to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:08 | 05.03.2021

Πολιτική

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία με την λογική του «βλέποντας και κάνοντας»

«Η πραγματικότητα είναι ότι η συνολική διαχείριση και αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας από την κυβέρνηση, ένα χρόνο μετά, έχει τη σφραγίδα της αποτυχίας», τόνισε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, στην συζήτηση της ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την υποβάθμιση της Δ. Αθήνας


Στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με θέμα: «Η πανδημία επέφερε περαιτέρω υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας» τοποθετήθηκε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, η οποία ανέφερε: 

-Ως Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλία, στις περιοχές του Τυρνάβου. Στρέφομαι και σε σας κκ. Υπουργοί και ζητάμε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να υπάρχει ανακούφιση και στήριξη, γιατί είναι μια δοκιμασία -δυστυχώς- σε εξέλιξη, καθώς είχαμε τη δεύτερη μεγάλη σεισμική δόνηση. Ειδικότερα, να παρθούν όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα, γιατί πληροφορούμαστε ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και τίθενται θέματα δημόσιας υγείας και υγιεινής. Χρειάζεται και να επισπεύσετε τους εμβολιασμούς σε αυτές τις περιοχές που επλήγησαν.

Η επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εκφράζει την αγωνία των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των ανέργων, των νέων ανθρώπων για μια περιοχή που ανέκαθεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερα κοινωνικά, οικονομικά προβλήματα, προβλήματα ποιότητας ζωής, τα οποία δυστυχώς τους τελευταίους μήνες, μέσα στις συνθήκες κρίσης της πανδημίας και με τις ολιγωρίες και ανεπάρκειες της κυβέρνησης της Ν.Δ. συνεχώς επιδεινώνονται.

Η πραγματικότητα είναι ότι η συνολική διαχείριση και αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας από την κυβέρνηση, ένα χρόνο μετά, έχει τη σφραγίδα της αποτυχίας. Μιλάμε για μία κυβέρνηση η οποία αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει την πανδημία με τη λογική του βλέποντας και κάνοντας, χωρίς σχέδιο, με παλινωδίες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και -δυστυχώς- με ιδεοληψίες και πολιτικές σκοπιμότητες.

Όσον αφορά το θέμα της υγείας και της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης: Επειδή αναφέρθηκε ο κ. Κοντοζαμάνης στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τα στοιχεία είναι σαφή και πρέπει να κατατίθεται στη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το Εθνικό Σύστημα Υγείας το 2015, από την κυβέρνηση Σαμαρά, με 89.000 προσωπικό και παρέδωσε το ΕΣΥ, τον Ιούλιο του 2019, με 100.450 εργαζόμενους. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε 19.500 προσλήψεις προσωπικού, εκ των οποίων οι 8.700 ήταν μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτά για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

Σε ό,τι αφορά τις 10.000 προσλήψεις, που στην τριετία προτείνουμε με το πρόγραμμά μας για το ΕΣΥ και επειδή αναρωτηθήκατε πώς θα γίνουν αυτές οι προσλήψεις, σας υπενθυμίζω ότι ως Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης το φθινόπωρο του 2018, είχαμε συμφωνήσει με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, και ανακοινώσει 10.000 μόνιμες προσλήψεις στην τετραετία, ξεκινώντας άμεσα, από το 2019, για τις οποίες, επειδή είχαμε βγει από τα μνημόνια, είχαμε διασφαλίσει με τον κανόνα 1:1 τις πιστώσεις και τις είχαμε εντάξει στο δημοσιονομικό προγραμματισμό με το οικονομικό επιτελείο.

Ποιά η πραγματικότητα μετά τις εκλογές; Όπως είχατε τις εμμονές τότε να επιστρέψετε στο 1:5 και στην ουσία να ακυρώσετε όλη την δυνατότητα πραγματικής στήριξης του ΕΣΥ και συνολικά του δημόσιου τομέα, που είχε υποβαθμιστεί κατά την προηγούμενη δεκαετία, παγώσατε όλες αυτές τις προσλήψεις που είχαν δρομολογηθεί. Και επειδή αναρωτιέστε αν θα προλαβαίναμε, φανταστείτε να μην τις είχατε ακυρώσει. Αυτή τη στιγμή, από τις 10.000 μόνιμες προσλήψεις που είχαν τότε ανακοινωθεί, θα είχαν ήδη τουλάχιστον οι μισές γίνει και θα είχαν αναλάβει. Φανταστείτε πόσο διαφορετική θα ήταν σήμερα η κατάσταση του εθνικού συστήματος υγείας που πλέον βλέπουμε στην Αττική τα μεγάλα νοσοκομεία να είναι στο κόκκινο.

