to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:33 | 08.08.2019

Πολιτική

Μ. Τζούφη: Κάθε μέρα και μια εξαγγελία για την Παιδεία, σιωπή για τους μόνιμους διορισμούς

Για πολιτική αποκλεισμών από τη Δημόσια Εκπαίδευση κατηγόρησε την Κυβέρνηση η Μερόπη Τζούφη, Αν. Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ιωαννίνων, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.


 Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η αναστολή των Διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των ΑΕΙ για αποφοίτους ΕΠΑΛ, η κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης σε Τμήματα των Πανεπιστημίων, η μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ και η επαναφορά της «βάσης του 10».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η απόσπαση της Έρευνας από την Παιδεία αποτελεί μια οπισθοδρομική πρωτοτυπία, ειδικά μετά από 4 χρόνια θετικών μέτρων και μεταρρυθμίσεων (αύξηση δαπανών στο 1% του ΑΕΠ, δημιουργία 12.500 νέων θέσεων εργασίας, διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής), οι οποίες αναγνωρίζονται από την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα τόσο εντός της χώρας, όσο και διεθνώς.

Όσον αφορά το Πανεπιστημιακό Άσυλο, η κα Τζούφη τόνισε πως αποτελεί ακαδημαϊκός θεσμός και σύμβολο δημοκρατίας. Ανέφερε πως το ισχύον νομικό πλαίσιο επαρκεί για την αντιμετώπιση των αξιόποινων πράξεων και πως διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία είναι αλλεργική στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την πολιτική ζύμωση της νεολαίας, την κριτική σκέψη και την αμφισβήτηση.

Συνεχίζοντας, επεσήμανε πως με την κατάργησή του επιβάλλεται η προληπτική καταστολή και η αστυνομοκρατία, απειλώντας τα θεμέλια της ακαδημαϊκής ειρήνης. Παράλληλα, η βουλευτής Ιωαννίνων πρότεινε μια σειρά από δράσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την εσωτερική ζωή των πανεπιστημίων με στόχο να είναι ανοιχτά και φιλόξενα, χώροι δραστηριοτήτων και ανταλλαγής ιδεών, με συμμετοχή πολιτών εντός και εκτός πανεπιστημίου.

Κλείνοντας, επεσήμανε πως παρά τις πολλές εξαγγελίες της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, σιωπή επικρατεί για την ανάγκη στελέχωσης των δημόσιων σχολείων με μόνιμο προσωπικό, την υλοποίηση του κανόνα 1 προς 1 στις προσλήψεις-αποχωρήσεις και την ανάγκη αύξησης χρηματοδότησης της εκπαίδευσης, ειδικά σήμερα που η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονιακού πλαισίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)