to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:06 | 10.03.2023

Κοινωνία

Μαφιόζικη επίθεση σε αρχαιολόγο της Εφορείας Κυκλάδων - Αντιδράσεις από ΣΕΑ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μενδώνη

Αρχαιολόγος της Εφορείας Κυκλάδων έπεσε θύμα μαφιόζικης επίθεσης που προφανώς σχετίζεται με υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την αρχαιολογική υπηρεσία στη Μύκονο - Καταγγέλλουν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και σε κοινή ανακοίνωσή του το Τμήμα και ο Τομέας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ - Τη θερμή συμπαράστασή της στον Μ. Ψαρρό εκφράζει η Λίνα Μενδώνη


Για επαγγελματικό μαφιόζικο χτύπημα που σχετίζεται άμεσα με υποθέσεις που χειρίζεται στο πλαίσιο των καθηκόντων του, κάνει λόγο σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με αφορμή τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπάλληλος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Μανώλης Ψαρρός έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από δύο άγνωστους άνδρες το βράδυ της Τρίτης γύρω στις 20.30. Το συμβάν σημειώθηκε στην Αθήνα κοντά στο σπίτι του υπαλλήλου κι ενώ κατευθυνόταν προς αυτό. Η επίθεση που δέχθηκε έγινε με μαφιόζικη μέθοδο.

Τα χτυπήματα από τους δύο άγνωστους άνδρες ήταν τόσο σφοδρά που έχασε τις αισθήσεις του και σωριάστηκε αιμόφυρτος στην άσφαλτο.

Σύμφωνα με συνεργάτη του «δέχτηκε γροθιές στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να σπάσει η μύτη του, γροθιές στο κεφάλι και στο στέρνο του. Δεν άντεξε από την αγριότητα των χτυπημάτων και λιποθύμησε». Ο άτυχος αρχαιολόγος διακομίστηκε μετά την επίθεση στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Όπως επισημαίνει και ο Συλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η επίθεση που δέχθηκε ο Μανώλης Ψαρρός πιθανόν συνδέεται με υποθέσεις που αφορούν τη Μύκονο, εξ ου και οι έρευνες των Αρχών για τον ξυλοδαρμό του θα εστιάσουν στις τελευταίες αποφάσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων να μπλοκάρουν νεοαναγειρόμενες οικοδομές, είτε αυτές αφορούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, είτε επιχειρήσεις εστίασης. Αποφάσεις που ενδεχομένως δεν έγιναν ασμένως δεκτές από μεγαλοπαράγοντες του νησιού σε σημείο να φροντίσουν να στείλουν μια... προειδοποίηση στον ευσυνείδητο αρχαιολόγο.

Μάλιστα, τα μέλη του ΣΕΑ έχουν ήδη επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές, συνδέοντας τις υποθέσεις αυτές με τον ξυλοδαρμό, και έχουν καταθέσει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο συγκεκριμένος υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έχει καταθέσει σε δυο τουλάχιστον ποινικές υποθέσεις που αφορούν παραθαλάσσιες επιχειρήσεις εστίασης με τζίρους εκατ. ευρώ.

«Γνωρίζουμε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία, οι επιστήμονες που την υπηρετούν και οι διατάξεις που “ενοχλούν” βρίσκονται διαχρονικά στο στόχαστρο οικονομικών και πολιτικών παραγόντων. Έχουμε υποστεί άμεσες ή έμμεσες πιέσεις και συγκαλυμμένες απειλές για να μην κάνουμε με ευσυνειδησία την δουλειά μας», σημειώνει η ανακοίνωση του ΣΕΑ. Οι αρχαιολόγοι ζητούν η αστυνομική και εισαγγελική έρευνα να επεκταθεί στις υποθέσεις που χειριζόταν ο Μανώλης Ψαρρός και να βρεθούν οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης και οι εντολείς τους. Ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να καταδικάσει δημόσια της πρακτικές άμεσου ή έμμεσου εκφοβισμού που ασκούνται στους αρχαιολόγους, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σε όλη τη χώρα. Επισημαίνουν μάλιστα ότι, μόλις τον περασμένο μήνα, «με το Ν. 5021/2023, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, εναρμονιζόμενη με τις πιέσεις οικονομικών παραγόντων των Κυκλάδων, νομοθέτησε για την αλλαγή της σύνθεσης ειδικά του Τοπικού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να μην αποτελείται κατά πλειοψηφία από αρχαιολόγους το Συμβούλιο που κρίνει θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων!».

