to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:02 | 08.07.2018

Πολιτική

Μάχη υπέρ του κόσμου της εργασίας

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας, η προστασία του κόσμου της εργασίας και οι αυξήσεις των μισθών, ώστε να μην μείνει κανένας ποτέ ξανά μόνος του απέναντι στην κρίση, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας


Η συζήτηση για τα εργασιακά ανοίγει τώρα, την επόμενη μέρα από τη λήξη των προγραμμάτων. Η διαχωριστική γραμμή είναι ανάμεσα σ' αυτούς που θεωρούν πως η υποτιμημένη εργασία συνιστά αναπτυξιακό εργαλείο και σ' αυτούς που πιστεύουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη κοινωνία που να βασίζεται στην υποτιμημένη εργασία.

Με το κοινωνικό κράτος ή με τις απολύσεις ο Μητσοτάκης;

«Τώρα έρχεται η ώρα να μιλήσουμε για την Ελλάδα του μέλλοντος και τα διλήμματα ενώπιον του ελληνικού λαού είναι σαφή, με το οχτάωρο ή με το δωδεκάωρο; με το κοινωνικό κράτος ή με τις απολύσεις; με την προστασία τις εργασίας ή με τη συντριβή της; με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ή με τη ζούγκλα της απορρύθμισης;» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην πρωτολογία του στο πλαίσιο της προ ημερήσιας συζήτησης στη Βουλή για την οικονομία.

Απευθυνόμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με το κοινωνικό κράτος ή με τις απολύσεις που είναι η αγαπημένη σας συνήθεια και ως υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης; Με την προστασία της εργασίας ή με τη συντριβή της εργασίας; Με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ή με τη ζούγκλα της εργασιακής απορρύθμισης; Με ασφαλιστικό σύστημα ισχυρό και βιώσιμο ή με την κατάρρευσή του στο βωμό της ιδιωτικής ασφάλισης; Με στοχευμένες φοροελαφρύνσεις σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη ή με την φοροασυλία του μεγάλου πλούτου και με τα δωράκια στις επιχειρηματικές ελίτ των off-shore, που αποτελεί άλλωστε και ειδικότητά σας οικογενειακή; Αυτά είναι τα διλλήματα που αφορούν το αύριο της χώρας και του ελληνικού λαού στα οποία θα κληθείτε να πάρετε θέση, θέλετε, δεν θέλετε».

«Το σχέδιό μας είναι σαφές, να λάβουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, να προστατεύσουμε τον κόσμο της εργασίας. Να αυξηθούν οι μισθοί, να μην μείνει κανένας συμπολίτης μας ποτέ ξανά μόνος του απέναντι στην κρίση», έγραψε ο κ. Τσίπρας και ανήρτησε βίντεο από την ομιλία του στη Βουλή για την οικονομία.

Δ. Τζανακόπουλος: Εντός του 2018 οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αυξήσεις μισθών

«Η προετοιμασία για την επόμενη μέρα, έχει ήδη ξεκινήσει. Στόχος της κυβέρνησης είναι αμέσως μετά την 21η Αυγούστου, την ημερομηνία της τυπικής λήξης του προγράμματος, να έχουν διευθετηθεί οι τελευταίες λεπτομέρειες για μια σειρά από παρεμβάσεις υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη στην ενημερωτική ιστοσελίδα Dikaiologitika News

Για την κυβέρνηση το ουσιαστικό ζήτημα είναι το τέλος των μνημονίων να μεταφραστεί με τρόπο έμπρακτο στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, επισημαίνει ο κ. Τζανακόπουλος και σε ερώτηση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σημειώνει πως έχει δρομολογηθεί η επαναφορά τους, ενώ μέσα στο 2018 θα αναληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για τις αυξήσεις μισθών. 

«Όσον αφορά στην επεκτασιμότητα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, δηλαδή τις βασικές αρχές του συλλογικού εργατικού δικαίου, η επαναφορά τους ήδη έχει δρομολογηθεί καθώς έχει ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, για την άμεση ισχύ τους από την 21η Αυγούστου. (αναλυτικά η συνέντευξη)


Ε. Αχτσιόγλου: Στην αγορά εργασίας υπάρχουν κανόνες, και οι κανόνες θα τηρούνται

«Οι ρυθμίσεις για την αλλαγή του προστίμου για την αδήλωτη εργασία και τη θέσπιση κανόνων στις εργολαβίες αποτελούν άλλη μία έμπρακτη απόδειξη του προσανατολισμού της κυβέρνησης για την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων» τονίζει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στη REAL NEWS, ενόψει και της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου την Τρίτη από τη Βουλή.