-Επειδή μιλάμε για τη Δυτική Αθήνα, καταθέτω στα πρακτικά την ανακοίνωση των εργαζομένων στο Αττικό νοσοκομείο, ένα νοσοκομείο πανεπιστημιακό και πρότυπο, που αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή είναι κυριολεκτικά στο “κόκκινο”. Με ράντζα στους διαδρόμους, τεράστια κόπωση του προσωπικού, χωρίς την αναγκαία στήριξη. Εσείς όμως επαίρεστε για το πόσο καλά τα κάνετε με την ίδια εμμονή: να μην προχωρήσετε στις αναγκαίες, μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ και να κάνετε τις μόνιμες επενδύσεις.

-Από πέρισυ τον Μάρτιο, θελήσατε να αντιμετωπίσετε την πανδημία ως κάτι περαστικό, προκειμένου να μην προχωρήσετε στη λήψη μόνιμων μέτρων. Δυστυχώς, η πανδημία σας διέψευσε. Θέλατε να μην κάνετε μόνιμες προσλήψεις στη λογική, όπως είχατε πει και με το προεκλογικό σας πρόγραμμα, να προχωρήσετε στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του ΕΣΥ.

-Δεν κάνατε τα αναγκαία μαζικά τεστ. Ο κ. Γεωργιάδης χθες, απαντώντας στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τσίπρα, είπε ότι υπέρχει πλατφόρμα δωρεάν τεστ. Η διαφορά, κύριε Γεωργιάδη, είναι ότι αυτή η πλατφόρμα είναι εθελοντική και δειγματοληπτική για τους πολίτες να κάνουν το τεστ. Αυτό που σας λέμε και στο οποίο δεν έχουμε πάρει απάντηση, έναν χρόνο τώρα, είναι ότι πρέπει να γίνουν συστηματικά τεστ, όχι εθελοντικά, εκεί που υπάρχουν συγκεντρώσεις πληθυσμού, και στους χώρους εργασίας. Δεν μπορεί στους χώρους εργασίας, με ένα υποβαθμισμένο ΣΕΠΕ, να μη γίνονται οι αναγκαίοι έλεγχοι.

-Στα μέσα μαζικής μεταφοράς συνεχίζεται το πρόβλημα για τους εργαζομένους και τα εκατομμυρία ανθρώπων που μεταφέρονται καθημερινά με τις δημόσιες συγκοινωνίες..

-Επειδή αναφερθήκατε στους εμβολιασμούς, στηρίζουμε φυσικά το πρόγραμμα των εμβολιασμών. Κάνατε, όμως, ένα πολύ μεγάλο λάθος. Από το φθινόπωρο -και σας είχαμε προειδοποιήσει γι’ αυτό- λειτουργήσατε επικοινωνιακά και δημιουργήσατε κλίμα εφησυχασμού. Σαφώς, πρέπει να στηριχθεί o εμβολιασμός. Είδατε, όμως, ότι τώρα που υπάρχουν τα προβλήματα στην Ευρώπη, όσον αφορά την προμήθεια των εμβολίων, πόσο έχει μείνει πίσω η πραγματική στήριξη των προληπτικών μέτρων που θα έπρεπε να έχουν παρθεί για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή να λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός για τα εμβόλια. Σωστά. Ποιος καλλιέργησε, όμως, τον εφησυχασμό γύρω από τον εμβολιασμό προκειμένου να μην παρθούν όλα τα υπόλοιπα μέτρα; Άρα, λοιπόν, έστω και τώρα, πρέπει να προχωρήσετε στο να ενισχύσετε ουσιαστικά και πραγματικά τους ελέγχους, τα μαζικά τεστ και φυσικά τις προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Όσον αφορά τον τομέα της οικονομίας και της εργασίας: Δυστυχώς, η ίδια ολιγωρία και αποτυχία σημειώνεται από την πλευρά της κυβέρνησης. Ηταν επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ. να μην στηριχθεί η πραγματική οικονομία εξαρχής, τροφοδοτώντας την ύφεση, να μην στηριχθούν όπως έπρεπε οι μικρομεσαίοι, να μην στηριχθούν οι θέσεις εργασίας.

