to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:16 | 26.05.2022

Πολιτική

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Καταψήφιση για πολιτικούς και θεσμικούς λόγους του κ. Τσιλιβάκη για Διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας

«Σήμερα, με ένα χρόνο καθυστέρηση, ο κ. Υπουργός προτείνει τον Διοικητή του ΣΕΠΕ. Αυτό δείχνει ότι δεν υπήρχε καν σπουδή να εφαρμόσει και τις δικές του διατάξεις», σχολίασε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, κατά την ακρόαση του προτεινόμενου από τον Υπουργό Εργασίας για διορισμό στη θέση του Διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας


Υπέρ του διορισμού του Γεωργίου Τζιλιβάκη, στη θέση του διοικητή της νέας ανεξάρτητης αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, τάχθηκε η κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με τους βουλευτές της συμπολίτευσης να διατυπώνουν θετική γνώμη αλλά τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να τοποθετούνται αρνητικά.

Έντονη κριτική τόσο για τη διαδικασία επιλογής του κ. Τζιλιβάκη όσο και για την νομοθετική «υποβάθμιση» της Επιθεώρησης Εργασίας από την κυβέρνηση, άσκησε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Κατατάχθηκε 6ος με βάση τα προσόντα του, 4ος μετά από τη συνέντευξη και παρά ταύτα επελέγη από τον κ. Χατζηδάκη είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου για τον κ. Τζιβιλάκη.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, τοποθετήθηκε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κατά την ακρόαση του προτεινόμενου από τον Υπουργό Εργασίας για διορισμό στη θέση του Διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να τεκμηριώσει την καταψήφιση του κ. Τσιλιβάκη. 

Ειδικότερα, ανέφερε: 

- Αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποβάθμισε συστηματικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και συνολικά όλο το ρυθμιστικό πλαίσιο, οδηγώντας σε ασυδοσία στο χώρο της εργασίας και των εργασιακών σχέσεων.

- Το τελειωτικό χτύπημα στα εργασιακά και όσον αφορά και τη λειτουργία του ίδιου του ΣΕΠΕ ήταν ο περίφημος νόμος Χατζηδάκη, ο αντεργατικός νόμος 4808, που συμπληρώνει ήδη σχεδόν ένα χρόνο από την ψήφιση του. Εκεί, πέραν όλων των άλλων, προβλέπεται η μείωση των αρμοδιοτήτων του ΣΕΠΕ και στην ουσία η ουδετεροποίησή του στη λογική μιας ουδέτερης ρυθμιστικής αρχής για την “αγορά εργασίας” και όχι για τη λειτουργία που είχε πάντα η επιθεώρηση εργασίας που ήταν η προστασία των εργαζομένων στην άνιση σχέση τους με την εργοδοσία.

- Το νόμο 4808, εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, τον κρίναμε και αντισυνταγματικό, με την ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχαμε υποβάλει και φυσικά πολιτικά και κοινωνικά απαράδεκτο και για αυτό τον είχαμε καταψηφίσει. Ταυτόχρονα, είχαμε κρίνει αντισυνταγματικές και τις διατάξεις που αφορούν στη σύσταση της ανεξάρτητης αρχής Επιθεώρησης Εργασίας και λόγω της παραβιάσης του Συντάγματος, αλλά και των συγκεκριμένων οδηγιών και συμβάσεων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

- Σήμερα, με ένα χρόνο καθυστέρηση, ο κ. Υπουργός  προτείνει τον Διοικητή του ΣΕΠΕ. Αυτό δείχνει ότι δεν υπήρχε καν σπουδή να εφαρμόσει και τις δικές του διατάξεις.

- Το Συμβούλιο Διοίκησης είχε παρουσιαστεί σε μας τον Δεκέμβρη και με πολιτικό σκεπτικό, το είχαμε καταψηφίσει.

