to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:06 | 26.05.2018

Αθλητισμός

Μάχη γιγάντων στο Κίεβο σήμερα, χάνει τον τελικό ο Ραχόι, λόγω... μομφής

Διακόσια σαράντα δύο (242) χρόνια Ιστορίας, τριάντα πέντε (35) διεθνή τρόπαια και 1,511 δισεκατομμύρια ευρώ, θα ...στριμωχτούν απόψε στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας που στέκεται στις όχθες του ποταμού Ντνίπρο, στο στάδιο NSC Olimpiyskiy (21:45/ διαιτητής ο 45χρονος Σέρβος Μίλοραντ Μάζιτς) - Ζινεντίν Ζιντάν και Γιούργκεν Κλοπ διατήρησαν χαμηλούς τόνους στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, με το μεν Γάλλο να αποποιείται τον τίτλο του φαβορί που προσδίδουν στην ομάδα του, το δε Γερμανό να τονίζει ότι είναι στο DNA των «κόκκινων» τα μεγάλα παιχνίδια


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ Ο Μαριάνο Ραχόι χάνει τον τελικό της Ρεάλ, λόγω... πρότασης μομφής - Πρόωρες εκλογές ζητούν οι Ciudadanos

Διακόσια σαράντα δύο (242) χρόνια Ιστορίας, τριάντα πέντε (35) διεθνή τρόπαια και 1,511 δισεκατομμύρια ευρώ, θα ...στριμωχτούν απόψε στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας που στέκεται στις όχθες του ποταμού Ντνίπρο, στο στάδιο NSC Olimpiyskiy (21:45/ διαιτητής ο 45χρονος Σέρβος Μίλοραντ Μάζιτς). 
Το...θέατρο της τελευταίας και κορυφαίας παράστασης, του μεγαλύτερου στον κόσμο τουρνουά ποδοσφαίρου συλλόγων, με πρωταγωνίστριες δύο από τις πιο διάσημες ομάδες στον πλανήτη, την Ρεάλ Μαδρίτης (τυπικά γηπεδούχος) και την Λίβερπουλ.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λίγες ώρες πριν τον ποδοσφαιρικό τελικό: Φάρσα το τηλεφώνημα για βόμβα στο μετρό του Κιέβου

ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ, ΜΕ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΧΟΡΗΓΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ 450 ΕΥΡΩ 
Αναπόφευκτα, αυτές τις ημέρες, οι συζητήσεις επιστρέφουν πίσω στο 1981, όταν η Λίβερπουλ νίκησε (1-0/Κένεντι 82’) την Ρεάλ Μαδρίτης στο Parc des Princes και κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, στη μοναδική νίκη Αγγλων επί Ισπανών σε τελικό του κορυφαίου τουρνουά. Εκείνη ήταν και η τελευταία φορά που η Ρεάλ Μαδρίτης έχασε σε τελικό.
Τότε που οι Μαδριλένοι φόρεσαν για πρώτη φορά τις τρεις (μωβ) ρίγες της adidas, αφήνοντας την λευκή πεντακάθαρη φανέλα και παντελονάκι και οι «κόκκινοι» κάλυψαν με αυτοκόλλητο το λογότυπο Umbro που φορούσαν στο αγγλικό πρωτάθλημα, μιας και η UEFA απαγόρευε αυτό το είδος της διαφήμισης. Στη συνέχεια βέβαια άρχισε μια παρέλαση χορηγιών, η οποία μετατρέπει κάθε νέα σεζόν σε πασαρέλα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την τρέχουσα σεζόν (2017/18) adidas παρουσιάστηκε με 14 ομάδες, ανάμεσά τους και Ολυμπιακός (Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους, Μπάγερν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ολυμπιακός, Μπενφίκα, Βασιλεία, Φέγενορντ, Άντερλεχτ, Μάριμπορ, ΤΣΣΚΑ, ΑΠΟΕΛ, Μπεσίκτας και Καραμπάχ οι  άλλοι), η  Nike με 11 (Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης,Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Ρόμα, Παρί Σεν Ζερμέν, Τότεναμ, Μονακό, Λειψία, Σπάρτακ και Σαχτάρ), η New Balance με τέσσερις (Σεβίλλη, Λίβερπουλ, Σέλτικ και Πόρτο), και από μία η Puma (Ντόρτμουντ), Kappa (Νάπολι) και Macron (Σπόρτινγκ Λισαβόνας).
Τριάντα επτά χρόνια μετά από αυτόν τον τελικό στο Παρίσι, όλα έχουν αλλάξει. Οι χορηγίες πολλαπλασιάζονται, το διαφημιστικό δίκτυο κάθε τελικού αλλά και οι τιμές των εισιτηρίων, που στο Κίεβο είναι από 70 εώς 450 ευρώ.
Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ θα έχουν από 17.000 εισιτήρια, σε ένα στάδιο με χωρητικότητα 70.000 θεατές, που για λόγους ασφαλείας θα μειωθεί σε 63.000 θέσεις. Τα υπόλοιπα 22.300 είναι εισιτήρια και θα διατεθούν για υποχρεώσεις της οργανωτικής επιτροπής, της UEFA, των εθνικών ομοσπονδιών, των χορηγών και των μέσων ενημέρωσης, σε ένα τελικό που Θα έχει πρεσβευτής τον Ουκρανό πρώην επιθετικό, Αντρέι Σεφτσένκο, νικητή του Champions League με την Μίλαν το 2003.   