-Δεν υπάρχει δικαιολογία, την ώρα που είμαστε πλέον τόσους μήνες σε lockdown, είτε πιο ελαφρύ είτε πιο βαρύ, και σε νέα έξαρση της πανδημίας να έχουμε εξαίρεση του 60% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την 6η επιστρεπτέα προκαταβολή.

-Δεν υπάρχει δικαιολογία για την Κοινή Υπουργική Απόφαση του κ. Σταϊκούρα και του κ. Χατζηδάκη προχτές, με την οποία αποκλείονται πενήντα χιλιάδες επιχειρήσεις, κατεξοχήν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσον αφορά τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας. Καταθέτω στα Πρακτικά την ανακοίνωση που έβγαλε η ΓΣΕΒΕΕ χθες και υπάρχει και αντίστοιχη αντίδραση και από τα Επιμελητήρια. Εδώ έχουμε τον παραλογισμό, όχι μόνο να μην έχουν παρθεί εγκαίρως όλα τα αναγκαία εμπροσθοβαρή μέτρα, αλλά η κυβέρνηση να μειώνει ακόμη και τα ανεπαρκή μέτρα που εφαρμόζει, την ώρα που είμαστε εν μέσω lockdown και έξαρσης της πανδημίας αυτόν τον δύσκολο Μάρτιο. Τί σημαίνει η εξαίρεση των πενήντα χιλιάδων επιχειρήσεων; Θα πληγούν οι ίδιες οι επιχειρήσεις είναι σίγουρο, γιατί στήριξη της εργασίας και επιχειρήσεων είναι αλληλένδετες, αλλά ανοίγει και η πόρτα για μαζικές απολύσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και είναι εδώ ο κ. Βρούτσης και είμαι σίγουρη ότι συμφωνεί μαζί μου. Να ανακληθεί αμέσως αυτή η απόφαση. Είναι παράλογη, είναι προκλητική, είναι και αυθαίρετη.

-Πρέπει να ανακληθεί και το πτωχευτικό νομοσχέδιο.

-Πρέπει επιτέλους να παρθεί μια σαφή θέση και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε γενναίο κούρεμα του ιδιωτικού χρέους που έχει διαμορφωθεί την περίοδο της πανδημίας. Δεν το λέει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ζητούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, τα Επιμελητήρια, η ΓΣΕΒΕΕ. Χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας, μία στις δύο επιχειρήσεις θα κλείσουν με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομία, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους και την ανεργία.

-Σε ό,τι αφορά την αναφορά του υπουργού ότι σωστά εφαρμόζονται τα τραπεζικά κριτήρια στα δάνεια των επιχειρήσεων. Σας επισημαίνω ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χορήγησε συγκεκριμένα προκειμένου να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις η πραγματική οικονομία σε περίοδο κρίσης. Ξέρετε τι λένε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας; ότι τα δάνεια αυτά, στη λογική τη δική σας των τραπεζικών κριτηρίων, πήγαν κυρίως σε συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους, που δεν τα αξιοποίησαν καν για επενδύσεις, αλλά έγιναν καταθέσεις. Αυτά είναι στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και δεν είναι αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά τον Σκαραμαγκά:

-Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο μόχθος των εργαζομένων κράτησαν ανοιχτά τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και μάλιστα μέσα από τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού που και ο Υπουργός Αμύνης της Κυβέρνησής σας το παραδέχθηκε. Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία που έκανε στην Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο είχε δεσμευτεί ότι δεν θα χάσουν οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους.

