to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:20 | 20.01.2022

Πολιτική

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Οι αντεργατικές ρυθμίσεις Χατζηδάκη, η μείωση αποδοχών και οι απλήρωτες ώρες εργασίας πλήττουν την ελληνική οικογένεια

«Ο υπουργός και η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρούν ότι είμαστε υπό κανονικές συνθήκες; Θεωρούν ότι η συνθήκη της πανδημίας δύο χρόνια, η τεράστια έξαρση θετικότητας με covid-19 στους μαθητές, η ανάγκη των γονέων να περιθάλψουν τα παιδιά τους, βασικές κοινωνικές και οικογενειακές ανάγκες καλύπτονται ως να είμαστε σε κανονικές συνθήκες με πάγιες διατάξεις αναρρωτικών αδειών;», επισημαίνει σε δήλωσή της η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Στον υπ. Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, απάντησε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, σχετικά με την τροπολογία για την άδεια ειδικού σκοπού στους εργαζομένους γονείς. Συγκεκριμένα, ανέφερε:  

Στις 10 Ιανουαρίου οι κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία παρά τους κινδύνους και την έξαρση της πανδημίας, χωρίς νέα μέτρα και τα αναγκαία πρωτόκολλα. Σε αυτές τις δέκα μέρες που έχουν μεσολαβήσει μέχρι σήμερα είχαμε 40.000 κρούσματα μαθητών με covid-19 και ένα στα τέσσερα κρούσματα που καταγράφονται να είναι παιδί.

Από την πρώτη στιγμή επιμείναμε και εγκαλέσαμε την κυβέρνηση ότι εφόσον κρατά ανοικτά τα σχολεία πρέπει να φέρει μία διάταξη, προκειμένου οι εργαζόμενοι γονείς των παιδιών που βρίσκονται θετικά να μπορούν να καθίσουν στο σπίτι με το παιδιά τους. Μιλάμε για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας και της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Καμία αντίδραση από την κυβέρνηση, επί δέκα μέρες. Επί δέκα μέρες και για χιλιάδες παιδιά που νοσούν αναγκάστηκαν οι γονείς να χρησιμοποιήσουν την τακτική τους άδεια, και αν μπόρεσαν να την πάρουν, με ό,τι αυτό σημαίνει κοινωνικά και υγειονομικά.

Σήμερα ο κ. Χατζηδάκης έφερε αυτήν την απαράδεκτη τροπολογία. Μας είπε μάλιστα ότι την φέρνει κατά τις πάγιες διατάξεις, όπως δηλαδή υπό κανονικές συνθήκες, κάνοντας μία αναλογική εφαρμογή των διατάξεων περί αναρρωτικών αδειών, και στην ουσία τιμωρεί τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα να χάσουν δύο μεροκάματα και μία μέρα από την τακτική τους άδεια. Φυσικά ξεσηκώθηκαν οι πάντες, υπήρξε σφοδρή αντίδραση, και ο υπουργός μας ζήτησε και τα ρέστα.

Τίθενται τα εξής κρίσιμα ζητήματα: Ο υπουργός και η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρούν ότι είμαστε υπό κανονικές συνθήκες; Θεωρούν ότι η συνθήκη της πανδημίας δύο χρόνια, η τεράστια έξαρση θετικότητας με covid-19 στους μαθητές, η ανάγκη των γονέων να περιθάλψουν τα παιδιά τους, βασικές κοινωνικές και οικογενειακές ανάγκες καλύπτονται ως να είμαστε σε κανονικές συνθήκες με πάγιες διατάξεις αναρρωτικών αδειών;

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μία κυβέρνηση εκτός τόπου και χρόνου, η οποία σε άλλες περιπτώσεις ξέρει πολύ καλά να νομοθετεί για έκτακτη περίσταση όταν αφορά σωρεία απευθείας αναθέσεων και διατάξεων που απορρυθμίζουν την αγορά εργασίας. Τότε ξέρει ο κ. Χατζηδάκης να φέρνει διατάξεις με πρόσχημα την πανδημία, στη λογική της ανοσίας της αγέλης και στην πανδημία, την οικονομία και την κοινωνία. Η κυβέρνηση δείχνει και σε αυτό το θέμα το αντικοινωνικό της πρόσωπο.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει αυτήν την τροπολογία, όπως και τη τροπολογία του κ. Βορίδη για τους εργαζόμενους γονείς στο δημόσιο τομέα. Να αποδεχθεί την τροπολογία που καταθέσαμε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία που προβλέπει το αυτονόητο, ότι οι εργαζόμενοι γονείς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για την περίοδο που τα παιδιά τους νοσούν να έχουν τη δυνατότητα να μένουν μαζί τους στο σπίτι, χωρίς να τιμωρούνται, χωρίς κόστος στο μισθό τους και στην τακτική τους άδεια, που ήδη έχουν χρησιμοποιήσει το δεκαήμερο που πέρασε, ώστε να μπορούν να περιθάλψουν τα παιδιά τους. Πρέπει να κατανοήσουμε τι σημαίνει η τροπολογία Χατζηδάκη για τους εργαζόμενους, που την περίοδο των Χριστουγέννων χρειάστηκε να πληρώσουν πολλά μοριακά και ράπιντ τεστ, σε μία περίοδο που η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και η πλήρης απραξία της κυβέρνησης, η πλήρης άρνηση ουσιαστικής αύξησης του κατώτατου μισθού έχουν οδηγήσει, με χθεσινά στοιχεία του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, σε μείωση 14% της αγοραστικής δύναμης του μέσου μισθού. Οι δε εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες.

Το δεύτερο σκέλος της τροπολογίας Χατζηδάκη είναι επικοινωνιακό, έρχεται να καλύψει διαδικαστικά τις προσδοκίες και τις ελπίδες που προσπάθησε να καλλιεργήσει ο κ. Μητσοτάκης για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο.

Ένας δρόμος υπάρχει, αύξηση εδώ και τώρα του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και μια δέσμη μέτρων στήριξης της εργασίας.

Με τις αντεργατικές ρυθμίσεις Χατζηδάκη, τη μείωση αποδοχών, τις απλήρωτες ώρες εργασίας, και την κατάλυση του ωραρίου, δεν μπορεί να να σταθεί η μέση ελληνική οικογένεια και οι εργαζόμενοι. Είναι ντροπή και μόνο που φέρατε αυτήν την τροπολογία στη Βουλή!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)