Για την υπόθεση του ξυλοδαρμού του Μανώλη Ψαρρού έχουν βγάλει κοινή ανακοίνωση ο Τομέας και το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και μετά από τις τόσες αιτιάσεις και εγκλήσεις και η υπουργός Λίνα Μενδώνη.

«Το εγκληματικό χτύπημα κατά αρχαιολόγου που στο πλαίσιο των υπηρεσιακών του καθηκόντων, πάλευε για την εφαρμογή των διατάξεων του Αρχαιολογικού Νόμου, σε περιοχές με ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον, μας δημιουργεί ερωτηματικά» αναφέρει η ανακοίνωση Τομέα και Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ επισημαίνει ότι: «Οι πιέσεις που δέχονται οι υπάλληλοι που ασκούν τα καθήκοντά τους, η απαξίωση του έργου των Δημόσιων Υπηρεσιών και του προσωπικού τους, ειδικά σε εκείνες τις περιπτώσεις που υπάρχει εποπτεία και έλεγχος, είναι γνωστές σε όλη την κοινωνία».

Ευθύνες καταλογίζονται κι εδώ στο ΥΠΠΟΑ αλλά και προσωπικά στην υπουργό, αφού όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Δυστυχώς ειδικά στην περίπτωση του υπουργείου Πολιτισμού, έχουμε γίνει μάρτυρες όχι μόνο της απαξίωσης του έργου των επιστημόνων που στελεχώνουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αλλά και της εμμονικής πολιτικής που υλοποιεί η κ. Μενδώνη, που κατ’ επανάληψη και έμπρακτα έχει αποδείξει, ότι προτεραιότητα είναι η υπεράσπιση ποικίλων οικονομικών και άλλων συμφερόντων εις βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς και των άξιων ανθρώπων που την υπηρετούν».

Όσο για την υπουργό, αφού εκφράζει τη θερμή συμπαράστασή της στον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό, ο οποίος έπεσε θύμα άνανδρης επίθεσης» δηλώνει ότι «το Υπουργείο : α) δεν ανέχεται καμία παραβατική συμπεριφορά από όπου κι αν προέρχεται σε βάρος υπαλλήλων του κατά την άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους και β) θα συνδράμει με κάθε πρόσφορο τρόπο, προκειμένου οι αρμόδιες Αρχές να διαλευκάνουν την συγκεκριμένη υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι».

Ανακοίνωση για το περιστατικό έβγαλε και ο Δήμαρχος Μυκόνου με ανάρτησή του στο Facebook, χαρακτηρίζοντας εγκληματική και ανοίκεια την επίθεση:

«Ο Δήμος Μυκόνου και η τοπική μας κοινωνία σέβεται, εμπιστεύεται και τιμά τους δημόσιους λειτουργούς του νησιού. Η εγκληματική και ανοίκεια επίθεση σε υπάλληλο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με τοπική αρμοδιότητα τη Μύκονο, μας έχει συγκλονίσει όλους. Ελληνική Αστυνομία και αρμόδιες αρχές της Δικαιοσύνης οφείλουν να λειτουργήσουν άμεσα, να συλλάβουν και να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους δράστες. Θερμές ευχές για ταχεία ανάρρωση», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΑ

Στοχεύουν έναν – μας βρίσκουν όλους και όλες απέναντι!

