to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:14 | 23.10.2017

πηγή: stokokkino

Πολιτική

Μ. Τζούφη: Σύνδεση με Βαλκάνια και Ευρώπη μέσω της Ηπείρου, για τουρισμό και επενδύσεις

«Η Ήπειρος είναι η πιο ορεινή και πιο αραιοκατοικημένη περιφέρεια της χώρας, με ένα από τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ, αλλά από την άλλη πλευρά έχει εξαιρετική γεωπολιτική σημασία, αφού μπορεί να συναλλάσσεται με τις γειτονικές περιφέρειες και την περιοχή των Βαλκανίων και της Ευρώπης, ειδικά μετά την ολοκλήρωση των νέων μεγάλων οδικών αξόνων»


Η γεωπολιτική αξία της Ηπείρου μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί, με την ολοκλήρωση των νέων μεγάλων οδικών αξόνων, τις επενδύσεις στον τουρισμό και την αγροτοδιατροφή, αλλά και την εκμετάλλευση των σημαντικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και δομών υγείας που ξεχωρίζουν σε όλη την περιοχή και τα δυτικά Βαλκάνια, σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη, ενόψει του επερχόμενου συνεδρίου περιφερειακής ανάπτυξης στα Ιωάννινα.

Είναι το πέμπτο κατά σειρά συνέδριο για την περιφερειακή ανάπτυξη, «ένα πολύ σημαντικό βήμα για την Ήπειρο που μπορεί να σηματοδοτήσει την μετάβαση της περιοχής μας από την εποχή της κρίσης σε αυτό που λέμε εποχή της δίκαιης ανάπτυξης», είπε η κ. Τζούφη.

Υπενθύμισε ότι «η Ήπειρος είναι η πιο ορεινή και πιο αραιοκατοικημένη περιφέρεια της χώρας, με ένα από τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ, αλλά από την άλλη πλευρά έχει εξαιρετική γεωπολιτική σημασία, αφού μπορεί να συναλλάσσεται με τις γειτονικές περιφέρειες και την περιοχή των Βαλκανίων και της Ευρώπης, ειδικά μετά την ολοκλήρωση των νέων μεγάλων οδικών αξόνων».

«Η Ιόνια Οδός είναι πολύ σημαντικό έργο υποδομής», τόνισε η βουλευτής, καθώς «πλέον ο πολίτης μπορεί σε 3,5 ώρες να βρεθεί από την Αθήνα στα Ιωάννινα, το περίμενε όλη η Δυτική Ελλάδα και η Ήπειρος, αλλά απαιτούνται και άλλα, όπως η σύνδεση του νομού Πρέβεζας με την Ιόνια, η σύνδεση με την Κακαβιά για να ανοίξουν οι δρόμοι με τα δυτικά Βαλκάνια... Ήδη από το Καλοκαίρι έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση του τουρισμού στις παραθαλάσσιες περιοχές και όχι μόνο».

Ωστόσο, «πολύ σημαντικό θέμα για την περιοχή είναι η ενίσχυση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας, καθώς η Περιφέρεια δυστυχώς είναι πρωταθλητής ... υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη να υπάρξουν οι κατάλληλες πολιτικές για τη ανασυγκρότηση και συγκράτηση του πληθυσμού (ιδίως του εξειδικευμένου δυναμικού που φεύγει στο εξωτερικό), να αναπτυχθεί το κομμάτι της αγροτοδιατροφής όπου υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις και δυνατότητες», συνέχισε η ίδια.

Η κ. Τζούφη θύμισε ότι στην περιοχή «έχουμε πολύ σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που καταγράφουν σημαντικές επιδόσεις σε εθνικό επίπεδο, συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό ερευνητών και απασχολούμενων σε τομείς έρευνας και καινοτομίας και επομένως έχουμε το δυναμικό που θα συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση, έχουμε πολύ μεγάλες και σοβαρές υπηρεσίες παροχής υγείας που είναι η βαριά βιομηχανία της περιοχής (εξυπηρετούν όλη τη βορειοδυτική Ελλάδα, το Ιόνιο, αλλά και την Αλβανία και όχι μόνο)».

Ακούστε το ηχητικό εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)