to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:44 | 29.07.2021

Πολιτική

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Πολύ μεγάλο το κόστος μετάβασης για το νέο ασφαλιστικό

Απομονωμένη η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή στο σχέδιο νόμου για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην Επικουρική Ασφάλιση.


Σημεία ομιλίας της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, στην κατ’ άρθρο συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις»

Απομονωμένη η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή στο σχέδιο νόμου για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην Επικουρική Ασφάλιση. Όπως και με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι αντίθετα και καταψηφίζουν. Αντίθεση στο σχέδιο νόμου εξέφρασε και οι πλειονότητα των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων στην ακρόαση τους. Απομονωμένη θα διαπιστώσει η κυβέρνηση ότι είναι και στην κοινωνία.

Βιωσιμότητα και κόστος μετάβασης. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει τι άλλαξε από πέρυσι και την αναλογιστική μελέτη που κατέθεσε ο προηγούμενος υπουργός, ο  κ. Βρούτσης, η οποία έκρινε ότι το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, κύριας και επικουρικής, έχει βιωσιμότητα έως το 2070. Είναι προφανές ότι αποτελεί καθαρή νεοφιλελεύθερη επιλογή η αλλαγή που προωθείται υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων και εις βάρος των ασφαλισμένων .

Το κόστος μετάβασης είναι μεγάλο, η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι είναι 56 δις, και με τις εγγυήσεις ξεπερνά τα 70 δις, όπως η Εθνική Αναλογιστική Αρχή αναφέρει. Οι προβλέψεις κάλυψης του κόστους από την ανάπτυξη είναι μείγμα ευσεβών πόθων και δημιουργικής λογιστικής. Εξάλλου, αποτελεί υποκρισία της κυβέρνησης να κάνει αυτές τις προβλέψεις όταν με τις πολιτικές της μειώνει τους μισθούς και απορρυθμίζει την εργασία, με αρνητικές συνέπειες και στις ασφαλιστικές εισφορές. Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάκαμψη και ανάπτυξη χωρίς στήριξη των εργαζομένων, των μισθών τους και του Κοινωνικού Κράτους.

Στην πραγματικότητα, η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα δημιουργηθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό προκαλεί μία βίαιη αντίστροφη αναδιανομή εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, συνταξιούχων, ασφαλισμένων και συνολικά των φορολογουμένων και προς όφελος των ισχυρών ασφαλιστικών συμφερόντων. Πρώτα θύματα οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι πιο αδύναμοι, καθώς μετά την κατάργηση της 13ης σύνταξης που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση της ΝΔ, τώρα καταργεί η κυβέρνηση και το κοινωνικό μέρισμα του 0,5% του ΑΕΠ που θέσπισε το 2020 για κοινωνικές πολιτικές. Από εκεί ξεκινάτε για να χρηματοδοτήσετε το κόστος μετάβασης των πρώτων χρόνων και τη συγκρότηση και λειτουργία του νέου Ταμείου και τις υψηλές αποδοχές της διοίκησής του.

Τίθεται όμως και ένα επιπλέον σοβαρό θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης, καθώς για τη βιωσιμότητα και την επάρκεια του ασφαλιστικού συστήματος ο κ. Βρούτσης τον Φεβρουάριο του 2020 κατέθεσε επίσης τη «Μελέτη Επάρκειας Συντάξεων» που είχε συντάξει ο κ. Τσακλόγλου με την ιδιότητα του καθηγητή, με σαφή αναφορά στα συμπεράσματα στη σημασία της πρόβλεψης του 0,5% του ΑΕΠ για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, πόρους που σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ τους στερεί για να καλύψει τις χρηματοδοτικές συνέπειες των νεοφιλελεύθερων επιλογών της.

Η κυβέρνηση  του ΣΥΡΙΖΑ ρύθμισε το χρέος και έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ με αυτήν την αντιμεταρρύθμιση εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος από το 2040 κατά 46% και υποθηκεύει το μέλλον της νέας γενιάς και της χώρας!

Νέοι ασφαλισμένοι. Οι εισφορές τους γίνονται αντικείμενο χρηματιστηριακού τζόγου, ρίσκου και κερδοσκοπίας. Στο σχέδιο νόμου αναφέρεται ότι οι εισφορές τους θα επενδύονται σε παράγωγα, ενώ είναι νωπές οι μνήμες του σκανδάλου των δομημένων ομολόγων, χωρίς να αποκλείονται και οι μη ρυθμισμένες αγορές.

Ταυτόχρονα, είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να λάβουν τελικά οι νέοι ασφαλισμένοι μειωμένη επικουρική σύνταξη σε σχέση με τις σημερινές επικουρικές. Στο σχέδιο νόμου η μόνη εγγύηση που προβλέπεται αφορά στο ύψος των  εισφορών και τον πληθωρισμό. Όμως, η κυβέρνηση αποκρύπτει ότι το ύψος της σύνταξης θα καθοριστεί και από μια σειρά συντελεστές, όπως το προσδόκιμο ζωής. Ήταν αποκαλυπτική η ενημέρωση στην ακρόαση των φορέων από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή που αναφέρθηκε στην αναμενόμενη σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια είτε μία μείωση της τάξης του 35% σε σχέση με τις σημερινές επικουρικές συντάξεις, είτε αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 74 έτη. Επιπλέον, οι νέοι ασφαλισμένοι καταδικάζονται να πληρώνουν διπλά, εισφορές και μέσω της φορολογίας εξαιτίας του χρηματοδοτικού κενού.

Το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης - ΤΕΚΑ

Δεν υπάρχει τριμερής εκπροσώπηση, χωρίς πρόβλεψη λογοδοσίας και συμμετοχής των εκπροσώπων των ασφαλισμένων. Πρόβλεψη ασυλίας της διοίκησης, μεγάλος αριθμός προσλήψεων και υψηλά λειτουργικά έξοδα.

Τελικά, τους κινδύνους από τη διαχείριση των εισφορών των ασφαλισμένων και των αποθεματικών, καθώς και της ενδεχόμενης  απώλειας πόρων, δεν τους αναλαμβάνει ούτε η διοίκηση του ΤΕΚΑ ούτε οι ιδιώτες διαχειριστές, αλλά οι ίδιοι οι συνταξιούχοι, οι ασφαλισμένοι και οι φορολογούμενοι!

Είμαστε αντίθετοι, ζητούμε να αποσυρθεί και καταψηφίζουμε αυτό το σχέδιο νόμου, που υπονομεύει το δημόσιο διανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, καταλύει την αλληλεγγύη των γενεών και καταδικάζει σε επισφάλεια τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους και, τελικά, υποθηκεύει το μέλλον της νέας γενιάς και της χώρας!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)