to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:08 | 11.10.2018

Πολιτισμός

Μ. Ζορμπά: Οι ευθύνες όσων χειρίζονται τον λόγο και τον διαδίδουν, εξίσου μεγάλες με εκείνων που χαράζουν πολιτική

Στην κεντρική θεματική της φετινής επίσημης εκπροσώπησης της Ελλάδας στην 70η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, που είναι η μετανάστευση και το προσφυγικό, αναφέρθηκε σε μήνυμα που έστειλε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Ελληνικού Περιπτέρου.


«Το βιβλίο και οι μετανάστες φαίνονται καταρχήν σαν δύο ξένοι ασύμπτωτοι κόσμοι σε μια διεθνή έκθεση βιβλίου στη σημερινή συγκυρία της μετανάστευσης στην Ευρώπη. Τι δουλειά έχουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες σε έναν χώρο στον οποίο δεν ανήκουν γλωσσικά και πολιτισμικά; Επιπλέον, το μεταναστευτικό είναι ένα από τα κατεξοχήν πολιτικά ζητήματα που προκαλούν φοβίες για τη διακινδύνευση και νόθευση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, την ‘’υπεράσπισή'' του απέναντι στους ξένους, τους διαφορετικούς» τόνισε η κ. Ζορμπά στον χαιρετισμό της.

«Σε μια εποχή που η ακροδεξιά φαίνεται να ενδυναμώνεται σε όλη την Ευρώπη που στο όνομα της ασφάλειας απέναντι στον ''ξένο'' ενεργοποιούνται τα πιο αντιδραστικά αντανακλαστικά των κοινωνιών μας, που ξανα-ανεχόμαστε δίπλα μας στρατόπεδα συγκέντρωσης» τόνισε στο μήνυμά της η κ. Ζορμπά «δεν είναι δυνατόν να μένουμε αμέτοχοι παρατηρητές ούτε να επικαλούμαστε το άλλοθι της άγνοιας ή της αθωότητας. Το ζήτημα είναι πώς θα εφαρμόσουμε πιο τολμηρές πολιτικές, στην κατεύθυνση της συμπερίληψης και της εμβάθυνσης της δημοκρατίας. Θα είναι μια ανάσα τόσο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, όσο και για τις σε μεγάλο βαθμό γερασμένες δημοκρατίες μας». Τέλος, «ποιο ρόλο μπορούν να παίξουν συγγραφείς και εκδότες, λογοτέχνες, ιστορικοί και κοινωνικοί επιστήμονες, στην επικοινωνία με το κοινό, στη δημιουργία αναγνωστικών κοινοτήτων, στην ανάδυση και έκφραση ιδεών και συναισθημάτων, τα οποία θα δημιουργήσουν μια Ευρώπη που θα στοχαστεί πάνω στη μεταναστευτική εμπειρία ως μια καινούργια πρόκληση στην οποία πρέπει να απαντήσει με υπευθυνότητα, διορατικότητα και δημοκρατική ευθυκρισία; Οι ευθύνες όλων μας, και κυρίως όσων χειρίζονται τον λόγο και τον διαδίδουν είναι εξίσου μεγάλες με εκείνων που χαράζουν πολιτική, γιατί δημιουργούν την ατμόσφαιρα που μπορεί να ευνοήσει την αλληλεγγύη και τη συμβίωση ή τη δυσανεξία και το μίσος. Είναι κρίσιμο να θυμόμαστε ποιο είναι πραγματικά το διακύβευμα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)