to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Μαδάει» λίγο λίγο η κυβερνητική πλειοψηφία

H πάλαι ποτέ ισχυρή τρικομματική των 179 βουλευτών έχει περιοριστεί σε μια κυβέρνηση των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων, που μετά κόπων και βασάνων συγκεντρώνει 153 έδρες. Μια ανασκόπηση των γεγονότων όπως την επιχείρησε η «Εφημερίδα των Συντακτών»


Η κυβέρνηση παρουσιάζει μια οριακή αντοχή ακροβατώντας συνεχώς επί ξυρού ακμής, κάνοντας πλέον την καθημερινή λειτουργία της επισφαλή

Του Χάρη Ιωάννου

Διαρκώς συρρικνούμενη βαίνει η παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς, όπως αποδεικνύουν και οι αριθμοί, η πάλαι ποτέ ισχυρή τρικομματική κυβέρνηση των 179 βουλευτών έχει περιοριστεί σε μια κυβέρνηση των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων, που μετά… κόπων και βασάνων συγκεντρώνει 153 έδρες.

6

Παρ’ όλο που τον Νοέμβριο του 2012 η κυβέρνηση Σαμαρά ψήφισε το σκληρότερο πακέτο μέτρων στη διάρκεια των 3,5 χρόνων του Μνημονίου (περίπου 20 δισ. περικοπών και φόρων), παρ’ όλο που έκλεισε με πραξικοπηματικό τρόπο την ΕΡΤ και προχωρά σε «τυφλές» απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς το παραμικρό σχέδιο για την επόμενη μέρα, εντούτοις εξακολουθεί να παρουσιάζει μια οριακή αντοχή, ακροβατώντας συνεχώς επί ξυρού ακμής.

Η εύκολη αρχή

Το 2014 όμως έχει να αντιμετωπίσει τουλάχιστον δύο εκλογικούς «σκοπέλους» που προμηνύονται οδυνηροί για την κυβέρνηση: τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές/δημοτικές εκλογές τον Μάιο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο και για εθνικές εκλογές σε περίπτωση «ατυχήματος».

Μετά τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές του 2012 (17 Ιουνίου) προέκυψε η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, με τη στήριξη, μέσω εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Η Ν.Δ. ξεκίνησε με 129 έδρες, το ΠΑΣΟΚ με 33 και η ΔΗΜΑΡ με 17, συγκεντρώνοντας 179 βουλευτές, αριθμός που τότε φάνταζε ικανός να οχυρώσει την πλειοψηφία ακόμη και σε περίπτωση αρκετών απωλειών.

Το πρώτο «κρούσμα» ήλθε λίγες εβδομάδες μετά, στις 3 Αυγούστου 2012, όταν ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Νίκος Νικολόπουλος διαγράφεται, «με εντολή Σαμαρά», από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., λόγω ενός… tweet όπου έκανε λόγο για «στρατηγικό αδιέξοδο» και για «όνειρο της επαναδιαπραγμάτευσης».

Είχε προηγηθεί στις αρχές Ιουλίου η παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας, ενώ είχε δημιουργήσει αίσθηση όταν, με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, είχε καταγγείλει ότι η συμβουλή του πρωθυπουργού για το πώς να διαπραγματευτεί με την τρόικα ήταν… «στα τέσσερα».

Το πιο βαρύ πλήγμα στην τρικομματική τότε κυβέρνηση ήλθε το φθινόπωρο του 2012 και ειδικά στις ψηφοφορίες για τα νέα μέτρα των 20 δισ. που αφορούν το διάστημα 2013-2016 και ήδη εφαρμόζονται. Τον Οκτώβριο ο Νίκος Σταυρογιάννης διεγράφη… προληπτικά από τη Ν.Δ., διότι εξέφρασε δημόσια την πρόθεσή του να καταψηφίσει τα μέτρα. Για τον ίδιο λόγο ακολούθησε και η ανεξαρτητοποίηση του Γιάννη Μιχελογιαννάκη από τη ΔΗΜΑΡ, ο οποίος από τον Ιούλιο του 2013 είναι και τυπικά μέλος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

7

Λίγο πριν από τις ψηφοφορίες του Νοεμβρίου ανεξαρτητοποιήθηκε και ο Μιχάλης Κασσής (ΠΑΣΟΚ), ενώ στην κρίσιμη ψηφοφορία της 8ης Νοεμβρίου ακολουθεί κοινοβουλευτικός… Αρμαγεδδών, λόγω καταψήφισης των μνημονιακών μέτρων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος διαγράφει πέντε βουλευτές του Κινήματος: Κώστα Σκανδαλίδη, Αντζελα Γκερέκου, Μάρκο Μπόλαρη, Γιάννη Κουτσούκο, Θόδωρο Παραστατίδη. Από τη Ν.Δ. διαγράφεται ο Γιώργος Κασαπίδης, ενώ ο Μίμης Ανδρουλάκης στέλνει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη, με την οποία δηλώνει ότι παραμένει «πολιτικά αυτόνομος αλλά κοινοβουλευτικά ανεξάρτητος».

Στην επόμενη ψηφοφορία λίγες ημέρες αργότερα (12 Νοεμβρίου), αυτή τη φορά για τον προϋπολογισμό, διαγράφεται και ο βουλευτής Λευκάδας Θεόδωρος Σολδάτος.

