to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:07 | 10.01.2019

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Μ. Τζούφη: Κανείς δεν θα «απολυθεί» παρά τη φημολογία, έχουν εξασφαλιστεί πόροι για ίσο αριθμό αναπληρωτών

Όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένο και δίκαιο είναι το σύστημα που θα εφαρμοστεί για τον διορισμό εκπαιδευτικών για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια και παρά τη φημολογία περί «απολύσεων» δεν θα «απολυθεί» κανείς, καθώς έχουν εξασφαλιστεί πόροι για ίσο αριθμό αναπληρωτών, ξεκαθάρισε η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη.


«Οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας συνεχίζονται», είπε η κ. Τζούφη, με ένα «νομοσχέδιο που προχωράει με σταθερό τρόπο. Το κύριο νομοσχέδιο αφορά την ενιαιοποίηση του τριτοβάθμιου χώρου εκπαίδευσης, την ενίσχυση του δημόσιου χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σε αυτό, συναινούν και οι πανεπιστημιακές Αρχές ... να φτιάξουμε έναν ευρύτατο χώρο ανώτατης δημόσιας εκπαίδευσης, ιδιαίτερα ενισχυμένο, που θα περιλαμβάνει και τα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα αλλά και την δημιουργία ερευνητικών Ινστιτούτων».

«Είναι μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, συνεχίστηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το ΤΕΙ Ηπείρου, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ των Ιονίων Νήσων. Αυτή την στιγμή προχωρούμε σε συνέργειες που αφορούν τα ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, καθώς και το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας», συνέχισε η κ. Τζούφη, τονίζοντας ότι είναι «μία πολύ μεγάλη προσπάθεια που δεν σχεδιάζεται επί χάρτου. Εν τοις πράγμασι το υπουργείο έδειξε ότι στοχεύει να τα ενισχύσει και με πόρους. Έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου Παιδείας σε αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο για λειτουργικές δαπάνες, αλλά και με αυξημένα κονδύλια στο υφυπουργείο Έρευνας ... και ανθρώπινους πόρους».

Και διορισμοί και ίσος αριθμός αναπληρωτών

Στο πλαίσιο αυτό και «μετά από δέκα χρόνια αδιοριστίας στον χώρο της εκπαίδευσης προχωρούμε με δέσμευση για 15.000 διορισμούς την επόμενη τριετία, την παρούσα χρονιά για 4.500 στον πολύ ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής ... που τώρα καλύπτεται κατά 70% από αναπληρωτές καθηγητές. Έχει εξασφαλιστεί ο δημοσιονομικός χώρος ώστε να προχωρήσουμε», συνέχισε η κ. Τζούφη.

Για το σύστημα με το οποίο θα γίνουν αυτοί οι διορισμοί, η ίδια σημείωσε ότι «υπάρχει δέσμευση από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης ... θα κατατεθούν οι αιτήσεις όσον αφορά τουλάχιστον την επόμενη διετία ... το σοβαρό πρόβλημα είναι ποιο θα είναι αυτό το δίκαιο σύστημα που μετά από δέκα χρόνια αδιοριστίας δεν θα αδικεί τους αναπληρωτές που σήκωσαν το βάρος όλα αυτά τα χρόνια, αλλά θα δίνει και ελπίδα, δεν θα αποκλείει νέους που έχουν τα ακαδημαϊκά κριτήρια ... Το σύστημα που προτείνουμε, υπό αυτές τις συνθήκες και με βάση τις συνταγματικές επιταγές, είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιο ... Ταυτόχρονα, έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για ίσο αριθμό αναπληρωτών ... επομένως κανείς δεν θα απολυθεί, παρά την φημολογία».

«Δεν θα προτάσσεται κανένας από το σύστημα, θα μοριοδοτείται είτε με την προϋπηρεσία είτε με τα ακαδημαϊκά κριτήρια, ενώ θα υπάρχει και τρίτος πυλώνας κοινωνικών κριτηρίων (παιδιά και αναπηρία) ... θα είναι όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένο και δίκαιο», διαβεβαίωσε η κ. Τζούφη.

Ο Αλ. Τσίπρας έβαλε τον Π. Καμμένο «προ των ευθυνών του»

Η ίδια σχολιάζοντας νωρίτερα την χθεσινή συνέντευξη Τσίπρα είπε ότι πέρα από τις «πολύ καθαρές κουβέντες ... ο πρωθυπουργός είπε κάτι περισσότερο, ότι εκτίμησή του είναι πως ο Π. Καμμένος δεν θα επιλέξει να παίξει το παιχνίδι του Κ. Μητσοτάκη. Επομένως, τον έβαλε προ των ευθυνών του ... έκανε σαφές ότι θα ζητήσει νέα ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή ... Θεωρούμε ότι -τουλάχιστον με βάση τις δημόσιες δηλώσεις του, θα το δούμε και στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό- ο κ. Καμμένος δεν θα θελήσει να ανακόψει αυτή την πορεία που είναι πολύ σημαντική για τον ελληνικό λαό».

Για την Συμφωνία των Πρεσπών, κατά την κ. Τζούφη, «έχουμε δημόσιες δηλώσεις που δείχνουν ότι η πλειοψηφία υπάρχει», ενώ για μία πιθανή ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εκτίμησε ότι «δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα ... αυτό μένει να αποδειχθεί. Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, η Βουλή είναι κυρίαρχη να αποφασίσει».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)