ΡΕΑΛ 116 ΕΤΩΝ ΑΞΙΑΣ 962,50 ΕΚΑΤ ΜΕ 24 ΤΡΟΠΑΙΑ
Η Ρεάλ Μαδρίτης («γεννημένη» στις 6 Μαρτίου 1902), αρχισε την διαδρομή της από τους ομίλους (8 νίκες, 2 ισοπαλίες, 2 ήττες με γκολ 30-15 και πρώτο σκόρερ τον Κριστιάνο Ρονάλντο -15 γκολ), είναι στην πρώτη θέση της κατάταξης των συλλόγων UEFA, με αποτίμηση αξίας-σύμφωνα με την ιστοσελίδα transfertmark-962,50 εκατ. ευρώ και 24 διεθνή τρόπαια, 12 από αυτά Κύπελλα Πρωταθλητριών/Champions League, ενώ μετρά 15 τελικούς στην κορυφαία διοργάνωση.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ 126 ΕΤΩΝ ΑΞΙΑΣ 548,50 ΕΚΑΤ ΜΕ 11 ΤΡΟΠΑΙΑ
Η Λίβερπουλ (με ίδρυση στις 3 Μαϊου 1892), άρχισε την πορεία της από τα play-off (7 νίκες 4 ισοπαλίες και 1 ήττα, γκολ 40-13 και πρώτο σκόρερ τον Σαλάχ -10 γκολ), βρίσκεται στην 22η θέση της κατάταξης συλλόγων, με αξία 548,50 εκατ. ευρώ, 11 διεθνή τρόπαια, πέντε από αυτά Κύπελλα Πρωταθλητριών/ Champions League, ενώ μετρά επτά τελικούς στην κορυφαία διοργάνωση.
Οι δύο τους έχουν συναντηθεί πέντε φορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τους Ισπανούς να μετρούν δύο νίκες (με 4 γκολ) και τους Αγγλους τρεις (με 6 γκολ).

ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ
Η Ρεάλ Μαδρίτης, που θα επιχειρήσει να γίνει η πρώτη ομάδα που κατακτά το Champions League τρεις συνεχείς σεζόν, κατάφερε πέρυσι να υπερασπιστεί τον τίτλο της στην διοργάνωση με τη νέα μορφή. 
Από τότε που οι Μαδριλένοι έφτασαν (και κέρδισαν) τους πρώτους πέντε τελικούς του Κυπέλλου Πρωταθλητριών μεταξύ 1956 και 1960, μόνο πέντε άλλες ομάδες είχαν καταφέρει ακόμη τρεις συνεχόμενες παρουσίες: Γιουβέντους, Μίλαν, Μπάγερν, Αγιαξ, Μπενφίκα.
Θα είναι ένας τελικός αστέρων στο «σπίτι» του Ολεγκ Μπλαχίν και του Βαλερί Λομπανόφσκι. Μία αναμέτρηση ανάμεσα στον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Μοχάμεντ Σαλάχ.

