to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:30 | 03.08.2019

Κοινωνία

Μάχη με τις φλόγες στη Βαραδαλή Φθιώτιδας και στον Ξηρόκαμπο Ηλείας

Ενισχύονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής - Σε ετοιμότητα για εκκένωση της κοινότητας Ξηρόκαμπος, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος


Σαράντα τέσσερις δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σήμερα από τις 06.00 το πρωί έως τις 19.00 το απόγευμα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Κέντρο της Πυροσβεστικής, ενώ για αύριο, λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, έχει τεθεί σε εφαρμογή το ειδικό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με απαγόρευση κυκλοφορίας και παραμονής σε δάση και άλλα μέτρα.

Οι περισσότερες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή είναι οι πυρκαγιές στην Ηλεία και συγκεκριμένα, στην Αρχαία Ολυμπία, ανάμεσα στα χωριά Λούβρο και Βασιλάκι, στον Δομοκό Φθιώτιδας και συγκεκριμένα στην περιοχή Βάρδαλη, καθώς και στα Φάρσαλα στην περιοχή Κοκκίνω.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, οι πυρκαγιές στην Αρχαία Ολυμπία και στο Δομοκό παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα και εκφράζεται αισιοδοξία ότι σύντομα θα τεθούν υπό έλεγχο.

Για την αντιμετώπιση των 44 πυρκαγιών συνολικά επιχείρησαν 382 πυροσβέστες, 156 οχήματα, οκτώ ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 υδροφόρες ΟΤΑ, δύο μηχανήματα έργου των περιφερειών και περιοδικά 5 αεροσκάφη «Καναντέρ» και 4 PZL, καθώς και 5 ελικόπτερα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στο χωριό Βαραδαλή του δήμου Δομοκού, στη Φθιώτιδα. Η φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 4/8 πλησίον δασικής περιοχής με πουρνάρια και βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους, πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Δέκα οχήματα της πυροσβεστικής με 23 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα και δύο αεροσκάφη τύπου PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας και λίγο αργότερα άλλα δύο Καναντέρ ρίχτηκαν στη μάχη για να μπορέσουν να περιορίσουν τα μέτωπα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή η μάχη είναι κρίσιμη, καθώς οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή δεν επιτρέπουν τόσο στις επίγειες όσο και εναέριες δυνάμεις να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς. Ωστόσο ήδη οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται και με άλλες δυνάμεις από γειτονικούς νομούς της Θεσσαλίας.

Νωρίτερα είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στο χωριά Μαντασιά. Στην περιοχή του χωριού Μαντασιά Δομοκού η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 4 το μεσημέρι, ενώ στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Λαμία και το Δομοκό, τόσο επίγειες όσο και εναέριες και την πρόλαβαν πριν αυτή επεκταθεί σε δασική έκταση.

Ενισχύονται οι δυνάμεις στην περιοχή Λούβρο στην Ηλεία

Την ίδια τιγμή, ενισχύθηκαν οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν από νωρίς σήμερα το μεσημέρι για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Λούβρο, στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. 

Ειδικότερα, στο πύρινο μέτωπο επιχειρούν 112 πυροσβέστες με 33 οχήματα και πέντε πεζοπόρα τμήμα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού πέντε αεροπλάνα και πέντε ελικόπτερα.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν πέντε υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης και δύο μηχανήματα έργου.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος,«τις απογευματινές ώρες υπήρξε μία αναζωπύρωση ή ένα νέο μέτωπο στην περιοχή Ξηρόκαμπος, δηλαδή περίπου 100 μέτρα από τη φωτιά που είχε εκδηλωθεί το μεσημέρι στην περιοχή Λούβρο».

Όπως πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, «εξαιτίας των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, μου ζητήθηκε από τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής να ενημερωθούν άμεσα οι κάτοικοι της κοινότητας Ξηρόκαμπος». «Πράγματι», συνέχισε, «ενημερώσαμε μαζί με την Αστυνομία τους κατοίκους της κοινότητας να είναι σε ετοιμότητα, ώστε αν χρειαστεί, να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους».

Τρεις φωτιές στον Ασπρόπυργο

Παράλληλα, τρεις πυρκαγιές, εκ των οποίων οι δύο αντιμετωπίστηκαν άμεσα, εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, λίγα λεπτά μετά τις 13:30 στην περιοχή Ασπροπύργου, μια μέρα που χαρακτηρίζεται πολύ υψηλού κινδύνου για πρόκληση πυρκαγιών από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ το ίδιο προβλέπεται και για αύριο Κυριακή.

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά στην περιοχή Νέας Ζωής, η οποία εκδηλώθηκε σε ξερά χόρτα. Για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά η Πυροσβεστική ενημερώθηκε στις 13:33.

Δύο λεπτά νωρίτερα, στις 13:31, στο Κέντρο Επιχειρήσεων έγινε τηλεφώνημα για πυρκαγιά στην περιοχή της Κορυτσάς Ασπροπύργου, που ήταν και αυτή σε ξερά χόρτα και σβήστηκε αμέσως από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν εκεί.

Επίσης την ώρα που έφτασαν οι πυροσβέστες στη φωτιά στη Νέα Ζωή, είδαν σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων και ακόμα μια εστία, την οποία έσβησαν επίσης πριν προλάβει να φουντώσει καλά. Για τα αίτια των πυρκαγιών διενεργείται προανάκριση από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Σε έλεγχο πυρκαγιά στον Διόνυσο

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε νωρίτερα και η τελευταία πυρκαγιά στην Αττική, στο Γερμανικό Νεκροταφείο Διονύσου.

Πυρκαγιά στην περιοχή των Φαρσάλων στη Λάρισα

Πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα σε δασική έκταση στο Κοκκίνω Φαρσάλων. Στο σημείο επιχειρούν 31 πυροσβέστες με 14 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 25 πυροσβέστες, ενώ έξι αεροσκάφη προχωρούν σε ρίψεις νερού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν απειλούνται οικισμοί από την πυρκαγιά.

Φωτιά και κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Την ίδια στιγμή, υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί φωτιά που ξέσπασε σε έκταση κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», προς την περιοχή της Περαίας.

Στον χώρο, που βρίσκεται κοντά σε οικισμό Ρομά, καίγονται απορρίμματα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, δεν συνέτρεξε κίνδυνος για ανθρώπους ή περιουσίες. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα και 10 πυροσβέστες.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος σε Αττική και Εύβοια αύριο, Κυριακή 4/8

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για αύριο Κυριακή 04 Αυγούστου 2019, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Αττική και την Εύβοια.

Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)