to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:05 | 11.12.2020

Πολιτική

Μ. Τζούφη: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τη δημόσια Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση

Νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τη δημόσια Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση, που παραδίδει τα κλειδιά στις επιχειρήσεις και που θεσμοθετεί την παιδική και απλήρωτη εργασία, χαρακτήρισε η Μερόπη Τζούφη τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.


Νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τη δημόσια Επαγγελματική Εκπαίδευση & Κατάρτιση, που παραδίδει τα κλειδιά στις επιχειρήσεις και που θεσμοθετεί την παιδική και απλήρωτη εργασία, χαρακτήρισε η Μερόπη Τζούφη τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο χώρο της εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατηγορώντας τη Νίκη Κεραμέως πως αδιαφορεί για τη δημόσια εκπαίδευση:

«Πράξατε τα ελάχιστα για τη υγειονομική θωράκιση των σχολείων. Δεν προχωρήσατε σε έκτακτη χρηματοδότηση και πρόσληψη προσωπικού, δεν μεριμνήσατε για δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, δεν ενισχύσατε το δημόσιο σύστημα τηλεκπαίδευσης και δε δαπανήσατε ούτε 1 ευρώ για τον τεχνολογικό εξοπλισμό των μαθητών. Αντίθετα στείλατε στα σχολεία παγουρίνο και μάσκες-αλεξίπτωτα», τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να παρουσιάσει το σχεδιασμό για την επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων:

«Τα σχολεία όλων των βαθμίδων έκλεισαν, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για το αντίθετο. Είπατε πως θα ανοίξουν ξανά στις 7 ή στις 14 Δεκεμβρίου. Τώρα λέτε για 7 Ιανουαρίου. Έχει γίνει κάποια προετοιμασία; Υπάρχει σχέδιο ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης; Θα καλύψετε τις χιλιάδες θέσεις εκπαιδευτικών που παραμένουν κενές Δεκέμβρη μήνα; Θα εξασφαλίσετε μέσα ατομικής προστασίας και προσωπικό καθαριότητας;»

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευσή & Κατάρτιση, η Μερόπη Τζούφη ανέφερε πως η κυβέρνηση της ΝΔ θεσμοθετεί τη συντεταγμένη αποχώρηση των μαθητών από τα σχολικά θρανία προς τις σχολές πρόωρης κατάρτισης, ενώ δρομολογεί την πλήρη υπαγωγή της εκπαίδευσης στις ανάγκες και τα συμφέροντα της αγοράς.

«Δημιουργείτε πρότυπα ΕΠΑΛ, στα οποία το πρόγραμμα σπουδών θα καθορίζεται από τους εκπροσώπους της αγοράς. Ιδρύετε τις Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης για… “ψυκτικούς από το Περιστέρι”, υποβαθμίζεται τις σχολές του ΟΑΕΔ, κλείνετε το 40% των δημόσιων ΙΕΚ και παραδίδετε τους σπουδαστές στον ιδιωτικό τομέα, καταργείτε τα Διετή Προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των ΑΕΙ για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ».

Επίσης, η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως μια σειρά από ρυθμίσεις κατατέθηκαν αιφνιδιαστικά, όπως η πραξικοπηματική ρύθμιση που αγνοεί τη βούληση του 93% των εκπαιδευτικών για τη στελέχωση των υπηρεσιακών συμβουλίων. «Αντί να παραδεχτείτε την ήττα σας, νομοθετείτε τη στελέχωση των συμβουλίων με όποιον βρείτε, προκαλώντας τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τη δημοκρατική συνείδηση όλων μας».

Καταληκτικά, υπογράμμισε πως «το νομοσχέδιο προεξοφλεί μια χειρότερη μέρα για τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Συνιστά συνειδητή υποβάθμιση και υποσκελίζει τις θετικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης, ενώ ζήτησε την άμεση απόσυρσή του».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)