ΤΟ ΡΕΚΟΡ-ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ 
Τον Πορτογάλο...περιμένει στο Κίεβο, ένα ρεκόρ-πρόκληση, αφού εάν η Ρεάλ Μαδρίτης κατακτήσει το τρόπαιο, θα  γίνει ο πρώτος παίκτης στην Ιστορία  που κερδίζει πέντε Champions League. Μέχρι τώρα, ο Ρονάλντο, ο οποίος κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2007, βρίσκεται μαζί με τους Τσάβι, Ινιέστα, Μέσι κα Πικέ, που έχουν τέσσερις νίκες με την Μπαρτσελόνα.  Ο Πάκο Χέντο είναι ο μέγιστος κάτοχος ρεκόρ, έχοντας σηκώσει το τρόπαιο έξι φορές με την Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο «ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ» ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Ο Μοχάμεντ Σαλάχ, «ο Αιγύπτιος Βασιλιάς», έρχεται από μία ονειρεμένη σεζόν, σαρώνοντας όλα τα ατομικά ρεκόρ (32 γκολ στην Premier League), λόγοι που έκαναν  το Βρετανικό Μουσείο να αποφασίσει να φιλοξενήσει στις αίθουσες του ένα αφόρετο ζευγάρι παπουτσιών του Σαλάχ το οποίο θα τοποθετηθεί δίπλα σε αρχαία αιγυπτιακά υποδήματα.

Η ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟΥ ΖΙΝΕΝΤΙΝ
Θα είναι ένας τελικών προπονητών. Ο Ζινεντίν Ζιντάν  θα επιχειρήσει να γίνει ο πρώτος προπονητής που θα κερδίσει το κορυφαίο Ευρωπαϊκό Κύπελλο σε τρεις διαδοχικές σεζόν
Ο 45χρονος Γάλλος προπονητής είναι ήδη, ο μόνος προπονητής που υπερασπίστηκε τον τίτλο στο Champions League και ο πρώτος μετά τον Αρίγκο Σάκι (με την Μίλαν το 1989 και 1990 το κύπελλο πρωταθλητριών) που κατέκτησε διαδοχικά κορυφαία τουρνουά.

Ο «NORMAL ONE» ΓΙΟΥΡΓΚΕΝ
O Γιούργκεν Κλοπ, εμπνευσμένος και ενθουσιώδης, δείχνει ώριμος για την κορυφαία διάκριση. Ο 50χρονος Γερμανός προπονητής, «διέθεσε» την δημοτικότητα του στις διαφημίσεις μεταξύ, μεταξύ άλλων, της Puma, της Opel και του γερμανικού συνεταιριστικού τραπεζικού ομίλου Volksbanken-Raiffeisenbanken, πρεσβευτής της γερμανικής αντιρατσιστικής εκστρατείας "Respekt! Kein Platz f?r Rassismus" (Δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό), χαρακτήρισε τον εαυτό του «The Normal One» ως παρωδία της περίφημης δήλωσης του Ζοσέ Μουρίνιο «The Special One».

ΤΟ ΚΙΕΒΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ... ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΚΑΙ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙ
To Κίεβο, που είναι λίγο πάνω από 2.000 χιλιόμετρα από το Λονδίνο και το Παρίσι και περίπου ίση απόσταση από τη Νέα Υόρκη και τη Σανγκάη, αποτελεί ένα σημαντικό επιχειρηματικό κόμβο καθώς και έναν τουριστικό προορισμό. Οι κάτοικοι αποφάσισαν να ανοίξουν δωρεάν  τα...σπίτια τους στους φιλάθλους που θα φτάσουν, απευθύνοντάς τους πρόσκληση, μέσω των social media, δημιουργώντας μάλιστα μία ομάδα στο Facebook, με τον τίτλο «Kyiv FREE couch»,  μετά την «επιθετική» αύξηση στην οποία προχώρησαν τα ξενοδοχεία για την βραδιά του αγώνα στις 26 Μαΐου. Πολλά ξενοδοχεία και διαμερίσματα αξιώνουν αρκετές χιλιάδες δολάρια για τη διαμονή που στοιχίζει σε φυσιολογικές συνθήκες περίπου 50 δολάρια για μία νύχτα. Ορισμένοι, μάλιστα, από τους εθελοντές-οικοδεσπότες προσφέρθηκαν ακόμη και να παραλάβουν τους οπαδούς από το αεροδρόμιο, ακόμη και να τους μαγειρέψουν το μπορστ, μία παραδοσιακή σούπα με παντζάρι!    