Και τι είδαμε; Να βγαίνει μια προκήρυξη, η οποία δεν κατοχύρωνε τις θέσεις εργασίας, δεν κατοχύρωνε τα δεδουλευμένα. Είχαμε τότεζητήσει να ακυρωθεί. Τελικά ο διαγωνισμός είχε άλλα προβλήματα και δεν προχώρησε. Έστω και τώρα να πάρετε μία σαφή θέση, γιατί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας στον συνάδελφο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον Κώστα Αρβανίτη με σαφήνεια δήλωσε ότι είναι θέμα της κυβέρνησης κάθε χώρας πώς θα διαχειριστεί το θέμα των θέσεων εργασίας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Εχουμε ζητήσει με επιστολή μας να γίνει κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εδώ και μήνες. Άρα, λοιπόν, να δεχθείτε, εφόσον θέλετε να γίνει αυτή η συζήτηση, να έρθετε στις αρμόδιες Επιτροπές, να έρθει και αντιπροσωπεία των εργαζομένων και να κάνουμε μία συζήτηση ουσίας, θέλοντας να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των ναυπηγείων, το δημόσιο συμφέρον, τα συμφέροντα της αμυντικής βιομηχανίας που εξυπηρετούνται μέσω των ναυπηγείων και πάνω απ’ όλα τις θέσεις εργασίας. 

-Σήμερα έπρεπε να δώσετε σαφείς απαντήσεις για όλα αυτά τα θέματα, σαφείς απαντήσεις και για τη Δυτική Αθήνα που δυστυχώς δεν ακούσαμε. Περιμένουμε από εσάς συγκεκριμένες προτάσεις, συγκεκριμένα μέτρα όσον αφορά αυτήν την περιοχή της Αττικής που έχει τόσο μεγάλα, αυξημένα υγειονομικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Στην δευτερολογία της η Μ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε: 

Ο συνάδελφος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. αναρωτήθηκε ποιό μέτρο θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ως προς το τί θεωρεί αποτυχία ή επιτυχία μιας κυβέρνησης.

Να απαντήσω λοιπόν στους συναδέλφους της πλειοψηφίας ότι επιτυχία είναι όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και ρύθμισε το χρέος. Επιτυχία είναι που κατάφερε να μειώσει την ανεργία από 27% στο 17%. Επιτυχία είναι, όταν 2.000.000 ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, και πόσο σημαντικό αυτό είναι σε περίοδο πανδημίας. Επιτυχία είναι που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε στην κυβέρνηση της Ν.Δ. γεμάτα δημόσια ταμεία και ένα μαξιλάρι ασφαλείας 37 δις.

Αποτυχία είναι όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη, ένα χρόνο μετά από την έναρξη της πανδημίας, δεν έχει στηρίξει το έθνικό σύστημα υγείας και κάθε μέρα βλέπουμε τα νοσοκομεία να είναι στο όριο της κατάρρευσης. Τα νοσοκομεία της Αττικής αυτή τη στιγμή είναι στο κόκκινο, αλλά και τα περιφερειακά νοσοκομεία. Νωρίτερα, αναφερθήκαμε και καταθέσαμε στα πρακτικά τις καταγγελίες των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν. Πριν από λίγο,
βγήκε στη δημοσιότητα η επιστολή παραίτησης του διευθυντή παθολογικού του Νοσοκομείου Αγια Όλγα, στη Νέα Ιωνία. Καταγγέλλει στην επιστολή του ότι παραιτείται από ντροπή για αυτά που έζησε χθες το βράδυ, όπου στο Αγία Όλγα στοιβάζονταν περιστατικά ασθενών covid 19 με κοινά περιστατικά.

Αποτυχία είναι, όταν δεν γίνονται  συστηματικοί έλεγχοι στους χώρους εργασίας, όταν δεν ενισχύονται τα δημόσια μέσα μεταφοράς, προκειμένου ο κόσμος με ασφάλεια, σύμφωνα με τα μέτρα πρόληψης, να μπορεί να πηγαίνει στη δουλειά του.

Αποτυχία είναι, όταν η χώρα μας σήμερα, επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πήρε τα αναγκαία εμπροσθοβαρή μέτρα για την οικονομία και την εργασία, έχει τη χειρότερη ύφεση στην Ευρώπη, η οποία συνεχώς επιδεινώνεται.

Αποτυχία είναι, οταν η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση, με στοιχεία της Eurostat, όσον αφορά τη μείωση των εισοδημάτων, και μάλιστα έχοντας λάβει υπόψη και τα μέτρα στήριξης.