Το θυελλώδες κλίμα που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ οδηγεί στις αρχές Δεκεμβρίου στη διαγραφή και του… παρ’ ολίγον αντιπροέδρου του Κινήματος, Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος ιδρύει αργότερα τον δικό του φορέα (Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα) και σήμερα συνεργάζεται εντός και εκτός Βουλής με τη ΔΗΜΑΡ.

Προληπτικές διαγραφές

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα μέσα στο πρώτο εξάμηνο της θητείας της, η τρικομματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία να μειωθεί από τους 179 στους 166 βουλευτές.

Τον Ιανουάριο του 2013 ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, διαγράφει… προληπτικά τους βουλευτές Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά, επειδή εκδήλωσαν… πρόθεση υπερψήφισης της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ να συμπεριληφθεί, εκτός του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αλλωστε σε εκείνη την ψηφοφορία (17 Ιανουαρίου), ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εισέπραξε ένα ηχηρό μήνυμα δυσαρέσκειας, ακόμη και από βουλευτές που στήριζαν την κυβέρνηση. Υπέρ της παραπομπής του είχαν ψηφίσει 124 βουλευτές, άλλοι 71 είχαν ψηφίσει «λευκό» και 2 «παρών». Η αποστροφή του στην Ολομέλεια ότι εκτός από τη λίστα Λαγκάρντ έχει στην κατοχή του και «τα αμυντικά σχέδια της χώρας» από τη θητεία του στο υπουργείο Αμυνας θα συζητείται για πολύ καιρό μετά στη Βουλή και τα ΜΜΕ.

Στις 10 Ιανουαρίου τον δρόμο του Ανδρέα Λοβέρδου ακολουθεί και ο βουλευτής Δράμας Χρήστος Αηδόνης, ανεξαρτητοποιούμενος από το ΠΑΣΟΚ και προσχωρώντας στην κίνηση «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα».

Τον Φεβρουάριο, και ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία έχει μειωθεί στους 163, έρχεται η πρώτη μεταβολή προς τα… πάνω. Οι Κ. Σκανδαλίδης, Α. Γκερέκου, Μ. Κασσής και Γ. Κουτσούκος επανεντάσσονται στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Η μεγαλύτερη κυβερνητική κρίση έρχεται τον Ιούνιο του 2013, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά αποφασίζει να βάλει «λουκέτο» στην κρατική τηλεόραση (ΕΡΤ), με πρόσχημα τη μνημονιακή δέσμευση για 2.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος Ιουνίου. Ακολουθεί θύελλα πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα η ΕΡΤ να μετατραπεί σε αφορμή για να αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.

Στη Βουλή, η δικομματική, πλέον, κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ αριθμεί 153 βουλευτές και οι Αντ. Σαμαράς και Ευάγγ. Βενιζέλος αναζητούν «εφεδρείες».

Τον Ιούλιο επανεντάσσονται στη Ν.Δ. τόσο ο διαγραφείς Θ. Σολδάτος όσο και ο πρώην γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος, ο οποίος είχε αποχωρήσει μερικούς μήνες νωρίτερα από τους ΑΝ.ΕΛΛ., επισήμως λόγω διαφωνίας του με μια μελλοντική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα τελευταία πλήγματα

Το επόμενο πλήγμα στην κυβερνητική πλειοψηφία των 155 έρχεται τον Νοέμβριο του 2013, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Η βουλευτής Πέλλας του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη είναι η μόνη από τη συμπολίτευση που ψηφίζει υπέρ της πρότασης και διαγράφεται αμέσως από την Κ.Ο. του κόμματός της. Χαρακτηριστικά του πανικού και της αμηχανίας των κυβερνητικών εταίρων και δη του ΠΑΣΟΚ ήταν οι ανοίκειες επιθέσεις σεξιστικού περιεχομένου εις βάρος της κ. Τζάκρη ακόμη και από συναδέλφους της βουλευτές του Κινήματος.

Η χρονιά έκλεισε με την πιο ηχηρή αποχώρηση –μέχρι στιγμής– από τη Νέα Δημοκρατία, αυτή του πρώην προέδρου της Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος καταψήφισε τον νέο φόρο ακινήτων, δηλαδή τη μονιμοποίηση του έκτακτου χαρατσιού που εισήγαγε ως υπουργός Οικονομικών ο Ευάγγ. Βενιζέλος το 2011. Ηδη από τον Σεπτέμβριο ο κ. Πολύδωρας, με συνεχείς ερωτήσεις του στη Βουλή, είχε εξαπολύσει τροχιοδεικτικές βολές προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη φορολογία των ακινήτων, ενώ, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους «γαλάζιους αντάρτες» που τελικά ψήφισαν «ναι σε όλα», ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής έμεινε πιστός στη στάση του μέχρι το τέλος.

Εκτός από τις διαγραφές, στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας έχουν συμβεί και δύο αντικαταστάσεις βουλευτών. Η πρώτη, τον Μάρτιο του 2013, όταν ξαφνικά έφυγε από τη ζωή ο β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος, στη θέση του οποίου ορκίστηκε η σημερινή υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή.

Στις 11 Δεκεμβρίου παραιτήθηκε ο βουλευτής Καρδίτσας της Ν.Δ. Παύλος Σιούφας, επικαλούμενος λόγους υγείας, και στη θέση του ορκίστηκε ο πρώτος επιλαχών και γιος πρώην υπουργού της Ν.Δ., Γιώργος Αναγνωστόπουλος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)