«Την Τρίτη 7/3 συνάδελφός μας αρχαιολόγος και μέλος του Συλλόγου έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, επιστρέφοντας από τη εργασία του, με σκοπό την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Ο συνάδελφος νοσηλεύεται με βαριά τραύματα. Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει αποφύγει τον κίνδυνο για μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του.

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το επαγγελματικό μαφιόζικο χτύπημα σχετίζεται άμεσα με υποθέσεις που χειρίζεται στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ήδη επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές, συνδέοντας τον ξυλοδαρμό με τις υποθέσεις αυτές και έχει καταθέσει στοιχεία.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η εφαρμογή των διατάξεων του Αρχαιολογικού Νόμου και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, που είναι το καθήκον όλων μας, πλήττει τα συμφέροντα όσων θέλουν να κερδοσκοπούν εις βάρος του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, οι οποίοι αντιδρούν με διάφορους τρόπους και πιέσεις.

Γνωρίζουμε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία, οι επιστήμονες που την υπηρετούν και οι διατάξεις που «ενοχλούν» βρίσκονται διαχρονικά στο στόχαστρο οικονομικών και πολιτικών παραγόντων. Έχουμε υποστεί τις άμεσες ή έμμεσες πιέσεις και συγκαλυμμένες απειλές για να μην κάνουμε με ευσυνειδησία τη δουλειά μας.

Εισπράττουμε τις επιπτώσεις του μνημονιακού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της απουσίας πολιτικής βούλησης ελέγχου στην κερδοσκοπική έκρηξη της οικοδομικής και κτηματικής αγοράς, του περιορισμού των δημοσίων υπηρεσιών προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων, που συγκροτούν την ουσία αυτού που παρουσιάζεται ως «ανάπτυξη».

Ηθικός αυτουργός σε όλα τα παραπάνω είναι, δυστυχώς, η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, που πρώτη έχει στοχοποιήσει με τις δηλώσεις και τη στάση της τους επιστήμονες και τους άλλους υπαλλήλους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, έχει λοιδορήσει το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα έναντι της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Μόλις τον περασμένο μήνα, άλλωστε, με το Ν. 5021/2023, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, εναρμονιζόμενη με τις πιέσεις οικονομικών παραγόντων των Κυκλάδων, νομοθέτησε για την αλλαγή της σύνθεσης ειδικά του Τοπικού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να μην αποτελείται κατά πλειοψηφία από αρχαιολόγους το Συμβούλιο που κρίνει θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων!

Δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν!

Αν το μήνυμα ήταν να φοβηθούμε, τότε σε λάθος αποδέκτη το απηύθυναν. Οι μαχόμενοι αρχαιολόγοι και συναφείς επιστημονικοί κλάδοι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τις αρχαιότητες ως δημόσιο αγαθό, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τον Αρχαιολογικό Νόμο.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απαιτεί:

  • Η αστυνομική και εισαγγελική έρευνα να επεκταθεί στις υποθέσεις που χειριζόταν ο συνάδελφος και να βρεθούν οι φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης καθώς και οι εντολείς τους.
  • Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να προβεί άμεσα σε δηλώσεις και ενέργειες που θα αποδεικνύουν ότι επιδιώκει να φτάσει η έρευνα στους πραγματικούς εντολείς της επίθεσης.
  • Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να καταδικάσει δημόσια τις πρακτικές άμεσου ή έμμεσου εκφοβισμού που ασκούνται στους αρχαιολόγους, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σε όλη τη χώρα.
  • Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι φορείς των επαγγελματιών να καταδικάσουν άμεσα και έμπρακτα τις ενέργειες άμεσου ή έμμεσου εκφοβισμού που υφίστανται οι αρχαιολόγοι.
  • Να σταματήσει τώρα η απαξίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Τη Δευτέρα 13/3/2023 στη 1 μ.μ. ο ΣΕΑ θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου για το θέμα και θα εξαγγείλει τις ενέργειες και τις δράσεις στις οποίες θα προβεί το σώμα των αρχαιολόγων, ενωμένο, απέναντι στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των επιθέσεων.

