to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μάχη μαζί με τον κόσμο της εργασίας ενάντια στον εργασιακό οδοστρωτήρα

Η τομεάρχης Εργασίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου γράφει για τη μάχη κατά του εργασιακού οδοστρωτήρα που έχει φέρει η κυβέρνηση της Ν.Δ. αμέσως μετά τις εκλογές


Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αμέσως μετά τις εκλογές δρομολόγησε τον εργασιακό οδοστρωτήρα. Υποβάθμισε το ΣΕΠΕ, κατήργησε τον βάσιμο λόγο απόλυσης καθώς και τα μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων και υπονόμευσε τις συλλογικές συμβάσεις. Σήμερα, εν μέσω πανδημίας, αύξησης της ανεργίας και γενικευμένης εργασιακής και κοινωνικής επισφάλειας, συνεχίζει απτόητη την επίθεση στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Το «εργασιακό νομοσχέδιο» που ανακοίνωσε στοχεύει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, την αποδιάρθρωση του ωραρίου εργασίας και την κατάργηση του οκταώρου, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις και τη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας. Με τον δήθεν «εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας» και την προανεγγελθείσα ανατροπή του Ν. 1264/82 επιδιώκει την υπονόμευση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, την ακύρωση του δικαιώματος στην απεργία και την ακύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Πολυμέτωπη επίθεση

Η επίθεση στους εργαζόμενους είναι συνδυασμένη και πολυμέτωπη, στο ωράριο, στις αμοιβές, στα δικαιώματα, στη συλλογική διαπραγμάτευση, τη συνδικαλιστική τους έκφραση. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη πλήττει την κοινωνική πλειονότητα, όλους τους εργαζόμενους, στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, και κάθε μορφή εργασίας. Θίγει κατεξοχήν τις γυναίκες, καθώς διαλύει το ωράριο εργασίας και τον προγραμματισμό της δουλειάς τους. Θίγει τους νέους, καθώς τους καταδικάζει σε ένα εργασιακό μέλλον επισφάλειας, με χαμηλούς μισθούς και χωρίς δικαιώματα. Πλήττει τους άνεργους, γιατί αποτρέπει τις νέες προσλήψεις, καθώς οι αυξημένες ανάγκες των επιχειρήσεων θα καλύπτονται με την υπερεκμετάλλευση των ήδη εργαζομένων με τα ωράρια - λάστιχο και τις απλήρωτες υπερωρίες. Πλήττει τη δημοκρατία, γιατί είναι απαράδεκτο να φέρνει η κυβέρνηση αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας, ενώ οι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή και τηλεργασία, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα συλλογικής διαβούλευσης και δράσης.

Οιονεί «μνημονιακές υποχρεώσεις»

Επιπλέον, το κυβερνητικό σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης, για το οποίο δεν υπήρξε προηγούμενη κοινωνική διαβούλευση, αναφέρει το εργασιακό νομοσχέδιο ως βασική «μεταρρύθμιση», επιχειρώντας να το καταστήσει προαπαιτούμενο για τη μελλοντική χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με δική της αυθαίρετη και μονομερή απόφαση καθιστά τις αντεργατικές επιλογές της οιονεί «μνημονιακές υποχρεώσεις» της χώρας.

Οι δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη και του Κ. Χατζηδάκη αποτελούν πρόκληση και εμπαιγμό προς τους εργαζόμενους. Υποτιμούν τη νοημοσύνη τους όταν ισχυρίζονται πως η κατάργηση του οκταώρου και ο καθορισμός του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις είναι προς όφελος τους. Προφανώς στη νεοφιλελεύθερη αντίληψή τους ο εργοδότης και ο εργαζόμενος είναι ισότιμοι, κάθε έννοια ρύθμισης και συλλογικής διαπραγμάτευσης είναι αχρείαστη και ο εργασιακός μεσαίωνας της φθηνής και ελαστικής εργασίας, χωρίς κανόνες, δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες, είναι το «σχέδιο» της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την κοινωνία του 21ου αιώνα!

Δραματικά επίκαιρο το 1886

Στο Σικάγο το 1886 η κινητοποίηση χιλιάδων εργατών που βάφτηκε στο αίμα είχε ως σύνθημα «Οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ύπνο, οκτώ ώρες ξεκούραση». Σήμερα, 135 χρόνια μετά, καθίσταται ξανά δραματικά επίκαιρο. Στις 6 του Μάη τιμούμε αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά! Λέμε «όχι» στην κατάργηση του οκταώρου! Λέμε «όχι» στις ατομικές συμβάσεις! Λέμε «όχι» στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Λέμε «όχι» στην εργασιακή ζούγκλα που επιδιώκει η κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Η κυβέρνηση θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνία, στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση του μόχθου και των δικαιωμάτων τους. Θα δώσουμε αυτή τη μάχη μαζί με τον κόσμο της εργασίας, με όλους και όλες που έβαλαν πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια την περίοδο της πανδημίας, με όλες και όλους που έχασαν τη δουλειά τους και δίνουν αγώνα επιβίωσης, με τη νέα γενιά και την πλειονότητα του ελληνικού λαού που αγωνίζεται για ένα δημοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο μέλλον.

* Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Β1’ Βόρειας Αθήνας

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)