to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:59 | 31.01.2016

Διεθνή

Μ. Βρετανία: Οι Εργατικοί ζητούν εξηγήσεις για τη συμφωνία με την Google για τους αναδρομικούς φόρους

Το Εργατικό Κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βρετανία ζήτησε σήμερα εξηγήσεις από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την συμφωνία που κατέληξε η κυβέρνηση με την εταιρεία Google για πληρωμή αναδρομικών φόρων.


Σύμφωνα με τον διακανονισμό που ανακοινώθηκε μόλις πριν μια εβδομάδα, η Google θα καταβάλει 130 εκατομμύρια λίρες (περίπου 172 εκατομμύρια ευρώ) σε αναδρομικούς φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο (για την περίοδο μετά το 2005). Η συμφωνία ακολουθεί πολυετή έλεγχο της υπηρεσίας φορολογίας και τελωνείων της Βρετανίας (Her Majesty's Revenue and Customs, ή HMRC) με αντικείμενο το εάν η Google επιδιδόταν σε φοροαποφυγή για μια δεκαετία και πλέον ανακατανέμοντας τα κέρδη της στην Ιρλανδία, όπου βρίσκεται η έδρα της για την Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Η συμφωνία παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως μεγάλη επιτυχία, αλλά επικρίθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ενδεχομένως να εξετασθεί από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Εργατικού Κόμματος, αρμόδιοι για θέματα οικονομίας και δικαιοσύνης, ζήτησαν να τους χορηγηθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις φορολογικές αρχές.

"Σας καλούμε να δώσετε απαντήσεις στο διάχυτο προβληματισμό που εκφράζεται σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας που περιβάλλει την συμφωνία", υπογραμμίζουν στην επιστολή τους η Σίμα Μαλχότρα και ο Τσαρλς Φάλκονερ, ζητώντας περαιτέρω στοιχεία για τη διαδικασία που ακολούθησαν οι αρχές καταλήγοντας στο ποσό των 130 εκατομμυρίων λιρών.

Στελέχη της Google υποστηρίζουν πως η εταιρεία πληρώνει όλους τους φόρους που της αναλογούν.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έχει ήδη καλέσει τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να τοποθετηθεί σχετικά με τη συμφωνία και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ζητήσει διεξαγωγή έρευνας από την εθνική ελεγκτική υπηρεσία, ενώ η Επιτροπή Δημοσίων Λογαριασμών (PAC), έχει ανακοινώσει πως θα ερευνήσει τον διακανονισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)