Πέραν όμως της αποτυχίας, είστε μια κυβέρνηση η οποία προκαλεί κοινωνική  αγωνία και επισφάλεια, με τους υπουργούς να λένε άλλα πράγματα ο καθένας. Όταν, λίγο πριν το νέο αυστηρό – υποτίθεται – lockdown  βλέπαμε τον έναν υπουργό, τον κύριο Γεωργιάδη, να λέει ότι ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά η αγορά και μετά από λίγες ώρες, να βγαίνει ο κ. Κικίλιας και να λέει ότι μπαίνουμε σε ακόμα πιο σκληρό lockdown και να εκτοξεύονται ξανά τα κρούσματα πάνω από 2.000.

Μία κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, που δεν έχει μάθει από τα λάθη της. Γιατί πέρυσι, τέτοια εποχή, υπήρχε έναν ελαφρυντικό. Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τη χώρα μας και για ολόκληρο τον κόσμο. Τώρα πια δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Δεν υπάρχει δικαιολογία όταν μετά από 12 μήνες δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα όσον αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για την οικονομία και την εργασία.

Δεν είναι μόνο έλλειψη σχεδίου, παλινωδίες και προβλήματα διαχείρισης. Είναι στρατηγική επιλογή σας να μην κάνετε τις αναγκαίες επενδύσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να κάνετε τις αναγκαίες  διεκδικήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακόμα και ο κ. Μίχαλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων έστειλε επιστολή στα ευρωπαϊκά όργανα, όσον αφορά την ανάγκη να μειωθεί το ιδιωτικό χρέος και να υπάρξει ευρωπαϊκή απόφαση. Εσείς ούτε καν συζητάτε κάτι τέτοιο για τη χώρα μας και επιμένετε στην εφαρμογή του Πτωχευτικού Δικαίου, που είναι κόλαφος για την οικονομία και για τα φυσικά πρόσωπα.

Είστε τόσο αποκομμένοι, ως Κυβέρνηση, από την πραγματική οικονομική κατάσταση, από τα κοινωνικά προβλήματα, από την απόγνωση και την επισφάλεια που ζει ο ελληνικός λαός, ώστε έρχεστε, εν μέσω αυστηρού lockdown, εν μέσω νέας έξαρσης και τρίτου κύματος της πανδημίας, και μειώνετε τα δικά σας μέτρα, που εξαρχής εμείς είπαμε ότι ήταν ανεπαρκή. Έχετε βγάλει το 60% των επιχειρήσεων ‘οσον αφορά την έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή, και με την ΚΥΑ –και θα επιμείνω ξανά σε αυτό, γιατί απάντηση δεν πήραμε γι’ αυτό το θέμα- που βγήκε προχθές του κ. Σταϊκούρα μαζί με τον κ. Χατζηδάκη, αφαιρείτε από 50.000 επιχειρήσεις τη δυνατότητα να θέτουν τους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας. Την ώρα που βαθαίνει η υγειονομική, η οικονομική και κοινωνική κρίση, επιλέξατε να μην δώσετε σε 50.000 επιχειρήσεις αυτή τη δυνατότητα, με τις επιπτώσεις που θα επιφέρει. Όταν ξέρετε ότι μια στις δυο μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στοιχεία που οι ίδιοι οι μικρομεσαίοι δίνουν, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει και να επιβιώσει τη χρονιά που διανύουμε. Ανοίγετε δηλαδή την πόρτα για μαζικές απολύσεις, στη χειρότερη οικονομική και κοινωνική στιγμή. Αυτή είναι η πραγματικότητα και γι’ αυτά δεν πήραμε απάντηση.

Την ώρα που όλες οι χώρες της Ευρώπης δίνουν μάχη, προκειμένου τα μέτρα για την πανδημία να επεκταθούν -και ακούσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι θετική ώστε η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας να επεκταθεί και την επόμενη χρονιά- η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική δικαιολογία, αφενός για τη μείωση των ήδη ανεπαρκών μέτρων και, αφετέρου για τη μη λήψη των αναγκαίων εκείνων μέτρων για τη στήριξη και του ΕΣΥ, της πραγματικής οικονομίας και των εργαζομένων, ώστε να κρατηθεί η οικονομία και η κοινωνία όρθια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)