- Απευθυνόμενη καταρχάς προς τον κ. Υπουργό, καθώς έχει την ευθύνη της επιλογής και της πρότασης:

1. Όσον αφορά την επιλογή του συγκεκριμένου υποψηφίου κ.Τσιλιβάκη: Είναι σαφές ότι θεσμικά δεν τηρήθηκαν καν οι τυπικές προϋποθέσεις διαφάνειας, αξιοκρατίας, ανεξαρτησίας αυτών που έκαναν τις επιλογές και τελικά από την πλευρά σας, όσον αφορά την τελική επιλογή, ακόμα και σε σχέση με τις διαδικασίες, που ο δικός σας νόμος προέβλεψε. Με ποια κριτήρια παραβιάστηκε κάθε έννοια αξιοκρατίας και διαφάνειας ως προς την επιλογή του συγκεκριμένου υποψήφιου; Σύμφωνα με τον πίνακα αξιολόγησης, ο οποίος εξάλλου είναι δημόσιος και έχουμε όλοι γνώση, ο υποψήφιος που προτείνει ο κ. Υπουργός ήταν έκτος όσον αφορά τα τυπικά προσόντα, τέταρτος ως προς την εμπειρία, τέταρτος συνολικά, συμπεριλαμβανομένης της συνέντευξης. Δεν μπορεί κανείς να μιλήσει  για ανεξαρτησία και αμεροληψία αυτών που έκαναν τις επιλογές, αφού πρώτα από όλα το Συμβούλιο Διοίκησης το είχε προτείνει ο ίδιος ο κ. Υπουργός και, πολύ περισσότερο, η πενταμελής επιτροπή που έκρινε - αν εξαιρέσουμε τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ - οι υπόλοιποι τρεις είναι διορισμένοι από τον κ. Υπουργό: είναι οι δύο Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας και μέλος ΔΕΠ, ενώ ο Πρόεδρος της ΟΚΕ είναι επιφανές στέλεχος της ΔΑΚΕ. Με ποια κριτήρια γίνεται αυτή η πλήρης παραβίαση και ανατροπή όσον αφορά τα προσόντα και τον πίνακα αξιολόγησης;

2.  Δόθηκε μεγάλο βάρος από τον κ. Υπουργό στην εμπειρία σε ό,τι αφορά στη διαχείριση ανθρώπινων πόρων. Εδώ μπαίνει και ένα θέμα ως προς το προφίλ που τελικά δίνει η κυβέρνηση. Η  νεοφιλελεύθερη άποψη της ρύθμισης της αγοράς εργασίας και όχι της προστασίας των εργαζομένων, καθώς είναι πλήρως υποβαθμισμένη οποιαδήποτε αξιολόγηση όσον αφορά την προστασία, την πρόληψη, τον έλεγχο, την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

3. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη όσον αφορά το ζήτημα του ασυμβίβαστου. Αποτελεί πολύ μεγάλο έλλειμμα των κυβερνητικών προβλέψεων να μην υπάρχει μία πρόβλεψη ασυμβίβαστου για όποιον αναλαμβάνει Διοικητής στην Αρχή του ΣΕΠΕ που στην ουσία ελέγχει τις επιχειρήσεις και την αγορά και πρέπει να υπάρχει ασυμβίβαστο για τη συνέχεια.

4. Σύμφωνα με το νόμο, υπάρχει η πρόβλεψη για συμβόλαιο απόδοσης του Διοικητή. Ποιές είναι οι εγγυήσεις και τί πρόκειται να συμπεριλάβετε σε αυτό το συμβόλαιο απόδοσης, καθώς από το νόμο δεν προβλέπεται να υπάρχει τακτική ενημέρωση και έλεγχος από την Βουλή, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων;

- Απευθυνόμενη στον υποψήφιο κ. Τσιλιβάκη:

