to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:39 | 01.11.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Μ. Τζούφη: Ψηλά στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας το δημόσιο πανεπιστήμιο - Μη αναθεωρητέο το άρθρο 16

Μέσα σε πέντε χρόνια, αντιμετωπίστηκε η κατεδάφιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης που είχαν επιβάλλει οι Σαμαράς, Αρβανιτόπουλος και Μητσοτάκης, όπως είπε, αναφερόμενη εκτενώς στην «Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ», όπου οι μαθητές φέτος έφτασαν τους 93.500, από 86.500 πέρυσι.


Η μεθοδευμένη επίθεση της ΝΔ (και όχι μόνο) στο άρθρο 16 και το δημόσιο πανεπιστήμιο «έχει κοινωνικό αποτύπωμα», η κυβέρνηση με αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, οικονομική ενίσχυση και επιπλέον προσωπικό σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, διπλασιασμό των πόρων για την έρευνα και καινοτομία και προώθηση της αναδιάρθρωσης μέσω ενιαιοποιήσεων, θα δημιουργήσει μία πιο δυνατή ανώτατη εκπαίδευση, είπε η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

To άρθρο 16 είναι... μη αναθεωρητέο

«Το άρθρο 16 είναι συμβολικό και διαχρονικά αποτέλεσε αντικείμενο κοινωνικής διαπάλης ... είναι μη αναθεωρητέο», είπε η κ. Τζούφη, «δεν φαίνεται να υπάρχουν αυτές οι πλειοψηφίες». Ωστόσο, «πέρα από την ΝΔ και το Ποτάμι το βάζει, ενώ το ΚΙΝΑΛ... "επιφυλάσσεται"», όπως είπε, για μία θέση που «δυστυχώς φαίνεται ότι έχει και κοινωνικό αποτύπωμα». 

Για την μεθοδευμένη στόχευσή του από την ΝΔ με αναφορές σε πανεπιστήμια «εστίες βίας και ανομίας» η κ. Τζούφη σημείωσε ότι χρησιμοποιούνται «μεμονωμένα θέματα σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια», την ώρα που η αντιμετώπισή τους απαιτεί ευρύτερη κινητοποίηση. Ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση του Οικονομικού Πανεπιστημίου και της διακίνησης ναρκωτικών, για το οποίο «ήδη έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων».

«Αυτά τα μειοψηφικά γεγονότα προβάλλουν, για να υποβαθμίσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο όμως, παραμένει ακόμη ψηλά στην συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας», συνέχισε η κ. Τζούφη.

Θύμισε ότι «ήδη στους "μνημονιακούς χρόνους" καταφέραμε να αυξήσουμε τις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, στον προϋπολογισμό του 2017 κατά 5,4% σε σχέση με το 2016, ενώ στου 2018 κατά 3,6% σε σχέση με το 2017. (Για σύγκριση, το μεσοπρόθεσμο της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προέβλεπε μείωση στο 1,9% του ΑΕΠ το 2018). Επιπλέον, επιχορηγήσαμε τα πανεπιστήμια με 41 εκατ. ευρώ, ενώ προκηρύχθηκαν 2.000 θέσεις μελών ΔΕΠ». Πλέον, συνέχισε, «βγαίνοντας από τα μνημόνια, θα μπορέσει να υλοποιηθεί το "ένας φεύγει, ένας έρχεται", πάρα πολύ κρίσιμη για την ενδυνάμωση των πανεπιστημίων με νέους ανθρώπους και για να δώσουν το κίνητρο μέσω της προκήρυξης των θέσεων, στα παιδιά που έχουν φύγει στο εξωτερικό με πολλά προσόντα, να επανέλθουν».

«Στην έρευνα και καινοτομία επίσης έχουν διπλασιαστεί οι πόροι, με τον θεσμό του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Βρέθηκαν πρόσθετοι πόροι 240 εκατ. ευρώ για να στηριχθούν νέοι επιστήμονες και να δημιουργηθούν οι γέφυρες επικοινωνίας με το εξωτερικό. Έχουν επιλεγεί τα παιδιά που βρίσκονται στο εξωτερικό, ώστε να αρχίσει η επαναφορά του πνευματικού κεφαλαίου που έχουμε πολύ ανάγκη», προσέθεσε.

Ανέφερε τέλος ότι ταυτόχρονα, «προχωρούν τα νομοσχέδια που θα δημιουργήσουν έναν πιο δυνατό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης, που έχει ξεκινήσει με την ενιαιοποίηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τα ΤΕΙ Ηπείρου. Έχει κατατεθεί και το νομοσχέδιο για άλλες ενιαιοποιήσεις, που αφορούν τα πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, ΕΚΠΑ».

Ανατράπηκε η κατεδάφιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης από Σαμαρά, Αρβανιτόπουλο, Μητσοτάκη το 2013

Νωρίτερα η κ. Τζούφη αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα «Μία Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ», που από φέτος επεκτείνεται σε όλη την χώρα.

«Φέτος έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση μαθητών ... έχουμε φτάσει τους 93.500 μαθητές, από 86.500 πέρυσι», καθώς η κυβέρνηση αντιμετώπισε την «πολύ σοβαρή και συνειδητή προσπάθεια από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις» να υποβαθμιστεί η επαγγελματική εκπαίδευση.

Θύμισε τον Ιούλιο του 2013, όταν «με υπουργό Παιδείας τον Κ. Αρβανιτόπουλο, πρωθυπουργό τον Αντ. Σαμαρά και υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον Κ. Μητσοτάκη, καταργήθηκαν 46 από τις 110 ειδικότητες, 2.500 εκπαιδευτικοί είχαν μπει σε διαθεσιμότητα ... και μάλιστα στους τομείς με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, Υγεία, Πρόνοια, Γραφικές Τέχνες».

Χαρακτήρισε την «Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» μία «φιλόδοξη δράση που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ, αφορά εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία στα δύο βασικά μαθήματα (Νέα Ελληνικά και Μαθηματικά). Την περασμένη εβδομάδα για να το υλοποιήσουν 442 φιλόλογοι και μαθηματικοί. Επίσης, θεωρείται απολύτως απαραίτητη (όπως και πέρυσι) με ψυχολόγους που μπορούν και να υποστηρίξουν ψυχοκοινωνικά τους μαθητές και να οργανώσουν τη δικτύωση των σχολείων με υποστηρικτικές δομές ψυχοκοινωνικής υγείας, όπως και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Εισάγεται επίσης ο θεσμός του Σύμβουλου Καθηγητή ... επειδή πρόκειται για μία νέα αρχή, χρειάζονται και οι εκπαιδευτικοί υποστήριξη και επιμόρφωση για να υποστηρίξουν αυτή την δραστηριότητα».

«Τα παιδιά έχουν πλέον την δυνατότητα να εισάγονται στα ΑΕΙ με 5% και τα ΤΕΙ με 20%, ενώ έχουν ξεκινήσει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής τα διετή τμήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης για αποφοίτους ΕΠΑΛ, χωρίς εξετάσεις (με το βαθμό του απολυτηρίου). Μέσω αυτών επίσης μπορούν να αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 5 και αυτά να πιστοποιούνται», όπως υπογράμμισε.

Εξάλλου, αναφέρθηκε και στον νέο θεσμό «Μεταλυκειακό έτος - τάξη μαθητείας», που καταλήγει επίσης σε διπλώματα επαγγελματικού επιπέδου 5, με πιστοποίηση, δίνοντας στα παιδιά επαγγελματικά δικαιώματα (κάτι που εκκρεμούσε από το 2006).

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη Στο Κόκκινο, εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)