Η χτεσινή συνέντευξη τύπου των προπονητών

Ζινεντίν Ζιντάν και Γιούργκεν Κλοπ διατήρησαν χαμηλούς τόνους στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, με το μεν Γάλλο να αποποιείται τον τίτλο του φαβορί που προσδίδουν στην ομάδα του, το δε Γερμανό να τονίζει ότι είναι στο DNA των «κόκκινων» τα μεγάλα παιχνίδια.

Δεν πέφτει στην «παγίδα του φαβορί» ο Ζινεντίν Ζιντάν. Μπορεί πολλά μέσα ενημέρωσης να εκτιμούν ότι η Ρεάλ Μαδρίτης έχει τον πρώτο λόγο στον τελικό του Champions League, ο προπονητής της, όμως, έχει εντελώς διαφορετική άποψη.

Ο «Ζιζού» στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε επέμεινε ότι κανένας από τους δύο φιναλίστ δεν έχει προβάδισμα στον τελικό, παρά το γεγονός ότι είναι αρκετοί εκείνοι που περιμένουν ότι η «Βασίλισσα» θα σηκώσει το τρίτο σερί ευρωπαϊκό της τρόπαιο:

«Όπως είναι κατανοητό, είμαστε ενθουσιασμένοι που βρισκόμαστε σε έναν ακόμη τελικό του Champions League. Το σήμερα και το αύριο δεν θα επαναληφθούν, άρα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε στο έπακρο», είπε αρχικά ο τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης και συνέχισε:

«Μπορεί να βρισκόμαστε κάτω από λίγη πίεση, αλλά είναι καλό να υπάρχει αυτό το συναίσθημα. Εάν είμαι κάτω από λίγη πίεση, τι πάει να πει; Δεν είμαστε φαβορί, ούτε η Λίβερπουλ είναι το φαβορί. Είναι ένα ματς 50/50. Δεν αισθανόμαστε φαβορί.»

Για την κατάσταση του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Γάλλος προπονητής θεωρεί ότι βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα ενόψει του μεγάλου αγώνα. Ο Ζιντάν, ο οποίος προσπαθεί να οδηγήσει τους «μερένγκες» στο τρίτο σερί κορυφαίο ευρωπαϊκό τρόπαιο, πρόσθεσε ακόμη ότι το κλειδί της επιτυχίας τους είναι απλά «η σκληρή δουλειά»:

«Μου αρέσει ο ανταγωνισμός και πίσω από όλα αυτά υπάρχει σκληρή δουλειά, όχι μόνο από την πλευρά μου, αλλά και από εκείνη των παικτών μου. Εάν σου αρέσει ο ανταγωνισμός και είσαι πρόθυμος να δουλέψεις σκληρά μπορείς να πετύχεις αυτό που πετυχαίνουμε εμείς. Για μένα αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.»

Ερωτηθείς για την κατάσταση του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Ζιντάν παραδέχθηκε: «Νομίζω ότι τα πάει περίφημα. Είναι πανέτοιμος από κάθε άποψη και πρέπει να γνωρίζετε ότι ζει για να παίζει τέτοια παιχνίδια. Γι΄ αυτό έχει φτάσει έως εδώ, αυτή είναι η ζωή του.»

Κλοπ: «Στο DNA της Λίβερπουλ να τα βγάζει πέρα στα δύσκολα»

Η μεγάλη βραδιά πλησιάζει, αλλά ο Γιούργκεν Κλοπ παραμένει ήρεμος. Το βράδυ του Σαββάτου (26/05) η Λίβερπουλ θα αντιμετωπίσει την Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Champions League στο Κίεβο, με τον Γερμανό τεχνικό να αποκαλύπτει στα media τις σκέψεις του για το μεγάλο ματς.

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ΄ ότι μερικές εβδομάδες νωρίτερα, από πλευράς τραυματισμών. Είμαστε τόσο φρέσκιοι, όσο θα μπορούσαμε μετά τις τελευταίες 15 ημέρες. Η φυσική κατάσταση δεν θα είναι πρόβλημα στον τελικό.

