που εκδηλώθηκε η φωτιά, έχουν αποτεφρωθεί περισσότερα από 30.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

«Το μόνο ευχάριστο από την τραγωδία, που πλήττει τη Ρόδο, είναι ότι ο αέρας κόπασε λίγο μετά τις 10 το βράδυ, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στις επίγειες δυνάμεις να ανασυνταχθούν και να κινηθούν ευέλικτα για να περιορίσουν το μέτωπο της φωτιάς» δήλωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης.

Η πυρκαγιά στη Ρόδο ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στην ευρύτερη περιοχή της Ίστριας. Οι φλόγες έκαψαν τουλάχιστον μία κατοικία, ο ιδιοκτήτης της οποίας έλειπε, ενώ υπήρξαν και σχεδία προληπτικής εκκένωσης για χωριά που ενδεχομένως να κινδύνευαν.

Στο νησί μετέβησαν πυροσβεστικές δυνάμεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (65 άτομα πεζοπόρο τμήμα που έφτασαν με C-130). Επιπλέον πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο (με 40 άτομα και 10 οχήματα) μεταφέρθηκαν στη Ρόδο το πρωί της Κυριακής.

Οι πυρκαγιές σε Κρήτη και Σέριφο

Νωρίς το πρωί της Κυριακής υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Πόμπια του Δήμου Φαιστού στην Κρήτη. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση το μεσημέρι του Σαββάτου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις φλόγες έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί θερμοκήπια.

Πυρκαγιά ξέσπασε αργά το Σάββατο και στη Σέριφο σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημιές σε μία αγροικία και ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο -πιθανώς παλαιές αποθήκες- που βρίσκονταν μακριά από κατοικημένη περιοχή. 

Οι επίγειες δυνάμεις στο νησί ενισχύθηκαν με 21 άτομα πεζοπόρο τμήμα με δύο οχήματα, ενώ νωρίτερα επιχειρούσαν από αέρος δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Πηγή: in.gr

Διαβάστε επίσης: 

Εικόνες από την καταστροφική πυρκαγιά στη Σέριφο

Πυρ και μανία η πολιτική προστασία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)