«Μέχρι σήμερα, το πρόστιμο υπηρετούσε μια αμιγώς τιμωρητική για τον εργοδότη και εισπρακτική για το Δημόσιο λειτουργία, αλλά δεν απέδιδε δικαιοσύνη στον αδήλωτο εργαζόμενο» σημειώνει η Έφη Αχτσιόγλου και προσθέτει ότι: «Με τις ρυθμίσεις που εισηγούμαστε, αυτό αλλάζει, καθώς αφενός μεν ο εργοδότης θα αποδίδει ασφαλιστικές εισφορές τριών μηνών στον αδήλωτο εργαζόμενο αφετέρου δε θα υπάρχει δυνατότητα έκπτωσης στο πρόστιμο, εφόσον ο αδήλωτος εργαζόμενος προσληφθεί με σύμβαση πλήρους απασχόλησης».

Κανόνες στο καθεστώς των εργολαβιών

«Με το ίδιο νομοσχέδιο, θέτουμε κανόνες στο καθεστώς των εργολαβιών, το οποίο συχνά χρησιμοποιείται καταχρηστικά, ως προκάλυμμα για την καταστρατήγηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων» επισημαίνει η υπουργός Εργασίας και προσθέτει ότι, μέσα από αυτές τις θεσμικές παρεμβάσεις, αλλά και την ενισχυμένη δράση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ένα πράγμα κάνουμε σαφές: «Στην αγορά εργασίας υπάρχουν κανόνες. Και οι κανόνες θα τηρούνται».

Η κ. Αχτσιόγλου σημειώνει ότι η ΝΔ εξακολουθεί και σήμερα να υποστηρίζει ως «αξιοσημείωτες μεταρρυθμίσεις» τη μείωση του κατώτατου μισθού και την αναστολή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τονίζει ότι η κυβέρνηση κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, υπηρετώντας το στόχο της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων με δύο μέσα, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η οποία έχει ήδη νομοθετηθεί για τον Αύγουστο του 2018. (αναλυτικά η συνέντευξη)


Ν. Ηλιόπουλος: Τέλος στη βασική νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση στα εργασιακά

Ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος σε άρθο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρει:

Για πρώτη φορά ύστερα από 8 χρόνια προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής γυρνάμε σελίδα. Η καθαρή και οριστική λήξη του προγράμματος δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο, με περισσότερους και ουσιαστικούς βαθμούς ελευθερίας για τις εκλεγμένες κυβερνήσεις.

Το πεδίο που όρισε κυρίαρχα τα αποτελέσματα των μνημονιακών καταναγκασμών και ταυτόχρονα οριοθετεί τα ανταγωνιστικά πολιτικά σχέδια για την επόμενη μέρα είναι το ζήτημα της εργασίας.

Από την πρώτη στιγμή μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 είχαμε δεσμευτεί ότι θα δώσουμε σκληρή μάχη για την υλοποίηση ουσιαστικών μέτρων υπέρ του κόσμου της εργασίας. Μία μάχη που θα προχωρούσε παράλληλα με την προσπάθεια απεμπλοκής από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, παρά τους ασφυκτικούς περιορισμούς που μας επιβλήθηκαν.

Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 αποτελεί κρίσιμη τομή που θέτει τέλος στη βασική νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση στα εργασιακά.

Γνωρίζουμε, όμως, ότι στο ζήτημα της εργασίας δεν αρκεί η έννοια της επαναφοράς. Γιατί ακόμα και προ κρίσης το σύστημα είχε μια σειρά από τυφλά σημεία και «αόρατους» εργαζόμενους.

Ακριβώς γι’ αυτό δώσαμε τεράστια σημασία στη δημιουργία νέων νομοθετικών εργαλείων και στην αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που συζητείται αυτές τις μέρες φωτίζει ακριβώς αυτή την κατεύθυνση, πιάνοντας το νήμα από τον Νόμο 4488/17 που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, ο οποίος έφερε ήδη μια σειρά από νομοθετικά εργαλεία για την καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας.

Κομβικό σημείο στη μάχη με την αδήλωτη εργασία αποτελεί η νέα αρχιτεκτονική του προστίμου που προβλέπει το σημερινό νομοσχέδιο.

Η νέα λογική συνδυάζει την αποτρεπτική ισχύ με την απόδοση δικαιοσύνης στον εργαζόμενο. Η πρόβλεψη τρίμηνης αναδρομικής ασφαλιστικής κάλυψης, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα έκπτωσης του προστίμου σε περίπτωση πρόσληψης του αδήλωτου εργαζόμενου, δίνει για πρώτη φορά ουσιαστικό κίνητρο στον εργαζόμενο να προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Το γεγονός, δε, ότι επιχείρηση με αδήλωτη εργασία θα επανελέγχεται υποχρεωτικά και σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο μπορεί να φτάσει και τις 30.000 ευρώ, θωρακίζει και αυστηροποιεί το νέο πλαίσιο.