Χρειαζόμαστε και λίγη τύχη, ενώ θα πρέπει να επιμαστε προετοιμασμένοι για όλες τις προκλήσεις που θα συναντήσουμε στη διάρκεια του αγώνα. Αληθινά αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλή κατάσταση και είμαστε καλά σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο Γερμανός τεχνικός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ενόψει του αυριανού καταληκτικού αγώνα με τους «μερένγκες».

Ρωτήθηκε ο Κλοπ πως έχει προετοιμάσει την ομάδα του την τελευταία εβδομάδα και απάντησε: «Τίποτα το ιδιαίτερο, τίποτα το ξεχωριστό δε συνέβη. Όλοι έχουμε συμφωνήσει ότι είμαι ο υπεύθυνος για τις ήττες, οπότε κανείς από τους παίκτες δεν έχει να χάσει τίποτα.

Θεωρώ ότι οι περισσότεροι είναι λίγο νευρικοί πριν το ματς, αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά στη διάρκειά του θα τα ξεχάσουν όλα αυτά και θα κάνουν αυτά που απαιτούν οι ανάγκες του παιχνιδιού, θα σουτάρουν, θα σκοράρουν, θα διασχίσουν πολλά χιλιόμετρα, θα δώσουν μάχες στον αέρα. Κάνεις ό,τι θέλεις στο ποδόσφαιρο, διότι πολύ απλά είναι ένα ποδοσφαιρικό ματς, σαφώς πολύ μεγάλο, αλλά είναι ένα ποδοσφαιρικό ματς.»

Επίσης, όπως ήταν αναμενόμενο, ρωτήθηκε και για το αν ο Μιχάμεντ Σαλάχ μπορεί να φτάσει στα ίδια επίπεδα με τους Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο: «Δεν είναι τόσο σημαντικό, κανένας προπονητής δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο» παραδέχθηκε ο Κλοπ και συνέχισε:

«Ο Μέσι και ο Ρονάλντο αξίζουν όλες τις τιμές και όλα όσα έχουν κατακτήσει, διότι πάντα παίζουν σε τόσο υψηλό επίπεδο. Εάν ο Μο μπορεί να φτάσει τόσο ψηλά... διαθέτει όλα τα φόντα, έχει φανταστική προοπτική. Αυτή τη σεζόν είναι εξαιρετικός, απίστευτος θα έλεγα. Τα προσεχή χρόνια θα δείξουν εάν θα μπορέσει να κάνει κάτι ανάλογο.»

Για το πιο δυνατό ατού της ομάδας του είπε: «Είναι το πνεύμα που διαθέτει, 100%. Τα παιδιά είναι έτοιμα για μεγάλα πράγματα. Πραγματικά αναγνωρίζουμε τις δυνατότητες της Ρεάλ Μαδρίτης. Τώρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, διότι δεν έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας. Θα έχουμε την τελευταία προπόνηση απόψε.»

Ο τεχνικός της Λίβερπουλ παραδέχθηκε ότι αποτελεί πλεονέκτημα η εμπειρία της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ομάδα του και θεωρεί ότι μπορεί να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους «γκαλάκτικος».

«Σαφώς και είναι πολύ σημαντική η εμπειρία. Είμαι βέβαιος ότι ένα λεπτό πριν την έναρξη του αγώνα η Ρεάλ θα είναι πιο σίγουρη απ΄ ότι εμείς, αλλά το ματς δεν τελειώνει σε εκείνο το λεπτό, τότε ξεκινά.»

Και κατέληξε: «Όταν βλέπεις τη Ρεάλ να παίζει λες "ουάου είναι πάρα πολύ δυνατή ομάδα", αλλά δεν έχει παίξει απέναντί μας. Κανείς δεν περίμενε ότι θα φτάναμε έως εδώ, αλλά είμαστε εδώ διότι είμαστε η Λίβερπουλ. Δεν είμαστε μόνο μία καλή ομάδα. Αυτό το κλαμπ έχει στο DNA του ότι μπορεί να τα καταφέρνει στα δύσκολα. Κανείς δεν περίμενε πως θα φτάναμε εδώ, αλλά είμαστε εδώ. Διότι είμαστε η Λίβερπουλ.»

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)