to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:31 | 01.07.2016

Διεθνή

Μάχη διαδοχής σε τόνους σαιξπηρικού δράματος στους Τόρις

Συνολικά, πέντε υποψήφιοι συμμετέχουν στη μάχη για τη διαδοχή, εκτός του πλέον αναμενόμενου, του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος κατά γενική έκπληξη ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει.


Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει πλασαριστεί σε καλή θέση στην κούρσα της διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον, κούρσα που μετατράπηκε σε σαιξπηρικό δράμα μετά την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να μην διεκδικήσει την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία.

Από σήμερα, η νέα «σιδηρά κυρία» του Συντηρητικού Κόμματος έχει και την υποστήριξη της Daily Mail στην μάχη, ως «η μόνη ικανή για τη δουλειά» από τους υποψήφιους. Συνολικά, πέντε υποψήφιοι συμμετέχουν στη μάχη για τη διαδοχή, εκτός του πλέον αναμενόμενου, του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος κατά γενική έκπληξη ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί στην αναδιανομή της τράπουλας στο εσωτερικό των Τόρις και αφήνει ακέραιο το σασπένς για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Φίλοι μου, πρέπει να σας πω, σε εσάς που περιμένετε "την φράση σοκ" αυτής της ομιλίας, ότι δεν μπορώ να είμαι αυτό το πρόσωπο», είπε χθες σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση ο Μπόρις Τζόνσον αφήνοντας άναυδο το ακροατήριό του.

Είχε προηγηθεί η αιφνιδιαστική και απροσδόκητη υποβολή υποψηφιότητας του υπουργού Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ, εκ των τενόρων της υπό τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου καμπάνιας του Brexit, που θεωρήθηκε προδοσία κατά του «BoJo. Η Τερέζα Μέι, έχει το συναινετικό προφίλ για να ενώσει το κόμμα. Ευρωσκεπτικίστρια, συντάχθηκε με τον Ντέιβιντ Κάμερον υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και μετά το δημοψήφισμα διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές του Out» ότι θα σεβαστεί την επιλογή τους. «Brexit σημαίνει Brexit. Η εκστρατεία έγινε, η ψηφοφορία έγινε, η συμμετοχή ήταν υψηλή και ο λαός αποφάσισε». «Η χώρα μας έχει ανάγκη από ένα ηγέτη ισχυρό και αναγνωρισμένο για να περάσει αυτήν την περίοδο της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας», είπε αναφερόμενη στο εαυτό της και προσθέτοντας ότι δεν έχει την πρόθεση να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για το διαζύγιο με την Ενωση.

 

 

Το σπίτι καίγεται...

 

«Το σπίτι καίγεται και η Τερέζα είναι η μόνη που μπορεί να σβήσει τη φωτιά», είναι ο σημερινός τίτλος της Daily Mail που δίνει τη γραμμή της εφημερίδας υπέρ της υποψηφιότητάς της. «Η Mail πιστεύει ότι μόνο η κα. Μέι έχει τα προσόντα, το κύρος και την εμπειρία για να ενώσει το κόμμα της και τη χώρα και πιθανόν για να εισαγάγει ένα νέο, καθαρότερο, πιο έντιμο είδος πολιτικής ... Είναι μία σώφρων γυναίκα, με ηθική δημόσιου λειτουργού και τεράστια ικανότητα για σκληρή δουλειά και προσοχή στη λεπτομέρεια... με αυτά τα χαρακτηριστικά, καθώς και με τον ατσάλινο χαρακτήρα της, μοιάζει με την Μάργκαρετ Θάτσερ».

 

Sun: «Brexecuted»

«Από ήρωας του Brexit στο μηδέν σε μία εβδομάδα» , γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη στον Μπόρις Τζόνσον. Το βρετανικό ταμπλόιντ παίρνει επίσης θέση, τόσο υπέρ της Τερέζα Μέι , όσο και υπέρ του Μάικλ Γκόουβ.

 

Βρούτος και Καίσαρ

 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαίρει εξαιρετικής φήμης στις τάξεις των Τόρις, όμως δεν είναι γνωστό πώς θα εκληφθεί η μεταστροφή του και το πισώπλατο μαχαίρωμα του συνοδοιπόρου του στην καμπάνια του Brexit. Ο βουλευτής του εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Αλεξ Σάλμοντ τον παρομοίασε με τον λόρδο Μακμπέθ, το στρατηγό που στην τραγωδία του Σαίξπηρ διαπράττει βασιλοκτονία για να καταλάβει την εξουσία.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Μάικλ Χέζελταϊν και βαρώνος των Τόρις δήλωσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι «σαν στρατηγός που προωθεί τον στρατό του υπό τον ήχο των κανονιών και εγκαταλείπει τη στιγμή που ανακαλύπτει το πεδίο της μάχης». «Θα πρέπει να ζήσει με αυτό το όνειδος». Βουβός μετά το δημοψήφισμα, ο Τζόνσον είχε αρχίσει να προκαλεί την ανησυχία των Τόρις. Ομως η χθεσινή ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μάικλ Γκόουβ θεωρήθηκε από τους Συντηρητικούς πισώπλατη μαχαιριά στον «BoJo», με παραπομπές στη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα από τον Βρούτο.

Κανείς δεν προέβλεψε την είσοδο στη σκηνή του Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος, πριν από τον Μπόρις Τζόνσον είχε προδώσει και τον Ντέιβιντ Κάμερον , προσχωρώντας την άνοιξη στο στρατόπεδο του Brexit. «Μόνο ο Σαίξπηρ θα είχε επιτύχει να μεταφέρει το μεγαλείο όλων αυτών των προδοσιών. Βρισκόμαστε μπροστά στην μεταμορφωμένη σε πολιτικό κόμμα φωλιά των φιδιών», είπε ο Νικ Τέρνμπουλ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)