to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:16 | 23.10.2019

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Μ. Ζορμπά: «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια» και στον Πολιτισμό

Η φιλοσοφία της κυβέρνησης ΝΔ και του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως την περιγράφει η Μυρσίνη Ζορμπά, με αφορμή την έφοδο αστυνομικών σε κινηματογραφικές αίθουσες που πρόβαλαν το JOKER.


Νεοφιλελεύθερος εκμοντερνισμός μαζί με αρχαιολαγνεία και στο βάθος το δόγμα «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια». Η φιλοσοφία της κυβέρνησης ΝΔ και του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως την περιγράφει η Μυρσίνη Ζορμπά, με αφορμή την έφοδο αστυνομικών σε κινηματογραφικές αίθουσες που πρόβαλαν το JOKER. Η πρώην υπουργός Πολιτισμού μίλησε χθες στην εκπομπή «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο και στην Τζούλυ Τσίγκα.

Αυτό που συνέβη ανασύρει μνήμες δικτατορίας, νόμων όπως αυτός για τον τεντιμποϊσμό. Μετά την γενική κατακραυγή είδαμε από τα κυβερνητικά στελέχη διαγωνισμό καλής θέλησης, ενώ ο υπουργός ΠροΠο, Μ. Χρυσοχοϊδης, προσπαθώντας να αποσείσει από πάνω του την ευθύνη της ανάμειξης σ’ αυτήν την υπόθεση, έγραψε δημόσια ότι θα πάει με τον 15χρονο γιο του να δουν την ταινία. Κι εδώ, βέβαια, έχουμε μια αντίφαση, έναν υπουργό που παραβιάζει τον νόμο…

Νόμοι που προστατεύουν την ανηλικότητα, τον ψυχικό κόσμο των παιδιών υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο έχουμε ένα ολόκληρο ψηφιακό περιβάλλον και, φυσικά, την τηλεόραση όπου ενώ οι ταινίες έχουν την σήμανση καταλληλότητας ανά ηλικία, βλέπουμε ανήλικα μοντέλα – είδαμε πρόσφατα μία 16χρονη – παιδιά τραγουδιστές και παιδιά μάγειρες. Υπάρχει λοιπόν μια μεγάλη συζήτηση που πρέπει να γίνει με τους ειδικούς.

Η σήμανση καταλληλότητας των ταινιών είναι ένα ξεπερασμένο ζήτημα, αλλά αναγκαίο. Εδώ στην Ελλάδα όπως και στις ΗΠΑ, η ταινία κρίθηκε κατάλληλη για νέους άνω των 18 ετών, σε άλλες χώρες, όμως, υπήρξε μεγάλη ποικιλία στην ηλικιακή διάκριση.

Οι επιτροπές του ΥΠΠΟ λειτουργούν βάσει ενός κακού νόμου, ο οποίος όμως είχε τροποποιηθεί το 2010 από τον Π. Γερουλάνο. Ο νόμος Γερουλάνου είναι ικανοποιητικός. Φυσικά μέχρι σήμερα δεν υπήρχε και κρούσμα ενεργοποίησής του. Όσο για το ποιος έδωσε την εντολή της αστυνομικής επέμβασης στις κινηματογραφικές αίθουσες θα το δούμε με το πόρισμα της ΕΔΕ, αν αυτό δημοσιοποιηθεί.

Στη συγκεκριμένη ταινία, ο πρωταγωνιστής είναι ένας εγκαταλελειμμένος από κάθε κοινωνική και κρατική φροντίδα άνθρωπος που βγαίνει από τα όριά του, ένα θέμα που μας αγγίζει όλους, όπως και το κατά πόσο η αδικία μπορεί να γίνει οδηγός βίαιης συμπεριφοράς. Κι όλα αυτά μέσα από ένα κόμικ, μιλώντας έτσι στους νέους ανθρώπους. 

Με την κυβέρνηση της ΝΔ υπάρχει ένα κλίμα, εμφανές και στο ΥΠΠΟ. Κλίμα πειθάρχησης που εκφράστηκε και με την εσωτερική εγκύκλιο ότι οι υπάλληλοι δεν επιτρέπεται να δημοσιεύουν απόψεις τους. Στη Ρόδο, «ξηλώθηκε» αφίσα της διοργάνωσης του Φεστιβάλ (με τη συμμετοχή πολλών θιάσων) γιατί είχε φόντο ένα ζώο με δύο κέρατα και κρίθηκε ότι αυτό το σήμα δε συνάδει με το εθνόσημο! Υπάρχει δηλαδή ένα κλίμα που διαμορφώνεται συνολικά. Κάπως έτσι, στην περίπτωση του JOKER ίσως βρέθηκαν και κάποιοι υπάλληλοι με υπερβάλλοντα ζήλο.

Γεμίσαμε εθνικές επετείους. Εκτός από τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, μπήκε και η επέτειος της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, της μάχης των Θερμοπυλών κλπ. Μια προσπάθεια νεοφιλελεύθερου εκμοντερνισμού μαζί με αρχαιολαγνεία και φυσικά το δόγμα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)