Παράλληλα, βάζουμε φρένο στις εργολαβικές και υπεργολαβικές αυθαιρεσίες, θεσμοθετώντας για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο σύστημα κανόνων αναφορικά με την ευθύνη όλων των συμμετεχόντων στην αλυσίδα ανάθεσης απέναντι στους εργαζόμενους, σχετικά με την καταβολή των οφειλόμενων αποδοχών, των αποζημιώσεων απόλυσης, των ασφαλιστικών εισφορών και την τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας.

Δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση ότι αξιωματική αντιπολίτευση και ΣΕΒ έχουν δημιουργήσει κοινό μέτωπο, ειδικά για τη συγκεκριμένη διάταξη, ακριβώς όπως έκαναν και στις διατάξεις που αυστηροποιούν τον έλεγχο του χρόνου εργασίας.

Η υποδηλωμένη εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες και η πρακτική εργολάβων που δεν πληρώνουν μισθούς και εισφορές αποτελούν απ’ ό,τι φαίνεται την «καινοτομία» πάνω στην οποία κάποιοι επιθυμούν την οργάνωση της εργασίας στη χώρα μας.

Σε κάθε ευκαιρία, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ξεχνά να τονίσει το δικό της σχέδιο για την εργασία. Με κάθε τους παρέμβαση κάνουν κατανοητό ότι το πρόγραμμά τους για την εργασία έχει προνομιακό πλαίσιο αναφοράς την ύπαρξη των μνημονιακών καταναγκασμών.

Η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, αποτελούν για αυτούς «αγκυλώσεις που κρατούσαν καθηλωμένη την αγορά».

Το 8ωρο χαρακτηρίζεται ξεπερασμένο και η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων αναπτυξιακή πρόταση.

Μία πρόταση που οι σύμμαχοι της Ν.Δ. στην Αυστρία προσπαθούν να την υλοποιήσουν μέσω της μετατροπής του 8ωρου σε 12ωρο.

Στην πραγματικότητα, δείχνουν ότι στο ζήτημα της εργασίας δεν υπήρξε επιβολή αλλά ουσιαστική ταύτιση του δικού τους σχεδίου με το μνημονιακό πλαίσιο. Το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την εργασία θα μπορούσε να χωρέσει στη φράση: «αν δεν υπήρχε το μνημόνιο, θα έπρεπε να το εφεύρουμε».

Η δημοκρατία προϋποθέτει την ύπαρξη διαφορετικών επιλογών. Σήμερα, λοιπόν, υπάρχει η επιλογή ανάμεσα σε δύο ανταγωνιστικά σχέδια. Ενα σχέδιο που στηρίζει τις συλλογικές συμβάσεις και ένα σχέδιο που τις θεωρεί εμπόδιο στην ανάπτυξη.

Ενα σχέδιο που στηρίζει τον δημόσιο τομέα και κέρδισε τη μετάβαση στον κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση» και ένα σχέδιο που επιθυμεί το outsourcing και την επαναφορά του κανόνα στο 1/5.

Επιλογή, τέλος, ανάμεσα σε ένα σχέδιο που υπερασπίζεται τις ατομικές ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα και σε ένα σχέδιο που ανέχεται και φλερτάρει με την άκρα Δεξιά.


Το νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο, που ψηφίζεται την Τρίτη από τη Βουλή, έχουν περιληφθεί οι διατάξεις για τη διαγραφή οφειλών ασφαλισμένων που είχαν χρεωθεί διπλές ασφαλιστικές εισφορές προς τον τέως ΟΑΕΕ, και οι διατάξεις με τις οποίες απλοποιείται η διαδικασία εγγραφής των αγροτών στα μητρώα ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ.

Αναφορικά με την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, προβλέπεται δυνατότητα μείωσης του προστίμου σε περίπτωση που ο εργοδότης προχωρήσει στην πρόσληψη με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Έτσι αν εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου, ο εργοδότης προβεί στην πρόσληψη του εργαζόμενου ή των εργαζομένων που διαπιστώθηκαν ως αδήλωτοι, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, το πρόστιμο των 10.500 ευρώ μειώνεται στο ποσό των 7.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών, στο ποσό των 5.000 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών και στο ποσό των 3.000 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους.

Με το νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις για την ευθύνη του αναθέτοντος, εργολάβου και υπεργολάβου έναντι εργαζομένων και προβλέπεται ότι ευθύνη για την παραβίαση εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας φέρει όχι μόνο ο υπεύθυνος εργολαβίας αλλά και η επιχείρηση που αποδέχθηκε τις υπηρεσίες του.

Καθορίζεται επίσης το ρυθμιστικό πλαίσιο για την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων, προβλέπεται η ίδρυση Διεύθυνσης Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η τήρηση Μητρώου Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Επαγγελματιών Επιτρόπων και Δομών Φιλοξενίας και ορίζεται διαδικασία ανάθεσης της διαβίωσης και φροντίδας του ασυνόδευτου ανηλίκου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)