to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:00 | 11.06.2021

Πολιτική

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Ο κόσμος της εργασίας καταψηφίζει τις αντεργατικές και αυταρχικές ρυθμίσεις (βίντεο)

« Χθες, οι απεργιακές κινητοποιήσεις, η μαζική συμμετοχή εργαζομένων, στην Αθήνα, στον Πειραιά, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, έδειξαν πραγματικά πώς αισθάνεται ο κόσμος της εργασίας απέναντι σε αυτό το αντεργατικό, αυταρχικό και αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο»


Σημεία ομιλίας της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Εισηγήτριας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, σχετικά με το εργασιακό νομοσχέδιο, ​στη κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου:

- Χθες, οι απεργιακές κινητοποιήσεις, η μαζική συμμετοχή εργαζομένων, στην Αθήνα, στον Πειραιά, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, έδειξαν πραγματικά πώς αισθάνεται ο κόσμος της εργασίας απέναντι σε αυτό το αντεργατικό, αυταρχικό και αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο. Χθες, οι εργαζόμενοι, έμπρακτα, με τη μαζική, συνειδητή και αποφασιστική συμμετοχή τους, μάλιστα τόσο μαζική έχουμε να δούμε 10 χρόνια για εργασιακά θέματα, είπαν ένα βροντερό όχι:

·        στην κατάλυση του 8ωρου, στην επιβολή της 10ωρης εργασίας με ατομική σύμβαση και με μείωση αποδοχών.

·        στον πολλαπλασιασμό των φθηνών υπερωριών και στην υπερεντατικοποίηση της εργασίας.

·        στις ανεξέλεγκτες απολύσεις, που εισάγει και επιβάλει αυτό το νομοσχέδιο.

·        στην περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας, ακόμα και της μερικής απασχόλησης, μέσα από την επιβολή του σπαστού ωραρίου

·        στην κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, στον περιορισμό των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων και στην πλήρη αποδυνάμωση της ελεύθερης διεκδίκησης των δικαιωμάτων της εργασίας και του συνδικαλισμού.


- κ. Υπουργέ, είστε απομονωμένος, εσείς και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και μέσα στη Βουλή – αυτό αποδείχθηκε όλες αυτές τις μέρες και φυσικά θα επιβεβαιωθεί και στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα – αλλά και στην κοινωνία. Ο ελληνικός λαός, ο κόσμος της εργασίας καταψηφίζει στη συνείδησή του και απορρίπτει αυτές τις αντεργατικές και αυταρχικές ρυθμίσεις.

- Τώρα που ολοκληρώνεται η συζήτηση, με τη β’ ανάγνωση στις επιτροπές, ας πούμε μερικές αλήθειες:


1. Οι διεθνείς συμβάσεις και η Οδηγία είναι η βιτρίνα. Δεν εξισορροπούν και δεν δίνουν άλλοθι στη διάλυση των εργασιακών σχέδεων και δικαιωμάτων. Αντίθετα, οι υπόλοιπες αντεργατικές διατάξεις εξασθενούν την εφαρμογή τους.

Επιλέξατε, με όρους καθαρά επικοινωνιακούς, να συνδυάσετε αυτό το νομοθετικό έκτρωμα εναντίον της εργασίας με δύο διεθνείς συμβάσεις και μία ευρωπαϊκή οδηγία, προκειμένου να μπορείτε να ισοσκελίσετε τις εντυπώσεις και να λέτε γιατί διαμαρτύρεστε; Γιατί διαμαρτύρεστε, αφού για τα μισά άρθρα δεν είστε αρνητικοί; Έχει  σκοπιμότητα αυτό που κάνετε. Επίτηδες τις έχετε βάλει μέσα, ενώ θα έπρεπε να τις είχατε φέρει με διαφορετικά νομοσχέδια. Και, φυσικά, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να ισοσταθμίσουν αυτό τον κόλαφο που επιφέρει το υπόλοιπο νομοσχέδιο στον κόσμο της εργασίας, στο συλλογικό εργατικό δίκαιο και στις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας. Ό,τι και να κάνετε επικοινωνιακά δεν μπορείτε να το αποκρύψετε.

