to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:48 | 16.11.2020

Πολιτική

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Οι κυβερνητικές επιλογές οδηγούν σε αποδυνάμωση και σε ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ

Αναπάντητα παρέμειναν τα ερωτήματα που έθεσε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση σχετικά με τις δυσμενείς προοπτικές του ΟΑΕΔ εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών, κατά τη σημερινή συζήτηση της κοινοβουλευτικής ερώτησης στη Βουλή


Η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατά την πρωτολογία της σημείωσε τα εξής:

«Στις 9 Οκτωβρίου 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σας απευθύναμε ερώτημα όσον αφορά τις προοπτικές του ΟΑΕΔ, που δυστυχώς διαγράφονται δυσμενείς και επισφαλείς εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής, υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης που θα έπρεπε να στηριχθεί τόσο η λειτουργία του όσο και τα πολύτιμα προγράμματα και οι κοινωνικές του δράσεις.

Σύμφωνα με την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη και με το σχέδιο νόμου που έχετε θέσει και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, προτείνετε τη μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων.  Έρχεται σε συνέχεια μιας μείωσης που προϋπήρξε τον Ιούνιο κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες και που εξ ολοκλήρου θα μειώσει τα έσοδα του ΟΑΕΔ, που αυτή τη στιγμή υπολογίζεται και συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης του Ιουνίου, η καινούρια μείωση που προτείνετε θα έχει μια μείωση της τάξης του 1,2 δις από τα έσοδα του ΟΑΕΔ, αφήνοντας τα διαθέσιμα σε ετήσια βάση, περίπου στα 700 εκατ., τη στιγμή που υπάρχει και η υποχρέωση εκ του νόμου το 30% να αποδίδεται στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

Πώς σκοπεύετε ως κυβέρνηση να αναπληρώσετε αυτό το τεράστιο κενό στα έσοδα του ΟΑΕΔ, το οποίο θα κοστίσει στους δικαιούχους του τα πολύ σημαντικά προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης; Ποιο είναι τελικά το σχέδιο όσον αφορά τον ΟΑΕΔ και την προοπτική του, γιατί δυστυχώς διαβάσαμε στο σχέδιο Πισσαρίδη ότι υπάρχει μια απαξίωση του ΟΑΕΔ και μια τάση για ιδιωτικοποίηση τόσο της συμβουλευτικής, όσο και των προγραμμάτων κατάρτισης;».

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου ξεκίνησε την δευτερολογία της επισημαίνοντας στον κ. Βρούτση ότι στην συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία, οφείλει ως υπουργός να δώσει απαντήσεις στην αντιπολίτευση και όχι το αντίστροφο.

Επιπλέον τόνισε ότι λόγω της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ από το ’15 έως το ’19 έπεσε 10 μονάδες η ανεργία και από το 27% που την παρέδωσε η ΝΔ το 2015 την παρέλαβε το 2019 στις 17 μονάδες.

Οι επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ την περίοδο της πανδημίας είναι η επιδότηση της ανεργίας και όχι η στήριξη της εργασίας, των θέσεων εργασίας, των μισθών και της ζήτησης

Ο κ. Βρούτσης έκανε εκτενή παρελθοντολογία αλλά απέφυγε να απαντήσει στα κρίσιμα θέματα

-Εκ του νόμου ο ΟΑΕΔ μπορεί να επιχορηγηθεί μόνο για τη χρηματοδότηση του επιδόματος ανεργίας. Το ερώτημα λοιπόν παραμένει, πως θα αναπληρωθεί η μείωση των εσόδων και τα προγράμματα της απασχόλησης, της κατάρτισης και άλλες πολύτιμες κοινωνικές δράσεις.

-Στο σ/ν που ήρθε σε διαβούλευση αναφέρεται ότι είναι ένα προσωρινό μέτρο που αφορά την πανδημία μόνο για το 2021. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε εξ αρχής να παρθούν εμπροσθοβαρή μέτρα προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρήσεις με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις και να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Αφού λοιπόν μιλάμε για μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας υπήρχε και αυτός ο δρόμος.

-Το μέτρο αυτό σύμφωνα με υπολογισμούς θα έχει πάρα πολύ μικρό όφελος για τους εργαζόμενους. Για το 50% των εργαζομένων που έχουν μισθό περίπου 500 ευρώ η αύξηση θα είναι 6 ευρώ το μήνα, πολύ μικρό όφελος για το κόστος που θα επιφέρει αυτή η πολιτική.

- Το ερώτημα παραμένει τόνισε η κ. Ξενογιαννακοποόυλου, «είναι στη λογική σας να στηρίξετε την ύπαρξη ενός δημόσιου οργανισμού για τη άσκηση δημόσιας πολιτικής αντιμετώπισης της ανεργίας και στήριξης της απασχόλησης ή θέλετε να κάνετε μοντέλο ΣΕΠΕ και να αποδυναμώσετε σταδιακά  τη λειτουργία του ΟΑΕΔ και να καταλήξει ένας απλός δημόσιος φορέας μεταβίβασης χρηματοδοτήσεων στον ιδιωτικό τομέα; Περί αυτού πρόκειται, ιδιωτικοποίηση των συμβουλευτικών υπηρεσιών και ιδιωτικοποίηση της κατάρτισης. Εφόσον δεν απαντάτε σαφώς πως θα αναπληρωθεί το κενό που δημιουργείται με τη ρύθμιση που προτείνετε και εμείς εύλογα θεωρούμε ότι αυτή είναι η στόχευση σας, η αποδυνάμωση και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)