Τομέας και Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 

Με αισθήματα οργής και θλίψης πληροφορηθήκαμε, ότι αρχαιολόγος που υπηρετεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, επιστρέφοντας από την εργασία του έπεσε θύμα βίαιης επίθεσης. Αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής ενέργειας, από άγνωστους μέχρι στιγμής δράστες είναι το θύμα της επίθεσης να νοσηλεύεται με βαριές σωματικές βλάβες, χωρίς ευτυχώς να βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του.

Το εγκληματικό χτύπημα κατά αρχαιολόγου που στο πλαίσιο των υπηρεσιακών του καθηκόντων, πάλευε για την εφαρμογή των διατάξεων του Αρχαιολογικού Νόμου, σε περιοχές με ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον, μας δημιουργεί ερωτηματικά.

Οι πιέσεις που δέχονται οι υπάλληλοι που ασκούν τα καθήκοντά τους, η απαξίωση του έργου των Δημόσιων Υπηρεσιών και του προσωπικού τους, ειδικά σε εκείνες τις περιπτώσεις που υπάρχει εποπτεία και έλεγχος, είναι γνωστές σε όλη την κοινωνία.

Δυστυχώς ειδικά στην περίπτωση του υπουργείου πολιτισμού, έχουμε γίνει μάρτυρες όχι μόνο της απαξίωσης του έργου των επιστημόνων που στελεχώνουν την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αλλά και της εμμονικής πολιτικής που υλοποιεί η κ. Μενδώνη, που κατ’ επανάληψη και έμπρακτα έχει αποδείξει, ότι προτεραιότητα είναι η υπεράσπιση ποικίλων οικονομικών και άλλων συμφερόντων εις βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς και των άξιων ανθρώπων που την υπηρετούν.

Η σιωπή της κυβέρνησης και της κ. Μενδώνη από την Τρίτη το βράδυ που έγινε γνωστή η εγκληματική επίθεση είναι εκκωφαντική. Ακόμα περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς, ότι ειδικά για την περίπτωση των Κυκλάδων πρόσφατα νομοθετήθηκε με τον Ν5021/2023 η αλλαγή της σύνθεσης του Τοπικού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, ώστε η πλειοψηφία στο Συμβούλιο να μην απαρτίζεται πλέον από αρχαιολόγους.

Αυτονόητα θεωρούμε ότι η δικαστική έρευνα θα προχωρήσει ταχύτατα και σε βάθος και θα τιμωρηθούν όχι μόνο οι φυσικοί αυτουργοί της εγκληματικής ενέργειας, αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί.

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες από την υπουργό πολιτισμού για την προστασία των εργαζομένων αλλά και την άσκηση όλων των νόμιμων μέσων, όπως έχει υποχρέωση, ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση και να χυθεί άπλετο φως με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Θα βρισκόμαστε συνεχώς έμπρακτα δίπλα στο πλευρό του θύματος της εγκληματικής επίθεσης αλλά και δίπλα σε κάθε εργαζόμενο που με ευσυνειδησία και θάρρος υπερασπίζεται τα δημόσια πολιτιστικά αγαθά.

Λίνα Μενδώνη: Θερμή συμπαράσταση προς τον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει την θερμή της συμπαράσταση στον αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό, ο οποίος έπεσε θύμα άνανδρης επίθεσης και δηλώνει ότι το Υπουργείο : α) δεν ανέχεται καμία παραβατική συμπεριφορά από όπου κι αν προέρχεται σε βάρος υπαλλήλων του κατά την άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους και β) θα συνδράμει με κάθε πρόσφορο τρόπο, προκειμένου οι αρμόδιες Αρχές να διαλευκάνουν την συγκεκριμένη υπόθεση και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)