Άρα λοιπόν, και για να κλείσει αυτή η συζήτηση, ακόμα και αυτές οι θετικές διεθνείς συμβάσεις για την υγεία και την ασφάλεια, για τη βία και κακοποίηση στο χώρο εργασίας, που και εμείς πρώτοι σας ζητούσαμε να τις φέρετε γρήγορα, η θετική οδηγία για τις γονικές άδειες, μέσα σε ένα διαλυμένο κόσμο εργασίας, μέσα στην αντεργατική νομοθεσία που εσείς επιβάλλετε, απαξιώνονται στην εφαρμογή τους, όταν δεν θα υπάρχει ένα αποτελεσματικό ΣΕΠΕ να ελέγξει την εφαρμογή τους. Και τί δικαιώματα θα δώσετε για γονικές άδειες στις οικογένειες των εργαζομένων όταν διαλύετε τα ωράρια και μειώνετε τις αποδοχές ή πώς μπορεί να ενισχύσετε την υγεία και την ασφάλεια, όταν με την εντατικοποίηση της εργασίας που επιβάλλετε μέσα από αυτό το νομοσχέδιο και τον διπλασιασμό των υπερωριών, ιδιαίτερα στη βιομηχανία, θέτετε σε άμεσο κίνδυνο, όπως ο ΠΟΥ επανειλημμένα έχει τονίσει, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς όλα τα εργατικά ατυχήματα γίνονται στην αλλαγή της βάρδιας, δηλαδή όταν πλέον ξεπερνιέται το 8ωρο;


2. Η Οδηγία για τις γονικές άδειες δεν σημαίνει ατομική σύμβαση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Πρόκειται για δικολαβία του κ. Υπουργού.

Αυτό που ισχυρίζεστε είναι ανυπόστατο. Και δεν το λέει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ για αντιπολιτευτικούς λόγους. Το είπαν και όλοι οι φορείς: η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι. Οι γονικές άδειες δεν επιβάλλουν στον εργαζόμενο να δουλέψει περισσότερες ώρες από το 8ωρο και να έχει λιγότερες αποδοχές. Το αντίθετο. Πρόκειται για μία ρύθμιση καθαρά για θέματα ισότητας μεταξύ των εργαζόμενων γονέων, που τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν μία μείωση των ωρών εργασίας για οικογενειακούς λόγους για μία συγκεκριμένη περίοδο. Δεν είναι ατομική σύμβαση διευθέτησης του χρόνου εργασίας, όπως θέλετε να παρουσιάζετε. Και για του λόγου το αληθές, γιατί η ίδια η Οδηγία στο άρθρο 16 §2 αναφέρει ρητά: “Η εφαρμογή της Οδηγίας δεν αποτελεί δικαιολογία για την υποβάθμιση του γενικού επιπέδου προστασίας των εργαζομένων στα πεδία που καλύπτονται από την παρούσα Οδηγία”. Η ίδια η Οδηγία αποκαλύπτει ότι εσείς έρχεστε με ένα νομοσχέδιο να καταλύσετε το εργατικό δίκαιο της χώρας με άλλοθι την οδηγία.


3. Ατομική Σύμβαση, δεκάωρη εργασία και πληρωμή σε ρεπό.

Επανειλημμένα ισχυρίζεστε ότι δεν υπάρχει επιβολή 10ωρου. Στην ουσία όμως, μέσω της εκβιαστικής επιβολής, καθώς δεν υπάρχει ισότητα εργαζόμενου – εργοδότη, προχωράτε στην ουσιαστική επιβολή και γενίκευση, που επιφέρει το νομοσχέδιο αυτό, μέσω της ατομικής σύμβασης, της 10ωρης εργασίας, όπου για αυτές τις 2 επιπλέον ώρες ο εργαζόμενος δεν θα αμείβεται. Έτσι, καταργείτε το 8ωρο και με μείωση αποδοχών. Και θα πληρώνεται ο εργαζόμενος, όπως ο ίδιος έχετε πει σε κρίση ειλικρίνειας, σε τηλεοπτική εκπομπή, με ρεπό.