1. Σε ό,τι αφορά τη φιλοσοφία του θεσμού της επιθεώρησης εργασίας: Μία από τις βασικές πολιτικές μας διαφορές είναι ότι για μας δεν είναι μία ρυθμιστική αρχή, ούτε μία εισπρακτική αρχή τύπου ΑΑΔΕ. Εδώ μιλάμε για προστασία της εργασίας, για την πρόληψη σε ό,τι αφορά στα ζητήματα υγείας και ασφάλειας, για να υπάρχει σεβασμός της εργατικής νομοθεσίας, των όποιων εργατικών ρυθμίσεων έχουν απομείνει μετά το νόμο 4808. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα κατέχει αρνητικό ρεκόρ στα εργατικά ατυχήματα - και μάλιστα τα θανατηφόρα - που έχουν απόλυτη σχέση με την απορρύθμιση της εργασίας, αλλά και με τη μείωση των προληπτικών ελέγχων για τα θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

2. Πώς μπορεί να ενισχυθεί η ελεγκτική ικανότητα του ΣΕΠΕ; Είναι αλήθεια ότι, ενώ υπάρχει η τυπική πρόβλεψη για 1256 εργαζόμενους, αυτή τη στιγμή είναι μόλις 700 και μάλιστα πάρα πολλοί από αυτούς πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν ή έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί. Και, επειδή έχω επισκεφθεί υποκαταστήματα του ΣΕΠΕ σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας, μιλάμε για μία θλιβερή κατάσταση. Μπορεί να υπάρχει και μόνο ένας εργαζόμενος και μάλιστα, όταν μιλάμε και για τη δυνατότητα τεχνικών ελέγχων, πολλές φορές δεν έχουν καν αυτοκινήτο. Άρα λοιπόν, εδώ τίθεται ένα μεγάλο θέμα, αν θα απαιτήσετε, εφόσον πάρετε την έγκριση της Επιτροπής, να υπάρχει μία σοβαρή ενίσχυση προσλήψεων και μάλιστα μία κατανομή σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

3.  Όσον αφορά τα θέματα που αφορούν τη διεθνή σύμβαση εργασίας 190 του ILO για τα θέματα βίας και κακοποίησης στους χώρους εργασίας: το ΣΕΠΕ έχει αρμοδιότητες πλέον και για αυτά τα θέματα, όμως δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής να υπάρχει οποιαδήποτε μέριμνα.

4. Μία από τις βασικές οδηγίες και συστάσεις του ILO είναι η συμμετοχή των συνδικάτων των εργαζομένων, αλλά και συνολικά των κοινωνικών εταίρων στα ζητήματα που αφορούν στην πρόληψη στο χώρο εργασίας. Αυτή τη στιγμή είναι πλήρως αποκλεισμένοι, κατά παράβαση της σύστασης του ILO από την λειτουργία της νέας, ανεξάρτητης Αρχής και μάλιστα η ΓΣΕΕ και η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο ΣΕΠΕ, των επιθεωρητών εργασίας, έχουν προσφύγει στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας για αυτή την παραβίαση του κοινωνικού ελέγχου και της κοινωνικής συμμετοχής.

- Για όλους αυτούς τους πολιτικούς και θεσμικούς λόγους, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καταψηφίζουμε την υποψηφιότητά του κ.Τσιλιβάκη.

_____

«Απορριπτική» ήταν η ψήφος του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Χάρη Καστανίδη, που ζήτησε από τον υπουργό τους λόγους που δεν επέλεξε έναν εκ των τριών υποψηφίων που προηγούντο του κ. Τζιλιβάκη. Οι περγαμηνές του νέου διοικητή ήταν ότι συνέβαλλε στη μείωση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που εργαζόταν, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Στην καταγγελία συνυποψήφιου του κ. Τζιλιβάκη για επιλογή «αρεστών- προεπιλεγμένων» αναφέρθηκε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης. Τέλος, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα μίλησε για πρόβλημα «προσχηματικών διαδικασιών» ενώ επανέλαβε τη θέση για μη αποκοπή της Επιθεώρησης Εργασίας από το υπουργείο Εργασίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)