Ας είμαστε συγκεκριμένοι. Τί ισχύει σήμερα και τί θα ισχύσει με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση που φέρνετε. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: εργαζόμενη σε ένα πολυκατάστημα, σε ένα εργοστάσιο και έχει μεικτές αποδοχές 1000€. Σήμερα, υπάρχει το καθεστώς της υπερεργασίας, δηλαδή για μία ώρα πλέον του 8ωρου έχεις προσαύξηση ωρομισθίου 20% και για μία ώρα επιπλέον, επειδή μιλάτε για δίωρη εργασία, μπαίνεις πια στο χώρο της υπερωρίας και έχεις προσαύξηση 40%. Το ωρομίσθιο της εργαζόμενης του παραδείγματος είναι 6€ ανά ώρα. Άρα, για τη μία ώρα επιπλέον υπερεργασία, προσαύξηση 20%, θα πάει στο 7,20€, για τη δεύτερη ώρα, μπαίνουμε πια στο 40% της υπερωρίας, θα πάρει ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%, 8,4€. Τί σημαίνει αυτό για τις μηνιαίες αποδοχές της εργαζόμενης του παραδείγματος; 187,5€. Αυτά τα 187,5€ που παίρνει σήμερα με βάση τα ισχύοντα στο εργατικό δίκαιο, θα τα απολέσει μέσω της ατομικής σύμβασης για να δουλέψει το επιπλέον δίωρο και θα τα πληρωθεί σε ρεπό αν και εφόσον τα λάβει. Αυτή είναι η πραγματικότητα! Εδώ είναι σαφής απώλεια αποδοχών και πάνω απ’ όλα είναι η θέσπιση της απλήρωτης εργασίας. Απλήρωτη εργασία και έξω από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μέσω της ατομικής σύμβασης.


4. Τι ισχύει στην ΕΕ.

Μας είπατε ότι σας κατηγορήσαμε ότι παίρνετε a la carte την ευρωπαϊκή εμπειρία και κυρίως των ανατολικών και βαλκανικών χωρών. Και είπατε ότι ισχύει και σε άλλες χώρες η ατομική σύμβαση. Αυτό που δεν είπατε είναι ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και μάλιστα και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, υπάρχει κάλυψη με συλλογικές συμβάσεις που ξεπερνάει το 70%. Η Ισπανία έχει 73% συλλογικές συμβάσεις, η Πορτογαλία 72% και η Δανία σχεδόν φτάνει το 80%. Άρα λοιπόν, εκεί υπάρχουν ισχυρά συνδικάτα, ισχυρές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η ρύθμιση που αναφέρατε στην Ισπανία, είναι ρύθμιση του Ραχόι και όχι της κυβέρνησης Σάντσεθ, η οποία έκανε μία νομοθετική αλλαγή, σύμφωνα την οποία η αντίστοιχη ψηφιακή κάρτα εργασίας για τον έλεγχο της υπερεργασίας και των υπερωριών γίνεται με ευθύνη και των συνδικάτων από κοινού με την επιθεώρηση εργασίας. Εσείς καταργείτε τα συνδικάτα, υποβαθμίζετε το ΣΕΠΕ. Ο δε Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, κατήργησε και την προηγούμενη, συντηρητική ρύθμιση της ατομικής σύμβασης που εσείς φέρνετε.

Άρα λοιπόν, τί ισχύει με τις συλλογικές συμβάσεις στη χώρα μας;

Μέχρι το 2ο μνημόνιο υπήρχε ένα μεγάλο ποσοστό κάλυψης στη χώρα μας. Μετά το 2ο μνημόνιο έφτασε σχεδόν στο 14%. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την έξοδο από τα μνημόνια αποκατέστησε τις συλλογικές συμβάσεις, τις οποίες υπονομεύσατε μετά τις εκλογές, και σήμερα, η κάλυψη από συλλογικές συμβάσεις εργασίας στη χώρα μας έχει φτάσει το 10%. Βέβαια, με αυτό το νομοσχέδιο, στην ουσία τις ακυρώνετε.. Ούτε σωματεία, ούτε διαπραγμάτευση, ούτε η δυνατότητα συλλογικών συμβάσεων και θα γενικευτεί η ατομική σύμβαση.


5. Διπλασιασμός φθηνών υπερωριών!

Κάνατε μία δικολαβία κ. Υπουργέ. Σας κατηγορήσαμε ότι διπλασιάζετε τις υπερωρίες και τις καθιστάτε φθηνές. Διότι ήταν 96 στη βιομηχανία, 120 στις υπηρεσίες με 40% προσαύξηση και αν υπήρχε επιπλέον, κατά παράβαση φυσικά της νομοθεσίας από τον εργοδότη, μπορούσε ο εργαζόμενος να διεκδικήσει 80% προσαύξηση. Και μας κατηγορήσατε ότι μιλάμε για παράνομες υπερωρίες. Άλλο σας λέμε! Ότι διπλασιάζοντας τις υπερωρίες, εσείς νομιμοποιείτε την παρανομία και τις φθάνετε στο 150 και μάλιστα με φθηνό τρόπο. Δεν τις νομιμοποιείτε καν δίνοντας για το επιπλέον, μέχρι το 150, το 80%, δηλαδή να υπάρχει ένα κέρδος για τον εργαζόμενο. Ούτε αυτό δεν κάνετε! Άρα, στην πραγματικότητα κάνετε πλήρη εντατικοποίηση της εργασίας, εκμετάλλευση, πολλαπλασιασμό και φθηνές υπερωρίες.

Τί ισχύει στην Ευρώπη; Γιατί κάνετε και μία άλλη δικολαβία: Εξαιρείτε την υπερεργασία από την έννοια της υπερωρίας. Στην Ελλάδα έχουμε αυτή την ιδιαιτερότητα. Έχουμε την υπερεργασία, που είναι η 1η ώρα και από εκεί και πέρα υπερωρίες. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, είτε τις λένε όλες υπερωρίες, ενώ εσείς δεν υπολογίζετε την υπερεργασία, είτε μιλούν για Α’ και Β’ ζώνη. Η πραγματικότητα λοιπόν με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: το ετήσιο πλαφόν στην Ευρώπη υπερωριακής απασχόλησης είναι 80 με 250 ώρες και η προσαύξηση είναι από 50% στην Α’ ζώνη και 100% στη Β’ ζώνη. Σήμερα, στη χώρα μας το πλαφόν, βάζοντας τη συνάθροιση υπερεργασίας και υπερωριών, πέραν του 40ωρου, είναι 346 ώρες στη βιομηχανία και 370 στις υπηρεσίες, όταν είναι 250 στην Ευρώπη, με προσαύξηση 20% και 40% αντίστοιχα. Κάντε τη σύγκριση σήμερα. Ήδη, ο Έλληνας εργαζόμενος, με το ισχύον δίκαιο, δουλεύει περισσότερο υπερωριακά και αμείβεται λιγότερο. Με αυτό που φέρνετε εσείς, πολλαπλασιάζετε τις υπερωρίες και θα δουλεύει πια εξαντλητικά για να έχει πολύ λιγότερες απολαβές σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.


- Είναι σαφές και φάνηκε από όλες τις τοποθετήσεις ότι υποτιμάτε πάρα πολύ τους εργαζόμενους – μάλιστα άκουσα και τον εισηγητή της συμπολίτευσης και μου έκανε εντύπωση να μιλάει με τέτοια απαξία για τον κόσμο της εργασίας, την αγωνία του, που κινητοποιείται, ακόμα και για αυτούς που δεν πήγαν γιατί μπορεί να φοβούνται να μην χάσουν τη δουλειά τους. Είναι γενικευμένη η αγωνία και έχει περάσει πόσο εναντίον της εργασίας είναι αυτό το νομοσχέδιο. Υποτιμάτε ακόμα και τους δικούς σας ψηφοφόρους. Μπορώ να καταλάβω να βγείτε και να πείτε “είμαστε νεοφιλελεύθεροι, είμαστε θατσερικοί, αυτό πιστεύουμε”, αλλά όχι να υποτιμάτε και τους δικούς σας ψηφοφόρους. Χτες, στη μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στην Κλαυθμώνος, ένας από τους συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, που μίλησε, είναι συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ. Είναι και αυτός παραπλανημένος, παρασυρμένος ή έμμισθος υπάλληλος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι ντροπή για το κοινοβούλιο.

- Αυτό που καταλαβαίνει ο κόσμος και καταψηφίζει στη συνείδησή του και αντιδρά είναι ότι τον βάζετε να δουλέψει περισσότερο, να αμείβεται λιγότερο, να μην έχει επαρκή, ικανοποιητικό και αποτελεσματικό έλεγχο και ταυτόχρονα του διαλύετε κάθε προστασία δικαστική και νομική για τις ανεξέλεγκτες απολύσεις. Διαλύετε την αυτονομία των σωματείων, επαναφέρετε τον ν. 330/1076 του Λάσκαρη, απαγορεύοντας προληπτικά την απεργία, απαγορεύοντας να την κηρύξει δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο σωματείο και φυσικά απαγορεύοντας την απεργία την ώρα της διαπραγμάτευσης. Το Σύνταγμα θέτει τεκμήριο υπέρ της απεργίας και όχι υπέρ της απεργοσπασίας και η απεργία είναι ο βασικός μοχλός πίεσης των εργαζομένων στη διαπραγμάτευση απέναντι στον εργοδότη για μια αξιοπρεπή συμφωνία. Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο, αλλά το καταψηφίζει και ο κόσμος της εργασίας και ο ελληνικός λαός.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)